KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN, BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN !...

Yazar Nilgün İstekDiyetisyen • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kimyasal maddelere maruz kalma, stres, radyasyon, sigara-alkol kullanımı, hava kirliliği, güneşin zararlı ışınları, sağlıksız ve yetersiz beslenme... Günlük yaşamda vücudumuzun savunma sistemini zayıflatan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin etkisini azaltmak için, bağışıklık sistemimizi desteklememiz için beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenler bazı noktalar vardır.  

    Besinlerin, belki de tahmin ettiğimizden daha fazla etkisi vardır, hem hastalıkların oluşumunda hem de hastalıkların seyri üzerinde. Yaşam kalitemizi etkileyen en önemli etkenlerden biridir yeterli ve dengeli beslenmek. Özellikle soğuk havaların hissedilmeye başladığı şu günlerde kendinizi ihmal etmeyin, sağlıklı beslenin, bağışıklığınızı güçlendirin.

    Besinlerin içeriğini oluşturan çeşitli bileşenlerin varlığı, bağışıklığımızı, vücudumuzun savunma sistemini destekler. Özellikle A, B, C, E vitaminleri, Selenyum, Magnezyum, Çinko gibi mineraller, yağ asitlerinden özellikle omega-3 yağ asitlerinin yeterli düzeyde alımı önemlidir. Bu ögeler farklı besinlerde çeşitli oranda bulunur. Yoğun olarak bulundukları besinleri soframızdan eksik etmemek, kış aylarına girdiğimiz ve vücut direncinin etkilendiği şu günlerde, kendimiz için aldığımız hem basit hem de kolay bir önlem olacaktır.

    İşte, vücudumuzu kışa hazırlarken soframızda eksik etmememiz gereken besinler:

  • Ispanak : Özellikle A ve C vitamini, folik asitten zengindir. Pişmiş veya salata gibi çiğ olarak tüketilebilir. Yumurtayla birlikte pişirdiğinizde A vitamini açısından daha zengin bir örüntü olur.

  • Lahanagiller ( Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası): A ,C ve E vitamininden zengindirler. Serbest radikal denilen, vücutta harabiyet oluşturan, vücuda zarar veren maddelere karşı koruyucudur. Kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir.  

  • Yaban mersini: Antioksidan etkisi ve lif içeriği yüksek olan bir meyvedir. Görme ile ilgili yaşanan kimi sorunlar üzerinde olumlu etkileri vardır, kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür. A ve C vitaminleri açısından zengindir, folik asit içerir. Vücudun savunma sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

  • Nar: C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Antioksidan özelliği vardır. Virüslerle savaşta ve  kanser oluşumunu önlemede olumlu etkileri vardır.

  • Kivi: A, C, E vitamini ve lif içeriği yüksek bir meyvedir. Vücudun savunma sistemi, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Antikanserojenik etki gösterir.

  • Greyfurt, portakal: C vitamininden zengindir. Antimikrobial atki gösterir, savunma sistemini destekler. Portakal yenilirken özellikle dikkat edilmesi gereken; turuncu dış kabuğunun ince soyulması, portakalın üzerindeki beyaz katman ayrılmadan iç kısmıyla beraber yenilmesidir.

  • Turpgiller (Havuç, turp): A ve C vitaminleri ile lif içeriği yüksektir. Antibiyotik ve antikanserojenik etkilidir. Vücudun savunma sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptirler.

  • Balık: Omega-3 yağ asitleri ve Selenyum açısından zengindir. Vücudun savunma sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

  • Yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık): E vitamini, Folik Asit ve lif içeriği açısından günlük belli miktarlarda alımı vücudun savunma sistemini destekler.

  • Sarımsak: Selenyum çerir. Mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etki gösterir. Vücudun savunma sistemini destekler. Kolesterol düşürücü, tansiyon dengeleyici etlileri de vardır.

    Besinler, çeşitli mucizeleri içlerinde barındırıyor. Yeterli ve dengeli beslenme açısından mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimi, besinler açısından çeşitlilik sağlanması son derece önemlidir. Besinlerdeki vitamin ve mineral kaybını en az düzeye indirmek içinse; sebzelerin pişirme süresinin kısa tutulması, salata yapılacaksa sofraya konmaya yakın bir sürede hazırlanması, sebzelerin mümkünse metal ile doğranmamasına dikkat edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)