KAYGI BOZUKLUKLARI

Yazar Hatice Alkan AkdağPsikiyatrist • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:

KAYGI (ANKSİYETE) BOZUKLUĞU
Kaygı, günlük yaşamımızda sorunlarla başedebilmek için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike anında hızlıca tepki vererek kurtulmamızı sağlayan olağan bir duygudur. Hafif ve başedilebilir düzeydedir. Herkes değişik konularda, farklı düzeyde kaygı duyabilir.
Kaygı bozukluğu ise, aşırı, sürekli ve içinde bulunulan durumla uyumsuz bir endişe halidir. Bu aşırı endişe hali kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Her durumda felaket senaryoları düşüncelere hakim olur, iş, para ve aile ilgili konular sıklıkladır. Yaşam boyu nerdeyse her 100 kişiden 5-6 sı etkilenir. Kişi endişelerinin aşırılığının farkındadır ancak denetleyemez ve sakinleşemez. Uyku bozuklukları, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, tepkisellik sıklıkla eşlik eder.
Kaygı (Anksiyete) BozuKluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılır. Psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir. Hangi tür tedavinin size uygun olabileceğine doktorunuzla birlikte karar vermek yerinde olacaktır. Bir kişi için uygun olan bir tedavi, diğeri için uygun olmayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)