Ketojenik Diyet Nedir?

Yazar Müge ÖzturnaDiyetisyen • 9 Mart 2022 • Yorumlar:

Ketojenik diyet karbonhidrat tüketimini durdurarak, yeterli oranda protein, orta veya yüksek derecede sağlıklı yağ alımı ile gerçekleştirilen bir düşük karbonhidrat tüketimine dayalı diyet türüdür. Bu diyette vücuda şeker, nişasta alımı olmayıp onun yerine sağlıklı yağlar ile vücudun glikoz üretmesini değil keton üretmesi amaçlanır. Günlük kalori ihtiyacı bu sağlıklı yağlardan giderilir. Bu diyette proteinin karbonhidrata dönüşebildiği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple vücudun dengesi baz alınarak vücuda girecek protein oranı da kişiye endeksli olarak iyi hesaplanmalıdır. Kilo vermek hedefiyle diyet yaparken kilo alan kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Ketojenik diyet nedir nasıl yapılır?

Karbonhidrat içeren gıdaları tüketim sonrası sindirimle glikoza dönüşür. Kan aracılığıyla bu glikoz hücrelere taşınır. Hücrelerin kas ve beyin fonksiyonlarını gerçekleştirirken kullandıkları enerjiyi bu hücredeki glikozdan sağlar. Vücudun onarımı için alınan proteinler fazla geldiği takdirde sindirimle proteinlerde glikoza dönüştürülür. Vücudun ihtiyacından fazla karbonhidrat ve protein tüketimi kanda insülin salınımına neden olarak sindirimle dönüştürülen glikozun yağa dönüştürülerek hücrelere stoklama eylemi gerçekleştirilir. Bu durumun tersi olarak nitelendirebileceğimiz vücuda karbonhidrat ve protein alımının yetersiz olarak alınması durumunda ise önce gıda olarak tüketilen yağların onlarda yetersizse vücuda depolanan yağların yağ asidine ve keton grubu içeren moleküllere dönüşmesiyle sonuçlanır. Keton cisimleri olarak isimlendirilen bu moleküller glikoz alternatifi olarak kan ile kas ve beyin hücrelerine ulaştırılarak enerji üretiminde kullanılır. Kanda keton cisimciklerinin bulunması durumuna ketozis durumu denir. Nefes ve idrarda aseton benzeri bir koku ile kendini belli eder.

Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik diyet her diyette olduğu gibi kişiye göre değişkenlik gösterecek bir şekilde formülize edilir. Bu sebeple basit ve standart genel geçer bir tarif veya uygulama yüksek ihtimalle hedeflenen dışında sonuçlar ortaya koyacaktır. Bu diyetin uygulanacak bireye göre uyarlanması ve uyumuna bakılması önceliklidir. Bilinçsiz yapılacak bir ketojenik diyet yanlış sonuç dışında ciddi rahatsızlıklara veya halsizliklere yol açabilmektedir. Bu diyetin tercih edilirken bireyin hayatında hareketlilik oranı ciddi önem taşımaktadır. Zira karbonhidrat yerine yağ tüketimi gerçekleştirilmekte ve vücudun var olan yağların yakılması hedeflenmektedir. Basit bir diyetten daha ziyade kişilerin vücut yapısına bağlı olarak komplike bir diyet olabilmekte ve a’dan z’ye tüketilecek listesi olarak herkeste uygulanabilecek diyet listesi oluşturmak yanlış olacaktır. Hedeflenen vücut haline ve günlük egzersiz/hareket etkilerine bağıl olarak diyetin oluşturulurken ortaya koyulan protein, yağ ve belkide düşük oranda veya belli günlerde uygulanacak karbonhidrat tüketim oranları değişkenlik gösterir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar