Rinoplasti (Burun Estetiği)

Estetik ameliyatları içerisinde en sık yapılan ameliyat olup aynı zamanda en zor olanıdır diyebiliriz. Çünkü burnun anatomisi oldukça karışıktır. Estetiğin yanı sıra fonksiyonel önemi de vardır.

Ameliyat Öncesi

Ameliyat öncesi yapılan muayene ve ön görüşmede; hastanın bu ameliyattan beklentisi nedir, nasıl bir buruna sahip olmak istiyor? İstediği burun yüzü ile uyumlumu? değerlendirilir. Tek başına güzel bir burun yapmak her zaman yeterli olmayabilir. Örneğin alt çene geride ise bu alanlara dolgu yapılması gerekebilir. Yine kalın ve sabase deri tiplerinde (yani etli burunlar) burnu çok fazla inceltme şansı yoktur dolayısı ile burun sırtını ona göre ayarlamak gerekir. Hastaya ameliyatın genel riskleri ve olası sonuçları anlatılır. Ameliyatın genel veya lokal anestezi ile mi yapılacağı kararlaştırılır. Anestezi şeklinize göre ameliyat öncesi tahliller çalışılır ve ameliyat hazırlığı tamamlanır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaç alınmaması, yine bitki çayı içilmemesi önerilir.

Ameliyat

Cerrahide kapalı ve açık teknikler vardır. Hangi tekniği uygulayacağımızı hastanın muayene bulgularına göre ve yapılacak işleme göre seçmekteyiz. Burun estetiği ile birlikte hava yollarında bir tıkanıklık örneğin; deviasyon konkalarda büyüme varsa ona da aynı seansta müdahale edilmektedir.

Ameliyat Sonrası

Ameliya sonrası 1 gece hastane yatışı gerekebilir. Eğer kemik yapıya müdahale edilmiş ise 1 veya 2  gün slikon burun tamponu ve 1 hafta alçılı dönem olmaktadır. Bazı durumlarda kemik çatıyı ellemeden sadece kıkırdak yapı ve burun ucuna müdahale edilmektedir. Bu hastalara alçı yapılmamakta ve  4-5 gün bandaj yeterli olmaktadır. İlk hafta yüzde şişlik ve morluklar olabilir. 10 gün içerisinde azalarak geçer.  Burnun tamamen ödemlerinin çözülmesi şeklini alması (burnun oturması )  6 ay- 1 yılı bulur.

Estetik ameliyatları içerisinde en sık yapılan ameliyat olup aynı zamanda en zor olanıdır diyebiliriz. Çünkü bu işlem sonrası yüzde kalıcı bir değişiklik oluşmakta ve en küçük bir hatayı gizleme şansınız yoktur. Burnun anatomisi oldukça karışıktır. Estetiğin yanı sıra fonksiyonel önemi de vardır. O sebeple bu ameliyatta hastayla yapılan ön görüşme daha da önemli bir hal almaktadır. Burnun yüz ile olan uyumu değerlendirilir. Bu durum hasta ile paylaşılır. Örneğin kalın ve sabase deri tiplerinde (yani etli burunlar) burnu çok fazla inceltme şansı yoktur. Ya da alt çenesi çıkıntılı veya geride olan kişilerde yüz uyumu için çeneye de müdahale gerekebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Özyılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)