Kendi İçsel Huzursuzluğunuzun Döngüsü..

Yazar Nur Eda KaplanPsikolog • 25 Ocak 2021 • Yorumlar:

Bazen düzenli olmak iyi gelir, program yapmak, bir şeylerin net olması, bizi hazırlıksız yakalayan durumlara göre kendimizi öncesinde belirsiz olana hazırlamaya çalışırız bir noktada. Çünkü belirsizlik rahatsız eder, içimiz huzursuzlanır. Hal böyle olunca arka arkaya günün programını yapar, çevremizdeki kişileri de bu programları uyumaya zorlarız. Eşimizi, sevgilimiz, annemiz, çocuğumuz, kardeşimiz, çalışma arkadaşlarımız vs. onların rahatlığı rahatsız eder. Net değillerdir sanki, her an kontrol etmezseniz bir şeyleri erteleyebilir veya yapmayabilir düşüncesi sizi rahatsız eder. Etrafınızdaki kişilerin yapmayacağından değil sizin program hızınıza, sizin gibi tam olmasını istediğiniz şekliyle yapamayacağı düşüncesinden yapmayacağını düşünürsünüz. O yapmama durumu sizin içinizi kemirir, daha çok rahatsız eder, sonra daha çok kontrol etmeye çalışırsınız. Net olması için arka arkaya programlar yaparsınız, günün yapılacaklar listesi, haftalık market alışveriş listeleri, aylık ödeme zamanları, güzel geçirilecek aktiviteleri programlama, ders çalışma programı vs vs.

İçinizdeki huzursuzluğun gitmesi için, rahat olmanız için, içinizdeki huzursuzluğu kontrol etme ihtiyacı, netleşme ihtiyacı sizi bir noktada zorlar. Bu yapılan programlar, istek, ihtiyaçlar istediğiniz gibi gitmediğini öfke duygusu devamlı yoğunlaşır. İstediğiniz hedefe ulaşmak için ufak aksaklıklar dahi istemezsiniz. Sürekli içinizdeki huzursuzluğu dindirmek için kendinizi kontrol ve etrafınızı kontrol etmeye çalışırsınız. Çevrenizdekileri kontrol etmek belli noktada onları da huzursuz eder, sorunlar doğurur, kendinizden uzaklaştırır ve yapmasını istediğiniz şeyler aksar durur. Çünkü bu durum onlarında öfkelenmesine yol açar, sürekli çocukmuşcasına kontrol edilme, inanılmama durumu. Ve bu sizin için tekrarlayıcı bir döngü haline gelir. Daha çok program, daha çok düzen, daha çok kontrol, daha çok öfke ve daha çok program ve daha çok kontrol gibi tekrarlayıcı bir döngü silsilesi. Kendi döngünüz, kendi içsel huzursuzluğunuzun döngüsü..

Öyle ki bu başkalarından daha çok kendi kontrolünüzü elden bırakamamayla ilgili, bırakırsanız bir şeylerin yolunda gitmeyeceğiyle ilgili, asıl olan kendinizi sürekli dizginlemeyle ilgili, aksi takdirde bir şeyleri kaybedebilme korkusuyla ilgili, yıllardır sağlamlaştırmaya çalıştığınız benliğinizi, doğruluğunuzu kaybedebilmeyle ilgili..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nur Eda Kaplan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)