Kaygı ile Baş Etme Yolu Olarak: Topraklanma Tekniği

Yazar Zeynep Sarıkaya • 24 Mart 2023 • Yorumlar:

Kaygı, beynin tehlike olarak algıladığı durumlarda ortaya çıkan bir duygudur. Kaygı olduğunda, beyin bir tehdit unsuru algıladığı için, beyindeki alarm sistemi (amigdala) devreye girer ve bu sebeple, beynin düşünme, karar verme gibi bilişsel yetilerini kontrol eden mekanizma (prefrontal korteks) işlevini yitirir. Kaygı halinde birey panikler, doğru karar veremez, düşünemez ve hatta bedenin de etkisiyle bazı fiziksel semptomlar (terleme, kalp atışında yükselme, baş dönmesi, nefes alış verişinde hızlanma, vb.) görülür. İnsanlar olarak, geleceği görme ya da bilebilme anlamında bir süper güç olmadığından, birey ne kadar geleceğe odaklı ise, o kadar fazla kaygı geliştirmeye yatkındır. Belirsizlikler ve gelecekte olabilecekler kişileri kaygılandırır. Genellikle bu gibi durumlarda sakinleşmek ya da sakinliği korumak pek de mümkün değildir; ancak belirli tekniklerle bu durumun üstesinden gelinebilir.

Kaygının en yoğun yaşandığı durumlarda, kaygıyı dindirmek için en çok kullanılan yöntemlerden biri 5-adım yöntemidir. Bu egzersiz, özellikle anksiyete ataklarında ya da panik hali yaşarken, yani zihin birçok kaygı içeren düşünceyle oradan oraya gidip gelirken kullanılabilir. Bu egzersizin işe yarama sebeplerinden en önemlisi ise, bizi şu ana ve buraya getirmeye yardımcı olmasıdır.

Egzersize başlamadan önce tüm dikkatinizi nefesinize odaklamanız ve rahat bir şekilde nefes alıp vermeniz sizi rahatlatacağından egzersize hazır hale gelirsiniz. Yavaş nefes alışverişleri yalnızca bedeni değil zihni de sakinleştireceğinden daha sakin bir ruh haline gelmenize destek olur.

Egzersiz 5 adımdan oluşur:

  1. Etrafınızda gördüğünüz 5 şeyi belirleyin ve onlara odaklanın

  2. Ardından dokunabileceğiniz 4 şeyi belirleyin; bu saçınız olabilir ya da oturduğunuz zemin ya da ayaklarınız

  3. Daha sonra, duyabileceğiniz 3 şeye dikkatinizi verin, bunlar bedeninizin dışında duyduklarınız olmalı

  4. Ve sonra, koklayabileceğiniz 2 şeyi bulun; bunun için oturduğunuz yerden kalkabilirsiniz

  5. Son olarak ise, tadabileceğiniz 1 şeyi duyumsayın, ağzınızın içinde nasıl bir tat olduğuna bile dikkatinizi verebilirsiniz

Hepsini tamamladıktan sonra derin bir nefes almayı ve yavaşça vermeyi unutmayın.

Ve sakinliğin tadını çıkarın…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)