Kedi ve Köpek Fobisi ve Tedavisi

Yazar Elif CorPsikolog • 13 Ocak 2022 • Yorumlar:

Fobi bir nesneye, canlıya karşı duyulan korkunun, bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemesi durumudur. Fobi, korkudan daha şiddetli bir durumdur ve kişinin yaşam kalitesini sekteye uğratabilir.

Kedi fobisi diğer fobilerden daha yaygın bir fobi türüdür. Bu tarz fobilerde daha önceki dönemlerde bu canlılar tarafından ısırılma, çizilme gibi durumlar olmuş ise korku ve kaçınma durumları sergilenebilir. Bu korku bireyin sadece korkulan canlıyla karşılaştığında değil, onu düşündüğü  zamanda kaygısı tetiklenebilir. Kedi ve köpekle karşılaştığında yaşadığı korku, panik ve huzursuzluk  hali kendini belli eder. 

Kedi ve Köpek Fobisinin Nedenleri 

Hayvan fobilerinde neden olan etkenlerden biri çocukluk döneminde bu canlılardan biriyle olumsuz  bir olay yaşaması durumudur. Genetik yatkınlıkta kedi ve köpek fobisinin nedenlerinden biridir.  Ebeveynlerden birinin bu canlılara karşı aşırı korku ve kaygı yaşaması öğrenilmiş bir korku durumu  olabilmektedir. Dinamik bakış açısına göre ise kedi korkusu anne ile olan çatışmanın sonucu  olduğunu ifade eder. Korkulan kedi değil otorite olduğu varsayılır. 

Kedi ve Köpek Fobisi Belirtileri 

Diğer fobilerde oluşan ortak belirtiler kedi ve köpek fobilerinde de görülür. O canlılardan biriyle  karşılaştığında dona kalma, kalp atışlarının hızlanması, terleme, titreme, kaçınma davranışları gibi  belirtiler görülür. 

Bu fobiye sahip bireylerin sosyal yaşamlarını da etkileyebilecek düzeye gelmektedir. Örneğin dışarıda  kedi veya köpek görme ihtimalinden dolayı yemek yemekten kaçınma, dışarıya çıkmakta zorluk, kedi  ve köpek besleyen arkadaşlarının evine gitmeme gibi sosyal yaşantının akışını bozabilecek durumlarla  da karşılaşabiliyorlar. 

Kedi ve Köpek Fobisi Tedavisi 

Fobi tedavilerinde bilişsel davranışçı terapi yöntemi etkilidir. Burada bireyin bilişsel düşünceleri ve  davranışları ele alınır. Konuyla ilgili gerekli psikoeğitim uzman tarafından verildikten sonra aşamalı  olarak kişinin kaçındığı durumlar üzerine yoğunlaşılır. Seans içi ve dışı ödevler verilir. Seans süresi  danışandan danışana farklılık gözetir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Cor Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)