Median sinirin bilek düzeyinde karpal tünel içerisinde sıkışması en sık görülen tuzak nöropatisidir.
Karpal tünel nedir?
El bileğinde bulunur
Taban ve kenarlarını bilek kemikleri, tavanını ise transvers karpal ligament adı verilen bağ dokusu oluşturur
İçinden median sinir ve dokuz önkol kasının tendonu geçer
Karpal Tünel Sendromu nedenleri nelerdir?
En sık idiyopatik (herhangi bir neden olmaksızın)
Tenosinovia (Kasın incelerek kemiğe yapıştığı tendon bölgesi ve eklem sıvısı) iltihabı
Vücudun su tuttuğu durumlar
El bileğinde tekrarlayıcı hareketler
Dar bilek yapısı
Karpal Tünel Sendromu risk faktörleri nelerdir?
Kadınlar ve orta yaş grubu
Gebelik
Diabet
Romatoid artrit
Karpal Tünel Sendromu Bulguları nelerdir?
Sıklıkla sık kullanılan elde belirgin olmak üzere iki taraflıdır
Sabah ellerde uyuşma ile uyanma
Ellerde şişlik
Sabah gazete okumak, direksiyon kullanmak gibi ellerin havada durduğu pozisyonlarda uyuşmada artış
Gece uykudan uyandıran uyuşmalar
Ellerde ve bilekte ağrı
Sallama “‘flick” fenomeni adı verilen ağrıdan kurtulmak için kişinin elini sallaması veya ovuşturarak rahatlaması
Başlangıçta ellerde ve bilekte iken, zaman içerisinde önkol, kol ve omuza yayılan ağrı
Bulguların uzun süreli ve ilerleyici olması
Zamanla elde güçsüzlük ve el ayası bölgesindeki kasda incelme
Kişinin “iğne tutamıyorum” şeklinde belirttiği elde beceriksizlik
Tinel belirtisi adı verilen bilek düzeyinde median sinire vurulduğunda el parmaklarına yayılan elektriklenme hissi
Karpal Tünel Sendromu Tanısı nasıl konur?
Klinik tanı elektrofizyolojik (EMG- Elektromiyografi) inceleme ile doğrulanır
Elektrofizyolojik değerlendirme tanı, klinik seyrin izlenmesi ve ayırıcı tanı için gereklidir
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi nedir?
Erken evrede gece el bilek atelleri
Anti-inflamatuar ilaç kullanımı
Bilek bölgesine kortikosteroid injeksiyonu
Kişinin yaşam kalitesini bozan şiddetli ağrıların olması, EMG incelemesi ile median sinirde ciddi etkilenmenin görülmesi durumunda cerrahi tedavi