Kısırlık nedir?

Kısırlık nedir?

Kısırlık 1 yıllık (12 ay) düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamama olarak tanımlanır. Normal bir çiftin 1 aylık düzenli ilişki sonrası gebe kalma oranı yaklaşık %25'tir. Bu oran 6 ayda %65'e, 12 ayda %88-90'a çıkmaktadır. Kısırlık toplumda %10-15 oranında izlenmektedir. Kadın 35 yaş altında ise 12 ay beklemek gerekir iken 35-40 yaş arasında bu süre 6 aydır. 40 yaş üstünde olan kadınlar yeni evli olsalar dahi bir kısırlık uzmanına görünmelidirler.

Kısırlık tanısı kondu ise gebelik oluşur mu?

Aslında kısırlık terimi halk arasında yanlış olarak kullanılmaktadır. Kısır çift denilince sanki hiç çocukları olmayacak gibi (tıp terimi ile sterilize) bir anlam ortaya çıkmaktadır ki bu kesinlikle yanlıştır. Kısırlık aslında gebe kalmada güçlük anlamındadır. Yani bazı tedaviler ile gebelik kolaylıkla sağlanabilir demektir. Tıptaki gelişmeler ile artık gebe kalmada güçlüğü olan çiftlerin çocuk sahibi olma şansları çok yüksektir

Önemli uyarı

40 yaş üstü kadınlar, tek yumurtası ameliyat ile alınanlar, yumurtalık kisti cerrahisi geçirenler, ağır sigara içiciler, adet görmeyenler veya adet görmeleri 45 günü geçenler, çok ağrılı adet olanlar, cinsel ilişki sırasında kasık ağrısı olanlar, kemoterapi veya ışın tedavisi alacak olanlar, erkekte inmemiş testis ameliyatı geçirmiş olanlar, erkekte erişkin dönemde kabakulak geçirenler, cinsel ilişkide bulunamayanlar (kadının vajinayı kasması veya erkekte sertleşme problemleri veya meni gelmemesi gibi ), ailelerinde kısırlık problemi olanların 1 yıllık gebe kalma süresini beklemeden bir kısırlık uzmanına muayene olmalarında büyük fayda vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Esinler Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

İbrahim Esinler

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al