KİNOA NEDİR?

Yazar Hande Şükran GuvenDiyetisyen • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Geçtiğimiz yıllarda adını pek duymadığımız ve son zamanlarda da tarifleriyle yaygınlaşan kinoa bir tür tahıl olarak kabul edilmektedir. Besin değeri çok yüksek olması nedeniyle dünya çapında da gün geçtikçe popülerleşmeye başlamıştır. Ayrıca Birleşmiş Miletler Ofisi 2013 yılını “Kinoa Yılı” olarak da ilan etmişti. Kinoa bitkisi 1-2 metreye kadar uzayan ve uzun yıllarca yaşayan bir bitki türüdür. Bolivya, Peru’da ve And Dağlarının çorak yamaçlarında doğal olarak yetişmektedir. Bu bitkinin yenilen kısmı ise boncuk görünümlü olan tohumlarıdır.

KİNOA’NIN FAYDALARI NELERDİR?

Kinoa, buğday ve pirinçten sonra en çok tüketilebilecek ve vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içeren tahıl olmasıyla birlikte vejetaryenler arasında oldukça sık tüketilmektedir. Böylece vejetaryenler kendileri için gerekli olan proteinleri kinoa tüketerek sağlamaktadırlar.

Kinoa Glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının tüketmesi içinde uygundur. Ayrıca çölyaklı hastalar için kinoa tahılı ile hazırlanmış yemeklerin tarifleri de oldukça yaygın olarak bulunmaktadır. Kinoanın 100grımı yaklaşık 120 kcal olması nedeniyle diyet tariflerinde adı pek çok geçmektedir. Bunun nedeni ise içerdiği lif oranının oldukça fazla olması ve ayrıca iştah kontrolü yapmasından kaynaklanmaktadır. Diğer tahıllara göre bakıldığında ise kinoa da 2 kat daha fazla besin lifi vardır. Böylece sindirim sistemine yardımcı olmakla kabızlığı önlemektedir.

Ve en önemlisi diyabete de iyi geldiği, kan şekeri kontrolünü de sağladığı söylenmektedir. Demir, potasyum, kalsiyum açısından oldukça zengin bir tahıldır. İçerdiği yüksek oranda demir sayesinde kansızlığa iyi geldiği de görülmektedir.

Kinoanın yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte tarifleri de yemek kitaplarında yerini almaya başladı. Hatta diyet yapanlar için özel tarifleri de vardır. Ve tariflerde yazılanlara göre Kinoa içerdiği yüksek oranda su nedeniyle pişirildikten sonra

kalorisi düşmektedir ve pişirerek yediğiniz takdirde ise diyetinize destek olmuş oluyormuşsunuz. O zaman size tatlı tarifi olarak kinoalı diyet pudingini öneriyorum.

Kinoa Pudingi

1çay bardağı light süt

40gr kinoa

1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

1 tatlı kaşığı kakao

Hepsini tencereye koyup ocakta pişirdikten sonra kaseye koyup yarım saat buzdolabında bekletin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)