NEDİR BU YER FISTIĞI?

Yazar Hande Şükran GuvenDiyetisyen • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kahvaltılarda, aralarda ve her an her yer de rahatlıkla bulabildiğimiz yer fıstığı hakkında neler biliyoruz? Faydaları ve zararları var mı? Diyetimizde ne kadar tüketmeliyiz veya tüketmeli miyiz? İşte merak ettikleriniz ve bu soruların cevapları burada.

Yer fıstığı baklagiller ailesine ait olup %45-60 oranında yüksek yağ içeriğine sahiptir.%18 oranında karbonhidrat bulunmaktadır. Ülkemizde birçok bölgemizde üretimi yapılmakta olan yer fıstığı en çok çerez imalatında kullanılmaktadır.

Yer Fıstığının Faydaları

Yer fıstığının son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kardiyovasküler hastalıkların azalttığı ve bu hastalığa bağlı ölümlerin de ciddi oranda azalttığı görülmüştür. Ayrıca yüksek kolestrolü düşürdüğünü, kan şekeri düzeyini kontrolde tuttuğu görülmüştür. Yer fıstığı alternatif tıpta hastalıkların tedavisi için kullanılmakta olup, birçok hastalığa şifa verdiği de bilinmektedir.

Fıstık kolon kanserine ve mide kanserine karşılaşma riskini azaltmaktadır. İçerisinde bulunan bazı asitler kanser yapıcı etkenleri etkilemekte olup, kanser oluşmasını engellemektedir.

Beyin gelişimine iyi gelen fıstık, kişinin zihin sağlığını desteklemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca fıstık depresyona karşı iyi gelmekte olup, içerisinde bulunan triptofan sayesinde azalmış olan serotini arttırarak depresyon nedenlerini ortadan kaldırmaktadır.

E vitamini sayesinde cilt için oldukça yararlıdır. Ciltte oluşan deri hastalıklarının giderilmesini, güneşten gelen zararlı ışınları engellemektedir.

Fıstığın faydalı olmasının bir diğer sebeplerinden biri de protein, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve lif açısından zengin olmasından dolayıdır. Protein sayesinde kas ve kemik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Ama şunu unutmamalıyız ki içerisinde her ne kadar doymamış yağ oranı yüksek olsa da yer fıstığının kalorisi oldukça fazladır. 100 gramı 567kcal olan fıstığın günlük 10 adetle sınırlı kalması hem sizin fazla kalori almamanızı hem de sağlık açısından yararlı olmasına yetecektir.

Yer Fıstığı Nasıl Tüketiyoruz?

Yer fıstığını bitkisel yağ olarak, çerez veya kahvaltılarda fıstık ezmesi olarak tüketebiliriz. Fıstık ezmesinin günlük 2 tatlı kaşığı ile sınırlandırılmasını ve beslenmenizde yağ yerine geçtiğini unutmayınız.



Sizler için ev yapımı fıstık ezmesi tarifine gelince;

Yarım kilo yer fıstığı

2 yemek kaşığı pekmez

Fıstıkları ayıkladıktan sonra pekmezle birlikte doğrayıcı makinanıza koyuyoruz ve büyük bir sabırla fıstıkların sıvılaşmasını bekliyoruz. Uzun süre gerektiren bir işlem olduğundan 10 dakikadan fazla sürebilir. Unutmayın ki günlük 2 tatlı kaşığı! Afiyet olsun…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)