Kıl Dönmesi Kıl Batması Mıdır?

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 20 Mart 2018 • Yorumlar:

Kıl dönmesi ve kıl batması çoğu zaman birbirine çok karıştırılmaktadır. Kıl dönmesi ve kıl batması arasındaki en büyük fark,kıl batması kadınlarda genellikle bacak ve koltuk altı çevresinde görülür. Erkeklerde ise daha çok tıraş edilen bölgelerde görülür. Kıl dönmesi daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlık türüdür ve kuyruk sokumu bölgesinde gelişir. Kadınlarda nadirende olsa kuyruk sokumu bölgesinde görülebilmektedir. Kıl dönmesi ve kıl batması arasında ki farkı daha iyi anlayabilmek için iki konu başlığınıda çok iyi bir şekilde anlamak gerekir.

Öncelikle kıl dönmesi nedir sorusunu kısa bir şekilde anlatalım..

İnsan vücudunun sırt, baş ve kaba etlerden dökülen kıllar kuyruk sokumunda takılıp kalmaktadır. Sonrasında dökülen kıllar insan yürüdükçe, oturduğu yerde pozisyon değiştirdikçe, zemine sürtünmesi ile kuyruk sokumu bölgesinde gözeneklerden içeri cilt altına girer ve yavaş yavaş ilerler. Cilt altına giren kıl beraberinde bakterilerinde girmesine yardımcı olur. Bakterilerin katkısı ile cilt altında iltihaplanmaya neden olur. Bu iltihaplı doku akıntı, kan ve apse oluşturmasıdır. Bölgesel şişlik, hassasiyet, kızarıklık, kötü koku, ağrı, ateş , halsizlik, bulantı , akıntı gibi belirtileri vardır.

Kıl Batması ise;

Kıl batması genellikle kıl batığına yatkın kişilerde görülmekte olup daha çok ağda veya tıraş yapılan bölgelerde meydana gelir. Kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle kadınlara bikini, kol ve bacak bölgelerinde daha çok gözlemlenir. Kökten alınan kıllar çıkacak yol bulamayarak deri altında gelişir Ağda kılları kökünden aldığı için kıllar çıkacak yer bulamaz ve derinin altında büyümeye başlar. Bu kıllar kadınların batık sorununa neden olmaktadır. Kıl batması sivilcelenmeye neden olur. Kıl cilt yüzeyine çıkacak yolu bulana kadar oluşan sivilce büyümeye devam eden zaman içinde buna ek olarak erkeklerde boyun, ense ve çene altı bölgelerinde görülür.

Kıl dönmesi ile kıl batması arasındaki farklar

  • Genellikle kıl batması erkeklerde yüz ve koltuk altı gibi tıraş olunan bölgelerde daha çok görülür. Kadınlarda ise ağda yapılan bacak etrafında görülür.

  • Kıl dönmesi daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlık iken kadınlarda nadiren kuyruk sokumu ve göbek çevresinde de oluşabilir.

  • Kıl dönmesinde uzman hekim tarafından müdahalesi gerekir. Ancak kıl batması hijyene dikkat edildiği sürece ufak birkaç yöntemle önüne geçilebilir.

  • Kıl dönmesi kişinin bütün hayatını etkiler ve oldukça zorluk yaşamasına neden olmaktadır. Fakat kıl batmasında bu tür problemler görülmez.

  • Kıl dönmesi çoğu kişinin temizliğine dikkat etmemesinden kaynaklandığı görülür. Kıl batması ise ağda veya tıraş yapan herkes de görülebilir.

 

Kıl dönmesi problemi yaşayan kişinin zaman kaybetmeden hekime muayene olması gerekir. İlerleyen kıl dönmesi ciddi sorunlara neden olmakta ve kişinin yaşam aktivitelerini engellemektedir. Daha kötü ve yıpratıcı sonuçlarla karşılaşmamak için doktora gitmeniz gerekir. Günümüzde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemleri ile çok kolay bir şekilde kıl dönmesi sorununuzdan kurtulabilirsiniz. Aynı gün hem muayene hem de işleminizi yaptırıp eve yürüyerek gidebilirsiniz.

 

Kıl batması problemi olan kişilerde; kıl köklerinde şişkinlik ve sivilce gibi iltihaplanmalara karşılaştığınızda, 3 veya 4 gün içinde bu belirtiler hala devam ediyorsa mutlaka doktora gidilmeli ve kıl batması sorunu giderilmelidir.

 

Kıl batmasını engellemek için yapılması gerekenler;

-Kişi ağda yaptıktan sonra zeytinyağı sürebilir. Bu yağ cildin yumuşamasına ve kılların yolunu bulmasına yardımcı olur.

-Ağda yapacağı sırada kılların uzun olmamasına özen göstermek gerekir. Uzun olan kıllar ağda sırasında kökten çıkamayarak cilt altında kalabilir.

-Cildi yumuşatmak için bütün vücudunuza kremler kullanabilirsiniz.

-Duş sırasında keselenmelisiniz. Ilık su kullanmalısınız.

-Cildinize maske uygulayarak cilt gözeneklerinizi açabilirsiniz. Bu kıllar büyürken daha kolay yol bulmasını sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)