Kilo Verme Maratonu Ne Kadar Sürer?

Yazar Gizem Soncu • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Mucizevi kilo vermeden tutun da bir haftada bilmem kaç kilo kaybı gibi vaatlerde bulunan hiçbir paylaşıma artık inanmadığımızı düşünüyorum. Çünkü artık hepimiz biliyoruz ki; öyle bir gecede veya çok kısa sürelerde büyük büyük kilo kayıpları mümkün değil. Zaten mümkün olmaması sağlık açısından çok daha faydalı. İdeal ölçülerde kilo kaybı hedeflemek ve bu kayıpların devamlılığını sağlamak çok daha yararlı. Hem uzun vadede sağlıklı kayıplar gerçekleşmiş oluyor hem de istikrarlı kayıplar hızlı kilo kazanımlarının da önüne geçiyor.

Ayrıca kilo vermeyi hedefleme süreniz de ne kadar kilo kaybı istediğinize göre değişiklik gösteriyor. Üstelik bu ölçütler sürekli ve kişilere göre de değişiyor. Hedefinize ulaşmak düşündüğünüzden uzun olsa bile üzülmeyin ve pes etmeyin olur mu? Pes etmemek oldukça önemli çünkü.

Kilo Vermenin Temeli Kalori Hesabıdır

 

Biraz klişe olacak biliyorum ama bazı basit şeyleri yeniden hatırlatmakta fayda var. Kilo vermek, kalori yakmanın yanında, vücuda ne kadar kalori aldığınızla da yakından ilgilidir. Mesela; bir haftada bir kilo kaybetmek istediğiniz zaman mevcut kalori alımınızı azaltarak fiziksel aktivitenizi arttırmanız gerekiyor. Tüm bunların yanına bir de diyeti eklerseniz; 1 haftada 1-2 kilo kaybı sağlamak için günde 500 kalori azaltmanız gerekiyor şeklinde hesaplar önemli olabiliyor. Fakat kilo fazlanız ne kadar çoksa bunları verme zamanınızda o kadar uzun olabiliyor. 

 

Kilo Vermenin Aşamaları Önemlidir

 

Günde 500 kaloriyi kesmekten bahsetmiştik az önce. Günde 500 kaloriyi kestiğinizde kilo vermeniz normaldir. Diyet ile birlikte kaloriyi azalttığınız zaman ilk aylarda kilo kaybınızın daha hızlı olması beklenen bir sonuçtur. Çünkü yağdan ziyade su kaybediyor olursunuz. Zaman geçtikçe bu denge değişir ve kilo kayıplarında azalmalar başlar. İşte bu noktada asla pes etmeyin. Bu aşamada hemen yaptığınız egzersizlerin türünü veya süresini değiştirin ve devam edin. Bu değişiklik sizi başarıya götürecek olan şeydir.

 

Kilo Verme Süreci Sabır İster 

 

Kilo vermek için diyet ve egzersiz temposu bir hayli zor bunun farkındayız. Ancak bu zorluğa dayanmak bu işin en önemli kısmı. Sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü alışkanlıkların değişmesi için 6 aylık bir süreye ihtiyacımız var. Bu süreç sabırla inşa ediliyor. 6 aylık sürecin içini güzel bir diyet ve faydalı bir egzersizle doldurmak gerekiyor ki güzel sonuçlar ortaya çıksın. Bunu başardığınızda her şeyin çok farklı olduğunu görmüş olacaksınız.

 

Kilo Verme Sürecinde Sorunlar Yaşanabilir

 

Diyetin ilk haftalarında hem diyete devam ettiniz hem de egzersiz yaptınız fakat tartı sonucunuz değişmediyse o zaman bir problem var demektir. Hemen ne tür sorunlar olabileceğine değinelim.

 

  • Öncelikle hemen doktorunuza danışın. Metabolik veya hormonal bir sorun olup olmadığını değerlendirin. Bilmeniz gerekiyor ki bu tür rahatsızlıklar hem sinsidir hem de kilo verme konusunda sizi oldukça yavaşlatır. Özellikle insülin direnci kontrol altında tutulmalıdır.

  • Yaptığınız egzersizleri ve sürelerini değerlendirin. Artık uyguladığınız egzersizler veya süreleri size yetmiyor olabilir. Değişiklik her zaman iyidir.

  • Gün içinde neler yiyip içtiğinizi not edin. Bu notlar arasında sizi zorlayan besinlere rastlamanız ve kontrol altında tutmanız mümkün olur.

  • Ne kadar su tükettiğinize dikkat edin. Eğer su tüketiminiz oldukça az ise sorun buradan kaynaklanıyor olabilir. 

  • Egzersizlerinize ek olarak her sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa, en az 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın. Size kısa gelecek belki ama etkisi oldukça fazla.

  • Bu konuyu stresli bir durum haline getirmeyin. Vücut stres altında direnç göstermeye elverişlidir. Bu bilgiyi unutmayın.

  • Salata soslarınıza dikkat edin. Özellikle yağ miktarlarına dikkat edin ve mümkünse kaşık hesabı yapın.

  • Egzersiz esnasında oksijeni çok iyi kullanın. Eğer egzersiz süresince bol oksijen kullanımı sağlayamıyorsanız, yağ yakımı olumsuz etkileniyor demektir. Çünkü, vücuttaki yağ dokusunun enerjiye dönüşmesi için fazla oksijene ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç kas ve karbonhidrat depolarına göre daha yüksektir.

  • Tükettiğiniz tuz miktarına dikkat edin. En büyük sorun çok fazla tuz tüketmektir. Zaten tükettiğimiz besinlerle birlikte ideal tuz alımı sağlanıyor. Ekstra tuz alımı ise vücutta su tutumuna sebep oluyor. 1 gram tuz vücutta 200-250 ml kadar su tutuyor.

  • Akşam yemeklerini kaçta yediğinize dikkat edin. Bir süre akşam 7’den sonra besin tüketmemeye dikkat edin. Bazı bünyeler akşam yenilen şeylere karşı ciddi direç geliştirir. Eğer hareketleriniz kısıtlı ise akşam yemeğinizi 7 gibi yemenizi ve sonrasında besinlerden uzak durmanızı öneririm.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)