Kilo Almak İçin 6 Temel Basamak

Yazar Burak Alifaki • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:

Açıkça söyleyelim ki, kilo almak, kilo vermekten daha zordur ve daha çok disiplin gerektirir. Kilo almaya çalışıyorsanız, öğün düzeni ve temellerini iyi olarak kavrayıp, beslenme alışkanlıklarını olması gerekenlerle değiştirmelisiniz.

1- Mutlaka Öğün Düzenini Oturtmalısınız. Kahvaltı, Öğle ve Akşam Yemeğinizi Aksatmayın.

Yemek yemeden kilo almaya çalışmak bir hayalden ötesine geçemez. Kilo almak istiyorsanız, günlük aldığın enerjiyi arttırmalısınız. Bunun da temeli beslenme düzeninden geçer. İştahınız olmasa da, yemek yemeği sevmiyorsanız olsan bile, bir süre bu düzeni devam ettirmek vücudunun da buna alışmasını sağlar. Sıkılmadan devam et, alışacaksın!

2- 3 Saatte 1 Beslenme Modeline Uygun Olarak Beslenmenize Ara Öğünler Ekleyin.

Öğün aralarında fındık, ceviz, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar eklemek, enerji alımını arttıracaktır. Bunları her zaman yanında bulundur, gerek ara öğünlerde gerekse de aklına geldikçe bunları atıştır.

3- Enerji İhtiyacınızı İyi Analiz Edin ve Kilo Almanızı Sağlayacak Düzeyi Belirleyin. Formüllerle Değil, Kendi Vücudunuzu İzleyerek, Metabolizmanızı Tanıyarak Enerji İhtiyacınızı Belirleyin. Günlük Beslenmenizi Bu Enerji Düzeyine Göre Ayarlayın.

Her kişinin enerji ihtiyacı ve harcadığı enerji farklıdır. Şöyle örnek vermem gerekirse fiziksel olarak, aktivite olarak aynı görünen iki kişiden biri 2000 kalori ile kilo verirken, diğeri 2000 kalori ile kilo alabilir. Vücudunuzun harcadığı enerjiyi doğru bir şekilde analiz etmelisiniz.

4- Öğün Porsiyonların Aynı Bile Olsa İçerdiği Enerjiyi Arttır.

Eğer iştahınız az ise, küçük ama yüksek enerjili öğünler yapın. Sebze yemeklerinin kalorisi düşüktür. Bunlara tabağında zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar eklemek, makarnaya sağlıklı yağ ve protein içeren soslar hazırlamak, içeceğin süte hindistan cevizi yağı ve muz ekleyerek enerjisini arttırır, aynı miktarda yemek yerken daha fazla enerji almış olursunuz, hem de keyifli öğünler geçirebilirsiniz.

5- Yemek Sırasında ve Öncesinde Su İçme, Kalorisi Sıfır Olan Su İle Midenizi Doldurmayın. Yemeklerle Birlikte Bir Bardak Taze Sıkılmış Meyve Suyu İçebilirsiniz.

Yemek öncesinde ve sırasında su içmek mide hacminin dolmasına ve yeme miktarında düşüşe sebep olacaktır. Sularınızı yemekten sonraya saklayınız.

Yemeklerle birlikte taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz.

6- Kilo Almak Uğruna Sağlıksız Besinlere Yönelmeyin.

Kilo vermek için bisküvi, poğaça börek yemiyoruz. Demek ki bunları yersem kilo alırım mantığıyla sağlıksız besinlere yönelmemiz gerekir.

Yediğiniz her şey kaliteli olsun ve kaliteli besinler içersin. Örnek olarak içeriğinde rafine şeker olan fıstık ezmesini almak yerine, fıstık ezmeni yine kendin yap, içine bal ekleyerek kalorisini arttır.

Hedef ister kilo vermek, ister kilo almak olsun amaç her zaman sağlıklı beslenmek ve sağlıklı bir hayat olmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)