Kol Germe

Kolda görülen sarkmalar genelde kolun üst bölgesinde meydana gelmektedir. Üst bölgenin arka ve iç kısımlarında oluşan sarkmalar genelde deri sarkmasından meydana gelebildiği gibi yağ birikimlerinin neden olması ile de sarkmalar oluşabilmektedir.

Kol bölgesinde yaşanan sarkmaların genel nedenleri;

  • Genetik olarak ailesel yatkınlık

  • Aşırı kilo alıp verme dengesizlikleri

  • Yaşlanmanın etkisi ile yer çekiminden dolayı sarkmalar

  • Güneş ışınlara maruz kalma ve kontrolsüz solaryum uygulaması

Kolun üst bölgelerinde deri dokusu daha gevşek olmasından dolayı bu tür etkenler sarkmanın oluşmasına neden olmaktadır. Kol sarkmalarında uygulanacak estetik yöntem sarkma derecesine göre belirlenmektedir. Aşırı sarkma olmaması durumunda basit estetik operasyonlarla çözülebiliyorken aşırı sarkma durumu olmasından cerrahi estetik operasyonları yapılması gerekmektedir.

Kol sarkmaları hastanın yapısına göre de bazı farklılıklar gösterebilmektedir. Hızlı kilo alıp veren kişilerde deri kalitesi bozulmuş olacağından dolayı bölgesel yağlanma artışı sonucu deri sarkması meydana gelebilmektedir. Bazı hastalarda ise kol sarkması ile beraber deri sarkma bölgesinden çatlak oluşumu meydana gelmiş ise kol germe ameliyatı yapılması gerekmektedir.

Deri kalitesi uygun olan hastalarda genelde cerrahi ameliyat yapılmadan normal bölgesel yağlanma operasyonları gibi görülerek Liposuction uygulaması ile tedavi sağlanabilmektedir. Hastanın yapısı ve sarkma şiddetine göre Liposuction ile beraber ilave kol germe ameliyatı uygulaması da yapılması gerekebilmektedir.

Meme kanseri rahatsızlığı geçirmiş hastalarda eğer kanserli meme alınmış ise bu operasyon sırasında kol altına da müdahale edilmesi ile alınan memenin bulunduğu bölgede Lenfödem sorunu oluşabilmektedir. Lenfedöm içinde Kol germe operasyonu ve hastanın durumuna göre sadece liposuciton uygulaması yeterli olabilmektedir. Operasyona karar vermeden önce hastanın yapısına uygun müdahale şekli doktor tarafından belirlenmektedir.

Kol Germe Sorununa Erken Müdahale

Çok önemsenmeyen konu gibi görülse de özellikle bayanlarda ciddi şekilde görüntü rahatsızlığı oluşturabildiğinden dolayı sarkmaların erken fark edilmesinde herhangi bir cerrahi işleme gerek kalmadan sadece liposuction ile müdahale yeterli olabildiğinden erken müdahale önemli konular arasında olmaktadır. Fakat aşırı kilo verme sorunu sonrasında hastalarda hem deri sarkması hem de bölgesel yağ birikme sorunu olacağından dolayı bu dokuların kesilerek çıkartılması gerektiğinden sadece Liposuction uygulaması yeterli olmayacağı için ilave estetik cerrahisi kullanılması gerekecektir.


Kol Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalması

Her cerrahi ve estetik operasyonunda olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrası kolun arka ve iç kısmında çok rahatsız etmeyecek şekilde düz bir çizgi iz olarak kalmaktadır. Özellikle kısa kollu elbiseler giyildiğinde kolunuzu yukarı kaldırmanız ya da arkadan bakıldığında iz görülebilecek derecededir. Ameliyat sonrası oluşacak bu iz bazı hastalarda psikolojik olarak rahatsızlık oluşturabilmektedir. İzleri kabul edemeyecek hastaların bu operasyonu yaptırmaları tavsiye edilmemektedir. Operasyondan önce doktorunuzdan ne derece bir iz kalacağını önceki operasyon resimlerine bakarak değerlendirebilirsiniz. Kol germe operasyonunda uygulama bölgesinde hem enine hem de boyuna doğru kesiler yapılmaktadır. Germe sonrası kalan izler boyuna yapılan kesilerden sonra oluşmaktadır. Sarkmaya neden olan deri fazlalıkları hem enine hem boyuna sarktığı için çift yönlü kesi yapılmaktadır.

Kol Germe Ameliyatı Süreci

Cerrahi bir işlem olmasından dolayı çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Fakat bazı durumlarda hastanın sağlık yapısının genel anesteziye uymaması ya da operasyon derecesine göre lokal anestezi kullanımı da uygulanabilmektedir. Kol germe ameliyatı orta derece sarkmalarda 1 ile 3 saat arasında tamamlanabilmektedir. Orta derece sarkmaya kadar olan hastalar ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabilirken bazı ağır sarkma durumlarında hastaların cerrahi işlemin etkisinden dolayı 24 saat hastane yatış yapması istenebilmektedir.

Kol Germe Ameliyatından Önce Bilinmesi Gerekenler

Genel anestezi altında yapılacak operasyonlar için bütün cerrahi işlemlerde yapılan uygulamaların yapılması gerekmektedir. Hastanın yapısına göre bu eylemler doktor tarafından bildirilecektir.

“Örneğin operasyon öncesi genel anestezinin etkisinin artması için 6 saat açlık oluşumu sağlanması.”

Cerrahi işlem olmasından dolayı operasyon öncesinden aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımı ya da bitkisel çay içilmemesi gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı operasyondan 3-4 gün öncesinden bırakılması gerekmektedir. Bazı hastaların zorunlu gün aşırı kullandıkları ilaçlarda da kan sulandırma etkisi olmasından dolayı kol germe operasyonu öncesi doktorlarına bilgi vermesi gerekmektedir.

Kol Sarkmasının Önlenmesi İçin Neler Yapılmalı ve Kol Germe Ameliyatı Tekrar Gerekebilir Mi?

Deri altı sorunu olmasından dolayı kozmetik alanda kullanılan deri gerginleştirici krem ya da ilaçlar genelde kol sarkmasına faydalı olamamaktadır. Özellikle kilo verme sonrası oluşan sarkmalar ya da bölgesel yağ birikmesi sonucu oluşan bir sarkma ise spor ya da diyetle giderilemeyeceği için kol germe ameliyatı yapılması gerekmektedir. Sarkmanın şiddetine bağlı olarak eğer hafif sarkmalar var ise kol korsesi gibi sıklaştırıcılar ilk zamanlarda faydası olacak uygulamalar arasındadır.

Kol germe ameliyatlarından sonra merak edilen konuların başında gelen sarkmanın tekrar oluşup oluşmayacağı ve tekrar ameliyata gerek olduğu konusudur. Kol germe ameliyatları hastaya bir kere uygulanabilen ve geri dönüşü olmayan operasyon sınıflarındadır. Kol germe ameliyatından önce sarkmanın nedeni iyi teşhis edilmesi gerekmektedir ve operasyondan sonra bu etkilerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

“Örneğin kilo alıp vermeden kaynaklanan bir sarkma oluşmuş ise operasyon sonrası tekrar kilo alıp verme dengesizliği çok sık yaşanırsa sarkmalar tekrar oluşacaktır. Kol germe ameliyatından sonra operasyonun kalıcılığının sağlanması için beslenme ve spor düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Necmettin Kutlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)