Kokusu Davetkar Meyve: Kavun

Yazar Ayşegül YılmazDiyetisyen • 29 Kasım 2020 • Yorumlar:

Hoş kokusu ve tatlı tadı ile baharın ardından tezgahlar da gördüğünüz kavun yazın geldiğinin resmî belgesi gibidir. %95’i su diye kavunun sadece bir su topu olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan bu meyvenin yapısında bulunan vitamin ve mineraller yaz beslenmenizin kalitesini arttırır. Üstelik 100 gramı 30 kalori (kavun renk ve olgunluğuna göre ortalama) içermektedir.

Hem zengin potasyum içeriği hem de yüksek su oranı sayesinde böbreklerdeki toksik öğelerin uzaklaştırılması üzerinde etkilidir. Kandaki ürik asit konsantrasyonunun düşmesini sağlayarak, böbreklerde kalsiyum birikimi ve buna bağlı böbrek hasarlarını da önlemede yardımcıdır. Düşük kalorisi ve çoğunluğunun sudan oluşmasının yanında yine yapısındaki magnezyum ve potasyum sayesinde vücut insülin salınımını dolayısıyla da plazma şeker düzeylerini düzenlemede etkilidir. Yine içerisinde bulunan arjinin isimli bir amino asit sayesinde insülinin şeker üzerindeki etkisini arttırır. Ancak neredeyse tüm enerjisi karbonhidrattan geldiğinden diyabetlilerce dikkatli tüketilmelidir.

Kavuna o şahane kavuniçi rengini veren karotenoidler, damarları daha da güçlendirerek kan basıncının dengelemesine yardımcı olur. İçeriğindeki beta karoten sayesinde ciddi anti oksidan ve anti-aging etkileri ile de özellikle yaşa bağlı yaşanan kardiyak sorunlarla mücadelede ciddi bir savunma kalkanı oluşturur. Gözlerde gelişen yaşa bağlı oluşabilecek hastalıklar, beta karoten, C vitamini, lutein ve ksantin sayesinde hem geciktirilebilir hem de bu çok güçlü antioksidanlar sayesinde göz; doku dejenerasyonlarından korunabilir. Kavun bir gözün ihtiyacı olan her şeye sahip olan nadir meyvelerden biridir.

Su içeriği yüksek olan kavunun içinde yoğun olarak A, ve C vitaminleri yer almaktadır. Ayrıca potasyum, magnezyum, sodyum ve bakır minerallerini de içermektedir.

Faydaları

  • Böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Bu da böbrek taşlarını önleyici bir etki yaratır.
  • Bedenin toksinleri atmasına yardımcı olurken, içeriğindeki lif sayesinde tok tutar.
  • Kolay sindirilebilir bir meyvedir.
  • Sinir sistemine etki eder, sinirleri yatıştırır.
  • Uykusuzluk problemleri çekenler için rahat bir uyku sağlar.
  • A ve C vitaminleri yönünden zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı korur.
  • İçerdiği folat, kalp krizi riskini düşürür, C vitamini sayesinde damar sertleşmesini önleyici etkiye sahiptir.
  • Öksürüğe iyi gelir.

Tüketim Önerileri

Faydaları gördükten sonra kavun tüketmeye karar verirseniz alırken ağırlığına dikkat edin. Tadı güzel olan kavunun genelde ağır olduğu bilinir.

Yarım ay şeklinde 2 parmak kalınlığında kesilmiş 1 dilim kavun 1 porsiyondur ve yaklaşık 50 kalori içerir. Mevsiminde bolca (günde 1-3 porsiyon) tüketin.

Diyabet hastaları kavunu yanında peynir veya ayran gibi protein içerikli bir besinle ara öğün olarak tüketebilirler.

Diyabetliler kavunu sadece meyve değil salatalarda ya da garnitür olarak yemeklerinin yanında yemeleri halinde, her zaman şikayetçi oldukları açlık duygusundan kurtulmaları daha kolay olacaktır.

Lif içeriği sayesinde tok tutucu etkisi olan kavun, sahurda da tercih edilebilecek bir meyvedir. Yanında peynirle tüketilirse daha uzun süreli tokluk sağlar.

Kavun kilo aldırır mı demeyin sakın kalorisi olan her şey kilo aldırabilir. Bu sizin tükettiğiniz miktara bağlı. 1 kg kavundan alacağınız kalori yaklaşık 2 kutu kola kadar. Kola içmeyin.  Serin serin ferah ferah kavun tüketin. E tabi 1 kg yemeniz gerekmiyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)