Kasık ve Karın Fıtıkları Hayattan Bezdirebilir

Yazar Tarık Zafer NursalGenel Cerrah • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kasık ve karın fıtıkları çok yaygın görülen hastalıklardır. Yüz kişiden birinde kasık veya karın duvarı fıtığı vardır. Ancak fıtık büyümedikçe veya ağrı yapmadıkça doktora gidilmez ya da bazen fıtık olduğu fark edilmez. Ancak bu yaygın rahatsızlığın ciddi sorunlar yaratma olasılığı vardır.

Karın duvarının en zayıf bölgesi kasıktır. Ayrıca karın duvarında doğuştan veya daha sonra ameliyat, yaralanma gibi nedenlerle gelişen zayıflıklar nedeniyle de fıtık gelişebilir. Dışarıya göre fazla olan karın içi basıncı bu zayıf yerlerden karın içi organları dışarı doğru iter ve fıtık alanında bombeleşme, kabarıklık oluşur. Bu bombeleşme yani fıtık kesesi hastada ağrı, sıkışma, fazlalık hissi ile sosyal hayatı zorlaştıran şekil bozukluğu ve hareket güçlüğü yapabilir. Ayrıca fıtık kesesi içinde bulunan organlar veya karın içi yağ zaman zaman fıtık kesesi içinde sıkışır ve boğulabilir. Böyle acil başvurularda hayati tehlike ve ameliyat riski artar.

Fıtık rahatsızlığının yaygınlığına bağlı olarak dünyada ve ülkemizde en çok yapılan genel cerrahi ameliyatı kasık fıtık onarımıdır. Karın duvarındaki zayıflığın dikiş ile onarılması artık çok kabul gören bir yöntem değildir. Fıtık alanındaki dokuların yapısal olarak zayıf olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle yapay yama ile bu alanın desteklenmesi gerekir. Açık ameliyatta bu yama fıtık üzerindeki deri açılarak fıtığın üzerine yerleştirilir. Bu yöntem oldukça başarılıdır. Kapalı yani endoskopik ameliyatta ise yama karın duvarı arkasına yerleştirilir. Kapalı ameliyatta daha az iz kalır ve normal hayata dönüş açığa göre daha erken olur. Ayrıca deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığı zaman kapalı ameliyatta daha az ağrı ve daha az yineleme olur.

Karın duvarı fıtıklarında yüksek yineleme oranları nedeniyle yama artık karın duvarı altına yerleştirilmektedir. Bu da yine açık yöntemle yapılabileceği gibi kapalı yöntemle de yapılabilir. Karın içinde kullanılan yamalar barsaklara yapışmaması için özel bir malzemeden yapılmıştır.

Fıtığınız varsa mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurunuz. Size uygun tedavi yöntemini birlikte belirleyip kötü sonuçlarla karşılaşmadan fıtığınızdan kurtulabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)