Makaleler 10/09/2025

Kaygıdan Arkadaşlığa: Okula Uyum Sürecinde Gençleri Neler Bekliyor?

Uzm. Dr. Yusuf Gürel Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi
Uzm. Dr. Yusuf Gürel
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

Yeni bir okula başlamak, ister ortaokula ister liseye adım atılsın, gençler için heyecan verici olduğu kadar kaygı verici de olabilen bir süreçtir. Farklı bir ortam, yeni arkadaşlıklar, yeni öğretmenler ve farklı beklentiler gençlerde belirsizlik duygusunu artırabilir. Bu dönemde yaşanan kaygı aslında doğal bir tepkidir; çünkü her birey yeni bir çevreye uyum sağlarken kısa süreli olarak endişe yaşayabilir. Önemli olan bu duyguların farkında olmak ve zamanla onları yönetmeyi öğrenmektir.

Uyum sürecinde gençlerin kendilerine zaman tanımaları çok önemlidir. İlk günlerde yabancılık çekmek, yalnız hissetmek veya kaygılanmak normaldir; ancak günler geçtikçe sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmak, öğretmenlerle tanışmak ve okulun düzenine alışmak bu duyguları azaltır. Küçük sohbetler başlatmak, ortak ilgi alanlarını paylaşmak ya da kulüp ve sosyal etkinliklere katılmak hem kaygıyı hafifletir hem de sosyal bağları güçlendirir. Arkadaşlıklar kurulduğunda ve derslerde başarı deneyimleri yaşandığında aidiyet duygusu gelişir, bu da uyumu kolaylaştırır.

Kaygı ile baş etmenin en etkili yollarından biri, günlük yaşamda düzenli bir rutin oluşturmaktır. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve ders-dinlenme dengesine dikkat etmek gençlerin zihinsel ve bedensel olarak daha güçlü hissetmesini sağlar. Ayrıca kaygılı düşünceler karşısında “Ya yapamazsam?” yerine “Denemek için fırsatım var” gibi olumlu iç konuşmalar geliştirmek, özgüveni artırır. Bazı anlarda kaygı yükseldiğinde ise derin nefes egzersizleri yapmak, kısa yürüyüşler yapmak veya sevilen bir hobiyle ilgilenmek rahatlatıcı olabilir.

Bu süreçte aile desteği de kritik bir rol oynar. Ailelerin sabırlı, anlayışlı ve yargılamadan dinleyen bir tavır sergilemesi, gençlerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar. Öğrencilerin yaşadığı kaygıyı paylaşması, yalnız olmadığını fark etmesi ve gerektiğinde öğretmenlerinden veya rehberlik servisinden destek alması uyum sürecini hızlandırır. Sonuç olarak, ortaokul ya da lise fark etmeksizin yeni bir okula başlayan gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey sabır, destek ve olumlu bir bakış açısıdır. Zamanla her şey yerine oturur, başlangıçtaki kaygılar yerini güvene ve aidiyete bırakır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.