Kış Aylarında Hastalıklara Karşı Koruyan Öneriler

Yazar Özlem TayDiyetisyen • 9 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Kış aylarında günlerin kısa, gecelerinde uzun olması, kapalı alanlarda daha çok zaman harcanması hareketsiz yaşamı da beraberinde getirmektedir. Bu durum, vücudun enerji harcamasını azaltmakta ve buna yanlış beslenme de eklenince vücut direncinin kırılıp hastalıklara yakalanma riski artıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, kış aylarında hastalıklardan korunmak için önerilerde bulundu.

Hasta olmayı beklemeden bol bol c vitamini tüketin

Kış aylarında insanlar soğuktan daha çok etkilendiği için, gribal enfeksiyonlara yakalanma riski artmaktadır. Bu nedenle hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol bol c vitamini almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, kış aylarının uzun gecelerinden eksik edilmemelidir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıklara karşı koruyucdur. Bu gibi taze sebze ve meyveler sadece kış aylarında değil, aslında yılın her mevsiminde sofralardan eksik edilmemelidir.

Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak için… 

 

  1. Balık, kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besin grubundandır. İçerdiği omega3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir..

 

  1. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir.

 

  1. Kış aylarında havalar soğuk olduğu için vücut ısısı genel olarak düşer. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol bol  su tüketilmeli ayrıca çay, kahve içmek yerine, C vitamini yönünden zengin ıhlamur, kuşburnu, nane limon, ada çayı gibi içecekleri tercih edilmelidir.

 

  1. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı ise haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir.

 

  1. Sarımsak ve soğan doğal antibiyotiktir. Bunları tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

 

  1.  Kış aylarında bol bol sebze tüketilmeli. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler sizi hem vitamin hem de mineraller açısından hastalıklardan koruyacaktır.

 

  1. Çinko eksiliği bağışıklık sisteminin de zayıflamasına yol açar. Özellikle kırmızı ve beyaz et çinko bakımından en zengin kaynaklardır.


 

  1. Kış aylarında bağışıklık sistemi, savunma hücreleri aracılığıyla çalışıyor. savunma hücrelerindeki düşüş de sıkıntı yaratıyor. stres, depresyon, aşırı yorgunluk, mutsuzluk savunma sistemini düşürüyor. işte bu yüzden mümkün olduğunca stresten uzak kalmak gerekiyor. özellikle sonbaharda görülme sıklığı artan depresyon belirtilerini fark ediyorsanız, hemen bir uzmana başvurmalısınız. unutmayın, depresyon bağışıklık sistemini derinden etkiliyor.



 

Kışın sıvı tüketimine dikkat

Kış aylarında sıvı ihtiyacı pek akla gelmediğinden vücut yeterli sıvı olmamaktadır. Bu nedenle kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacını dengede tutmak adına  günde en az 2 lt su tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yeterince su alamadığında vücut toksik maddeleri atamayacağı gibi vücuttaki yağ oranı da artacaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)