Kireçlenme & Bel Kırıkları & Kanal Daralması

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Haziran 2018 • Yorumlar:

Kireçlenme: Halk arasındaki bu tabir, doktorların gözüyle yeni kemik oluşumlarıdır. Peki niye ortaya çıkar bu yeni kemik oluşumları? Bunlar omurgalar arasındaki aşırı hareketliliğin ortaya çıkardığı ağrıya, doğanın bulduğu bir çözümdür. Yani doğa modern tıbbın vida ve çubuklarla kemikleri kaynatmasına, yani doktorlar arasındaki deyimiyle “füzyon, enstrümentasyon”, halk arasındaki deyimiyle “Platin Ameliyatı”na benzer bir çözüm bulmaya çalışmaktadır. Kimi zaman da vücuttaki kalsiyum oranını ayarlayan sistemlerin bozulmasıyla da benzer aşırı kemikleşmeler de ortaya çıkabilir.

Ancak bu yeni kemik oluşumları sinirleri sıkıştırarak “kanal daralması” ya da “bel fıtığı”na benzer yakınmaları ortaya çıkarabilmektedir. Sonuçta bu kemiklerin temizlenmesinden, yani ameliyattan başka bir çare bulunmamaktadır. Tabii ki yapılması gereken ameliyat kimi zaman kapalı ameliyatlardan, kimi zaman açık ve karmaşık ameliyatlara kadar değişebilmekte, yani hastaya platin ameliyatı yapılması da gerekebilmektedir.

Bel kırıkları: Son yıllardaki gelişkin önlemlere bağlı olarak trafik kazalarında ölümler azalsa da, araçların hızlarının giderek artması sonucunda özellikle omurga kırıklarında bir artma ortaya çıktı. Tabii bu kırıklarda omurilik ve sinirlerde zedelenme olması da hastanın durumunu ağırlaştırmaktadır. Bu yüzden siz siz olun, bu kırıkları tedavi eden ekipteki ortopedistlerin yanında mutlaka tecrübeli bir beyin cerrahının olmasını şart koşun.

Bu hastalara, özellikle de yaşlı ve kadın hastalara bir an önce ayağa kaldırılmaları gerektiği için; kaçınılmaz olarak halk arasındaki adıyla “Platin Ameliyatı” yapılması gerekmektedir. Tabii ki bu ameliyatlar da artık kapalı olarak yapılabilmektedir. Bel kemikleri ile beraber kalça ve kuyruk sokumu kemiğinde de kırılma olan hastaların muhakkak tecrübeli ekipler tarafından ameliyat edilmeleri gerekmektedir.

Eğer bu kırıklar, yaşlı insanlardaki kemik erimesine bağlı olarak; çok basit travmalara bağlı olarak ortaya çıktılarsa, tam kapalı ameliyatlarla yani kemiğin içinde bir balon şişirilip düzeltilmesi ardından kemiğin içine kemik çimentosu doldurularak tamir edilmeleri de mümkündür. Ancak unutulmaması gereken nokta, bu ameliyatların kırığa yol açan olaydan sonraki ilk birkaç ay içinde yapılması gerektiğidir.

Kanal Daralması: Bu olay belde, boyunda veya sırtta görülebilir ama nerede olursa olsun, söz konusu edilen omurga kemiklerinin ortasındaki kanalın daralması sonucu burada hem sinirlerin ve hem de omuriliğin sıkışması sonucu ortaya çıkan şikayetlerdir. Hastanın belinde, boynunda veya kollarında, bacaklarında olan ağrılardan çok; kısa bir mesafe boyunca yürüdüğünde bacaklarında ortaya çıkan kasılma türü ağrıların hastanın yürümesine engel olmasıdır. Bu problem daha çok doktorların “Geriatrik” dediği ileri yaşlarda görülür.

Bu tablonun cerrahiden başka hiçbir tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastaya doktorların dediği şekliyle “Minimal Girişimsel Ameliyat” veya halk arasındaki adıyla “Kapalı Ameliyat, Kansız Ameliyat” yapılabileceği gibi; “Mikrocerrahi” yani küçük bir keşiden yapılan düşük riskli cerrahi girişimler, veya eğer bunlarla çözüm bulunamayacaksa doktorların dediği şekliyle “Enstrümentasyon” veya halk arasındaki adıyla “Platin Koyulan Ameliyat” ta yapılması gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)