KATARAKT / REFRAKTİF LENS CERRAHİSİ

Yazar Fatih KenarGöz Doktoru • 22 Mart 2017 • Yorumlar:


Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır Başka bir deyişle de görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır ve göze perde inmesi olarakta bilinir.

Katarakt, en çok orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla beraber;
∙Yeni doğan bebeklerde,
∙Göze gelen fiziksel darbeler sonrasında,
∙Şeker hastalarında,
∙Uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır.

Kataraktın belirtileri
∙Görmede yavaş yavaş azalma,bulanıklık
∙Işığa hassasiyet (göz kamaşması)
∙Tek göz ile çift görme
∙Okuma zorluğu
∙Renklerde soluklaşma veya sararma
∙Gece görüşünde bozulma
∙Gözlük numaralarının sık değişmesi


Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir ve kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur. Tedavisi geciktirilmemesiyle beraber, oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün evine dönmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde sorunlar gelişebilir. Bu durum kısa bir süre sonra hastanın ikinci kez katarakt olma riskini de beraberinde getirebilir. Bu da hasta için ayrı bir ameliyat riski ve maddi külfet anlamına gelir.

Doğumsal Katarakt
Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (beyaz) olması veya gözde kayma (şaşılık) olması, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğü an, hiç zaman kaybetmeden göz uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özellikle tek taraflıysa, tanı konulduğu an ameliyat edilmelidir. Ameliyat zamanı konusunda göz uzmanı detaylı muayeneden sonra karar verir. Doğumsal kataraktlı gözde en önemli sorun göz tembelliğidir (ambliyobi). Göz tembelliğini yenebilmek için, göz doktorunun önerisi doğrultusunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır.
Tıp dilinde presbiyopi olarak adlandırılan yakını görememe probleminde, 45 yaşından sonra multifokal mercekler ile yakını daha iyi görebilmek ve okuyabilmek mümkündür. Katarakt ameliyatları sırasında yerleştirilen multifokal mercekler ömür boyu gözün içerisinde kalır ve uzak ve yakında kaliteli bir görüş sağlar. Multifokal mercekler, hem uzak hem de yakını görmeyi sağlayan göz içi mercekleridir.
Multifokal mercekleri, sanki uzağı ve yakını bir arada gösteren gözlükmüş gibi düşünebiliriz. Bu sayede uzakta bir yazıyı rahatlıkla okurken yakın gözlüğe ihtiyaç duymadan kullandığınız cep telefonundaki küçük yazıları, dizüstü bilgisayarlarındaki yazıları veya kitap yazılarını rahatlıkla okuyabilmekteyiz.

Presbiyopi’ ye (Yakın Görme Sorununa) Son!
45 yaş sonrasında, kataraktı olan kişiler yakın gözlük kullanmak zorunda kalmadan bilgisayarındaki, telefonundaki veya kitabındaki yazıları rahatlıkla okuyabilmektedir.
Katarakt ameliyatında takılan multifokal mercekler, hastaların günlük aktivitelerini rahatça yapmalarına olanak sağlamaktadır. Dünyada uzun yıllardır kullanılan fakat son yıllarda yeni tasarımlar ile birlikte daha da gelişen multifokal mercekler hastaların görme işlevlerinde dolayısıyla günlük hayat kalitelerinde önemli ölçüde kolaylıklar sağlamaktadır. 10 dakikalık bir katarakt ameliyatı sırasında göze yerleştirilen multifokal mercekler ile uzak ve yakında mükemmel bir görüşe kavuşabilirsiniz.
Multifokal mercekleringünümüzde uzak, yakın hatta orta mesafede görmeyi arttırmada en güvenilir yöntemlerden biri olduğu kabul edilmektedir.
Standart katarakt ameliyatından sonra göz içine mercek takılması sırasında multifokal mercek tercih edilerek aynı işlemler sonrasında uzak ve yakın kaliteli bir görüşe kavuşabilirsiniz. Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal yapısı bozulmuş mercek çıkartılarak, yerine gözün iç yapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Bu durumda hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır. Standart bir mercek yerleştirme yerine multifokal mercekleri göz içine yerleştirerek uzak ve yakın kaliteli bir görüşe kavuşabilirsiniz.
Bu mercekler öncelikle katarakt olan hastalara uygulanabilmektedir. Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra gözlerinin yapısı uygunsa kullanılabilmektedir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler multifokal mercekler(göziçi lens) sayesinde günlük rutin işlerinizi gözlüksüz yapabilecek hale gelebilir. Bu ameliyat öncesinde hastanın detaylı bilgilendirilmesi çok önem taşıyor. Öncelikle uygun hastanın seçimi, katarakt ve refraktif cerrahide deneyimli bir hekim ve hastaya uygun doğru merceğin ve uygun hastanın seçimiyle yapılacak bu operasyondan hasta ve hekimde iyi sonuçlar alınabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)