Kendimi İyi Hissetmiyorum. Ne Yapmalıyım?

Yazar Betül Esra BabaPsikolog • 16 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Hepimiz hayatımızın bir döneminde bu çaresiz soruyu kendimize sormuşuzdur. Geçmişte umutla uyandığınız günlerin aksine artık göğsünüzde bir ağrıyla uyanıyor olabilirsiniz. O eski neşeli haliniz yerini karanlık bulutlara bırakmış olabilir. Belki bu rahatsız edici histen ve acıdan kurtulmak için her şeyi yaptınız. Ama tüm yaptıklarınız sizi bu acıdan kurtarmaktan çok daha da batağa saplanmanıza neden oldu. Sonu gelmez bir kötü hissediş halinde sıkışıp kaldınız. Şayet böyle bir tablo ile karşı karşıyaysanız artık çözebileceğinizden çok daha ağır bir problemle karşılaştığınızı söylenebilirim. Böylesi çıkmaz bir durumda artık yardım almanız gerekir, profesyonel bir yardım. Nasıl ki kanseri evde tedaviye kalkışmıyorsak, psikolojik açıdan en zorlayıcı durumlardan biri olan bu çıkmazdan da evdeki çabamızla çıkmayı bekleyemeyiz.

Adım adım bir danışmanlık süreci nasıl işler?

  • Öncelikle bir ateşin içindeyken bırakın yangının neden başladığını nerenin ve ne şiddette yandığını dahi anlayamayız. Tarafsız olabilen, dışarıdan bakan bir bakış öncelikle sizin neyin içerisinde olduğunuzu görmenizi sağlar.

  • Neyin içerisinde olduğunuzu anlamak en büyük adımdır. Bunu anlayabildiğinizde artık o halin ‘içinden geçmeye’ başlarsınız. Üzüntüyse üzüntü, haksızlıksa haksızlık, öfkeyse öfke. Her ne varsa içinizde bunu yaşamaya ve hakkını vermeye başlarsınız. Bu nedenle ilk seanslarda biraz sarsılır, içinizdeki yaranın kanamaya başladığını hissedersiniz. Fakat bu kanayış geçmişte olduğu gibi üstünü kapama çabasıyla değil, bir iyileşme niyetiyle karşılanır.

  • Duygular dinlemeye, siz o hali içselleştirmeye başladığınızda ise nedene dair yolculuk başlar. Artık ateş dinmişken neden o yangının çıktığını, nelerin bunu daha körüklediğini ve nelerin söndürmeye yardım ettiğini bir bir keşfetmeye başlarsınız. Bu yolculuk iyileşme sürecinin en uzun yanıdır. Çünkü pek çok farklı öğrenmeye sahipsiniz. Bir çocukken yaşam nasıl bir yer sorusuna verdiğiniz tonla cevapla bir bir yüzleşerek hayatı tercih eden bir yetişkin olarak yeniden inşa etmeye başlarsınız.

  • Tüm bu keşifler esnasında yaşamınız durmaz. Her seansta yeni bir konu ve keşfediş karşılar belki sizi. Fakat her seferinde daha bilerek ve adeta kendi doktoru olmuş biri gibi yetkinleşmeye başlarsınız. Bu ise iyileşmenin ve artık görebilmenin en güzel görünümlerinden bir tanesi.


 

Yukarıda paylaştığım adımlar pek çok danışmanlık macerasının ortak nitelikleriydi. Herkesin yaşamı biricik ve kendine özgü olduğu için genel geçer bilgiler olarak görülmesini istemem. Fakat aşağı yukarı danışmanlık almanın sabırla ilerleyen adımları bu şekilde. Sizde böyle bir yolculuğa çıkmak isterseniz bana ya da benim gibi danışmanlık yapan yetkin Psikologlara başvurabilirsiniz.

 

Bu yazının sizin kendi karanlığınızdan aydınlığınıza çıkma yolunda güzel bir adım olabilmesi umuduyla…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Betül Esra Baba Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)