Kilo Vermem Durdu! 5 Hızlandırıcı Diyet Tüyosu

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Bugün kilo verme sürecinde aniden duran kilolarınız için 5 önemli noktaya değineceğim. Öncelikle kilo vermenizin durması gayet normal ve herkesin zaman zaman yaşadığı bir durum. O yüzden lütfen sakin olun. Asla pes etmeyin ayrıca da moralinizi bozup stres altına girmeyin. Zaten bu süreçte en önemlisi motivasyon!

Çünkü bir hevesle diyete başlanıyor 1-2 hafta çok güzel ilerleniyor ve motive olunuyor hatta tartıda 3-4 kilo kayıplar görülüyor. Sonraki haftalarda kilo oranlarında fazla değişiklikler olmuyor ve sonra yeniden kilo kaybı başlıyor. Yani kilo kaybınızın hızlı başlayıp sonra yavaşlaması gayet normal bir şey. Bu süreci herkes bu şekilde yaşıyor.

Şunu hiçbir zaman unutmayın kilonuz çoksa hızlı, azsa yavaş yavaş bir kayıp söz konusu olacaktır. Yani sakin olun. Veya kilo kaybınız çok güzel ilerleyip normal aralıklara geldikçe yavaşlayacaktır belki de duracaktır. Panik yapmamak ve motivasyonu kaybetmemek başarıya giden yolda oldukça önemli. Yine de bu motivasyonunuzu canlı tutmak için şimdi bahsedeceğim şeylere de bir göz atın derim!

 

1- Gün İçinde Yediklerinizi Gözden Geçirin

 

En önemlisi bu olabilir. Çünkü her yolu denedim ama kilo veremedim diyenlerle karşılaştığım zaman onlar için hazırladığım diyet listeleri ile güzel kilolar veriyorlar. O sebeple gün içinde tüketilen besinlerin kaydı tutulmadığında aşırıya kaçabileceğini düşünüyorum. Kesinlikle ne yendi? ne kadar yendi? konusu bilinmiyor. 

 

Hatta bunlar zaten sağlıklı diye tüketilen ama gün sonunda aşırı kalori miktarlarına ulaşan besin tüketimleri olduğunu düşünüyorum. Bunların sebebi ne yediğimizi bilemiyor veya dikkat etmediğimizden farketmiyor olmamız. 

 

Özellikle kendi kendinize diyet yaptığınızda ‘’zaten bunun kalorisi fazla değil’’ dediğiniz şeyler veya sağlıklı olduğu için daha fazla yiyebilirim düşünceniz sizi yanıltıyor olabilir. Bu yanılgı yüzünden de ihtiyacınızdan daha çok besin tüketiyor olabilirsiniz. Yeşillikler de bu gruba dahil. Mideye giren her şeyi gözden geçirmekte fayda var. 

 

Mesela; gün içinde acıkıp 3-4 ceviz yediniz ama farketmediniz bile. Sonra bir iki saat geçti ve ardından bir sütlü kahve içtiniz. Daha sonra paketli birkaç küçük abur cubur ikram edildi onları da aldınız diyelim. İşte hepsi gün bittiğinde fazladan kalori aldığınız anlamını taşıyor. Bu tüketimleri mutlaka değerlendirmelisiniz. Bir hafta boyunca sabahtan akşama kadar yediğiniz her şeyi tek tek not etmek size yol gösterici olabilir.

 

Bu teknik ile gün sonunda fazladan yediğiniz şeyleri farketmiş olacaksınız. Benim en çok gözlemlediğim sorun bu oluyor ve haftalık tutulan kayıtlarla genelde çözülüyor. Gün içindeki atıştırmalar durmadan devam ettiğinde zaten kilo kaybı sık sık durmuş oluyor!

 

2- Tek Tip Diyet Listelerini Uyguluyorsanız Onları Değiştirin

 

Elinizde bir liste var ve onu uyguluyorsunuz diyelim veya aklınızda bir yöntem var ve onu deniyorsunuz. İşte bu ilerlemeler sizlere 1-2 hafta kadar kilo kaybı sağlar ve sonrasında kilo verimi durur. Kısa sürede kilo verme sürecinin durmuş olması da sizi korkutur ve motivasyonunuzu düşürür. Hatta diyete olan algınızı da olumsuz etkilemiş olur.

 

Böyle durumlarda şunları bilin; hızlı kilo verdiğiniz için bu ilerleme durmuş olabilir. Belki de vücut hızlı kilo kaybını tehdit olarak algıladı ve kendini korumaya aldı. Veya hiç biri değil ve sadece vücudunuz o düzene alıştı. Böylece kilo verimi durdu ve çözümsüz kaldınız. 

 

Uyguladığınız diyet listesiyle kilo vermeye alıştıysa vücudunuz artık kilo kaybını durdurmuş olabilir. Zaman zaman uyguladığınız diyet tiplerinin dışına çıkmak bu sorunu çözecektir. Kilo kaybınız durduğu zamanlarda farklı beslenme tiplerine geçiş yapabilir ve kilo vermeye devam edebilirsiniz. Fakat yine bilmenizi isterim ki; size uygun ve sizin ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış bir liste olmalı. Yoksa bir iki hafta sonra yine sonuç alamazsınız!

 

3- Detokslardan Yararlanın

 

Kilo kaybınız durduysa ara ara detokslar uygulayabilirsiniz. Elbette uyguladığınız detokslar ve ne kadar uyguladığınız da önemli. Kararında olmalı. Çünkü insanlar kilo vermeleri durduğunda hemen bir çözüm yolu aramaya başlıyor. İşte böyle zamnalarda devreye detokslar giriyor. Kısa süreli detokslar vücudu şaşırtmak için tercih edilebilir. Hem duran kilonuzun harekete geçmesi bu süreçte sizin de motivasyonunuzu yükseltir. Ancak yine söylüyorum ne yaptığınız ve ne kadar süre yaptığınız çok önemli!

 

Zaman zaman ben de sizi motive etmek için detoks tariflerimi paylaşıyorum. Sizde bu durumlarda benim paylaştığım o tarifleri denerseniz hem yağ kaybı sağlamış hem aç kalmamış hem de duran kilonuzu harekete geçirmiş olursunuz. Duran kilonuz hareketlendiğinde kilo kaybınız kolay kolay yeniden durmayacaktır.

 

4- Her Gün 1 Saatlik Yürüyüşlerinize Devam Edin

 

Diyette olmasanız bile her gün 1 saat yürümeyi mutlaka tavsiye ediyoruz. En başta sağlığınız için. Amacımız hareketli bir hayat tarzı!

 

Ama diyet sürecinde kilo kaybı başlayınca genelde egzersiz günlerinde azalmalar meydana geliyor. Nasıl olsa kilo veriyorum algısı egzersiz sayısını azaltıyor. Doğal olarak sonrasında da pat diye duruyor kilo kayıpları. Günlük rutininize hareket eklemek vücudunuz için değişiklik oluyor ve kilo kaybı yeniden başlıyor. Hayatınızda spor olduğu sürece kilo kaybınızın durması çok mümkün görünmüyor.

 

5- Porsiyon Ölçerek Diyet Yapmayı 1 Hafta Bırakın

 

Her yolu deneyip yine de kilo kaybı duran nadir bireyler olabiliyor. Bu tavsiyem onlar için!

 

Demek ki vücudunuz gerçek anlamda durma evresinde. Durum böyle olduğunda 1 hafta boyunca diyeti bırakmanız gerekiyor. Her zaman yediğiniz besinlerin dışında önünüze gelen besinleri karışık şekilde tüketin. Fakat bunu yaparken porsiyon miktarınızı yükseltmeyin. Yani porsiyon ölçünüz aynı kalsın. Makarnayı kaşık hesabıyla tüketin, tatlıyı kaşık hesabıyla tüketin gibi. 1 hafta boyunca kilo almadan her besini kaşık hesabıyla tüketmeye devam edin. Sadece kilonuzu aynı tutmanız ve bunu yaparken de serbest beslenmeniz gerekiyor. Vücut farklı besinlerin kontrollü geldiğini görünce kilo alımına ortam hazırlamayacaktır. Bu serbest geçen 1 haftanın sonunda tekrar diyete başladığınızda kilo kaybınız başlayacak ve direnciniz kırılacaktır. 

 

Fakat; ilk dört yöntem işe yaramadığında bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim. Bu beşinci yöntemin en önemli kısmı; 1 hafta boyunca serbest beslenmek ancak aynı kiloda kalabilmek. Tek şart bu! 

 

Şunu da söylemek isterim ki; 1 hafta kilo veremediğinizde bunun anlamı kilo kaybının durmuş olması değildir. Bunun takibini yapmak için her gün tartıya çıkılması da doğru değildir. Her ne olursa olsun haftada 1 kez tartılmak ideal ve yeterlidir. Gün içinde tartılmak yalnızca moralinizi bozar! 

 

Ayrıca her hafta yüksek kilolar vermeniz de sağlıklı olmadığınızdan; hafta hafta azalıp artan kilo kayıpları zaten idealdedir. Panik yaratmamalıdır. Zaten 30-40 kilo veren bir kişinin kilosu bir yerde aniden durabilir ancak 10-15 kilo veren bir kişinin kilosunun kolay kolay durması mümkün değildir. Ya da ideal kilonuza kadar kilo vermiş ve sonra kilo vermeniz durmuş olabilir bu da gayet normaldir. Çünkü idealdesiniz yani ulaşabileceğiniz noktaya ulaştınız demektir! Böyle sorunlar yaşadığınızı düşündüğünüzde bu durumları değerlendirmenizi öneriyorum. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)