Kolajen

Yazar Yasemin ErdemDiyetisyen • 24 Kasım 2020 • Yorumlar:

Son zamanların diyet,güzellik,gençleşme denilince akla ilk gelen konularından kolajen dosyasını inceleyelim bu yazımızda hep beraber.

Kolajen insan vücudunda en fazla bulunan temel proteindir. Vücutta bilinen 28 çeşit kolajen tipi vardır. Tip-1,Tip-2 ve Tip-3 bilinen tüm kolajen tipleri içinde %80-90’lık paya sahiptir. Tip-1 en çok bulunan kolajen çeşididir ve cilt sağlığını destekler. Tip-2 eklem sağlığını destekler. Tip-3ise kan damarları ve kan dokusunu desteklemekle görevlidir.

Kolajenin vücutta ne gibi faydaları var ; bir de onu inceyelim. Cilde canlılık ve elastikiyet verir. Saç ve tırnak yapısını iyileştirir. Bağ dokusunu sıkılaştırarak selülitli görünümü azaltır. Kalp sağlığını destekler, kan basıncının korunmasına yardım eder. Bunlar kolajen denilince ilk akla gelen faydalar ancak tabi ki bunlar gibi daha birçok faydası mevcut önemli bir proteindir kolajen. Böyle olduğu için de popüleritesi oldukça fazla. Vücutta yeterli üretimi sağlayabilir miyiz yoksa kolajen takviyesi kullanmaya gerek var mı? Bir de bu konuya değinelim.

Evet vücut kolajeni kendisi üretebiliyor ancak bazı durumlarda bu üretim azalabiliyor. 25 yaşından sonra üretim azalmaya başlıyor. Sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, çevre kirliliği gibi etmenler de üretimi yavaşlatıyor. Egzersiz azlığı da kolajen üretimini azaltan etmenler arasında.

Vücutta kolajen üretimini yeterli seviyede tutmak istiyorsak yukarıda bahsettiğim değiştirebileceğimiz maddelere dikkat etmekte fayda var. En başta sağlıklı beslenmeyi hayatımıza geçirmeli ve  kullanıyorsak sigara kullanımını bırakmalı ve hayatımıza egzersizi dahil etmeliyiz.

Peki sağlıklı beslenme yoluyla kolajen üretimine destek olmak istiyorsak hangi besinleri tüketelim gelin bir de onu inceleyelim. Kolajen denilince ilk akla gelen özellikle sığır ve inek etidir. Kolajen en çok kemikli hayvan etlerinde bulunur . Kaju, badem ,ceviz gibi yağlı tohumlarda , kereviz, soğan, sarımsak, pırasa gibi sülfür içeren gıdalarda bulunur. Yine domates, kırmızı biber, elma, çilek, kiraz, narenciye gibi likopen ve C vitamini içeren gıdalarda bulunur. Son olarak havuç, balkabağı gibi A vitamininden zengin turuncu sebzelerde bulunur.  Saydığım besinlere göz attığımızda göreceğiz ki besin çeşitliliğini sağlayarak, soframızda her sağlıklı besine yeterli miktarda yer vererek yani kısacası sağlıklı beslenmeyi hayatımıza adapte ederek vücutta kolajen üretmini desteklemek mümkün. 

Son olarak şunu da belirtmek isterim ki farklı dokuların farklı yoğunlukta kolajene ihtiyacı vardır. Kolajen takviyesi kullanmak isityorsanız kendi başınıza karar vermek yerine mutlaka bir hekime danışın. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)