Neden Taş Değil de Safra Kesesi Alınır?

Yazar Hüseyin Kadıoğlu • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Safra taşlarının oluşumunun ana sebebi safra kesesinin safra içerisindeki bazı maddeleri emme yeteneğindeki bozulmadır. Bu maddeler safra kesesi içerisinde çökelti oluşturmakta ve sonrasında taşlar olarak adlandırılmaktadır. Bu sebepten safra kesesi taşı olan insanlarda safra taşlarının alınması diye bir ameliyat yoktur. Safra kesesinin tamamı alınır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu yazdı.

Safra, karaciğerde üretilerek safra yolları aracılığı ile 12 parmak bağırsağına dökülmektedir. Safra kesesinin bu transferdeki amacı safrayı depolamak ve vücuda gerektiği hallerde 12 parmak bağırsağına boşaltmaktır. Yani sanıldığı gibi safra kesesi safrayı üreten ana organ değildir.

Safra Kesesinde Taş Olan İnsanlarda İltihap Riski Yıllar İçerisinde Artar

Safra kesesi taşları çok farklı boyutlarda olabilir. 1-2 milimetreden birkaç santimetreye kadar değişiklikler gösterebilir. Safra kesesindeki 1 santimetrenin altındaki taşlar;

  • Safra kesesinin ana safra kanalına bağlandığı yeri tıkayıp safra kesesi iltihabına,
  • Safra yollarına düşerek bu yollarda iltihaba veya
  • 12 parmak bağırsağına dökülürken ortak kanal olarak kullandığı pankreasın iltihabına yol açabilirler.

Safra kesesinde taş olan insanlarda bu iltihapların her birinin riski yıllar içerisinde artar. Daha büyük taşlar ise yine safra kesesinin ana safra kanalına bağlandığı kanalı tıkayabilirler ve iltihaba yol açabilirler.

2 santimetrenin üzerindeki safra kesesi taşlarının bilimsel olarak safra kesesi kanseri ile ilgili olduğu belirtiliyor olsa da çok sık rastladığımız bir durum değildir.

Safra Taşlarının Alınması Diye Bir Ameliyat Yoktur

Safra kesesi taşlarında ameliyat önerilmesinin ana sebebi bu iltihapların riskleri ve ağrıdır. Safra kesesi taşları aralıklı olarak ağrı yapabileceği gibi hiç ağrı yapmadan da bulunabilirler. Şeker hastası olan kimselerde bu durumlardan herhangi birisi olmasa da mutlaka ameliyat önerilmektedir.

Safra taşlarının oluşumunun ana sebebi safra kesesinin safra içerisindeki bazı maddeleri emme yeteneğindeki bozulmadır. Bu maddeler safra kesesi içerisinde çökelti oluşturmakta ve sonrasında taşlar olarak adlandırılmaktadır. Bu sebepten safra kesesi taşı olan insanlarda safra taşlarının alınması diye bir ameliyat yoktur. Safra kesesinin tamamı alınır. Zira aksi halde bozulmuş organ tekrar taş üretecektir.

Safra Taşları Sarılığa Sebebiyet Verebilir

Safra taşlarının ana safra kanalına düşmesi sarılığa sebep olan bir durumdur. Bu durumda hasta şiddetli ağrı ve ateşle hekime başvurur. Safra yollarındaki taş ERCP (endoskopik retrograd kolankjio pankreotografi) denilen bir yöntemle alınmaya çalışılır. Taşların alınamadığı durumlarda ameliyat daha büyük bir hale dönmektedir. Taşlar alınsa bile sonrasında safra kesesi ameliyatı mutlaka gereklidir.

Safra kesesi ameliyatları geçmişte açık yöntemle yapılmaktayken artık hemen tamamen kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır. Bu sayede hastalarımız çok daha az ağrı ve işgücü kaybı yaşamaktadırlar. Çok ender olarak bir takım komplikasyonlar görülse de safra kesesi ameliyatları genel olarak ürkülecek boyutlarda ameliyatlar değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)