Koah ve Prostat Problemi Olan Hastalarda Kasık Fıtığı

Yazar Hüseyin Kadıoğlu • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Fıtık denilince halkımızın aklına birçok fıtık çeşidi gelmekte. Genel cerrahi kliniklerine sık yanlış başvurulardan bir tanesi bel fıtıklarıdır. Onun haricinde mide fıtıkları, göbek fıtıkları ve kesi fıtıklarının da genel cerrahinin ilgi alanı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu Kasık fıtıkları hakkında bilgilendirdi.

Kasık Fıtıkları Sıklıkla Erkeklerde Görülüyor

Kasık fıtıkları sıklıkla erkeklerde görülen ve sıklıkla sol tarafa görülen fıtıklardır. Dr. Kadıoğlu, “Bu fıtıkların en sık bulgusu kasıkta olan şişliklerdir. Bu şişlikler sıklıkla ıkınmakla, uzun süre yürümekle, uzun süre ayakta kalmakla ve buna benzer karın içi basıncını arttıran aktivitelerle ortaya çıkar. Yine prostat şikayeti olan hastalar ve KOAH (Akciğer hastalığı) olan hastalar risk grubundadır. Genellikle şişlik yokken hastanın ağrısı da olmaz ancak şişlik çıktığı zaman hastanın ağrısı olur” diye konuştu.

Kasık Fıtığı Tedavisinde Altın Standart Tedavi Yöntemi Yamalardır

Kasık fıtıklarının iki tipi olduğunu belirten Dr. Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu tiplerin bir tanesinde direkt olarak kasık duvarının oluşturan kasların zaafiyeti var iken bir diğerinde kasık kanalı dediğimiz kanalın içerisinden karın içi organların dışarı çıkması durumu vardır. Fıtığın tipi tedavi şeklini engellemez. Her iki tipte de ideal ve altın standart tedavi yamalardır. Bu yamalar sadece mekanik bariyer olarak görev görmezler. Aynı zamanda yama üzerinde bulunan porlar zaman içerisinde fibroz doku dediğimiz bir doku ile dolarak dokuyu da desteklerler”.

Fıtık Ameliyatlarında Hastalar Aynı Gün Taburcu Olabiliyor

Dr. Kadıoğlu, “Fıtık ameliyatları açık ve kapalı olarak yapılabilmektedir. Yama ile yapılan ameliyatlarda açık veya kapalı fark etmeksizin nüks oranları %1’in altındadır. Hastalar genellikle ameliyat günü hastaneye yatırılırlar. Ameliyat sadece belden uyuşturularak veya genel anestezi ile yapılabilir. Sadece kapalı ameliyatlarda belden aşağı uyuşturma yeterli olmamakta ve hastanın uyuması gerekmektedir. Açık veya kapalı her iki ameliyatta da aynı işlem yapılmakta ve kasık kanalının etrafı ve kasıktaki kaslar yama ile desteklenmektedir. Ameliyat sonrası 1. günde veya ameliyat erken saatlerde yapıldı ise aynı gün hastalar taburcu edilebilirler. Taburcu olduktan sonra hastaların 7-10 gün dinlenmesi önerilmektedir. Ağır spor yapan hastalara 6. Haftadan sonra müsaade edilirken basit antrenmanlara 14. Günde başlanılabilir” diye konuştu.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)