Uyku Kalitesi ve Beslenme

Yazar Yasemin ErdemDiyetisyen • 24 Kasım 2020 • Yorumlar:

Uyku; kişinin ses, ışık vb. uyaranlarla uyanabileceği bir bilinçsizlik durumu olarak tanımlanmaktadır. Süreler farklı olsa da biyolojik yapımız gereği herkes günün bir kısmını uykuya ayırıyor. Peki uyku sadece günün yorgunluğunu atmak için yaptığımız bir eylem mi yoksa vücudumuz üzerinde başka etkileri var mı? gelin bir inceleyelim.

Uyku; tüm memeli canlılarda enerjinin korunmasını, sinir sisteminin gelişim ve onarımını sağlayan doğal bir süreçtir. Yüzeyel ve derin uyku olmak üzere 2 bölümde incelenmektedir. Derin uyku; büyüme hormonunun salgılandığı, vücut metabolizmasının yavaşladığı ve protein sentezinin arttığı bir nevi vücudun yeni güne adapte olup hazırlık yaptığı yenilendiği süreçtir. Derin uykuya geçmek ve tamamlamak için de yeterli sürelerde uyumak önemlidir.

Yapılan bir çalışmada kısa süreli ve yetersiz uykunun ağırlık artışı ile ilişkili olduğu bulunurken, düzensiz saatlerde uyumanın ise vücut ritmini etkileyerek metabolik açlık yarattığı fark edilmiştir.

Yine American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları kısa uyku süresi ile kilo alımı arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalıştı. Bu amaçla, günde 7 saatten az uyuyan 42 katılımcının yarısına, günlük uyku sürelerini uzatmak ve uyku kalitelerini artırmak için çeşitli tavsiyeler verildi. Diğer katılımcılar ise kısa süreli uyku alışkanlıklarına devam etti.

Uyku sürelerini uzatmaları istenen katılımcılara uyku kalitelerini artırabilmek için uykudan önce kafein almamaları, çok aç ya da tok uyumamaları ve rahatlatıcı egzersizler yapmaları tavsiye edildi. Deney sonucunda bu katılımcıların yarısının uyku sürelerinin arttığı belirlendi. Uyku süreleri artan katılımcı grubunun aynı zamanda günlük basit şeker tüketimlerinin ortalama 10 gram azaldığı görüldü.

Uykumuzu düzene soktuğumuzda vücudumuza ne gibi olumlu etkilere olacak ona bakalım :

Kaliteli ve yeterli bir uyku kan basıncını dengeler, karın içi yağlanmanın azaltılmasına yardımcıdır. (5 saatten fazla).

İyi bir uyku iyi bir ruh sağlığı demektir. Anksiyete, konsantrasyon ve öğrenme bozukluklarında etkilidir.

Kaliteli ve yeterli bir uyku bağışıklık sistemini destekler.

Kaliteli bir uyku metabolizmanın hızlı çalışmasında etkilidir.  Yapılan çalışmalar yetersiz ve düzensiz uykunun yeme ataklarını tetiklediğini göstermiştir.

Son olarak kaliteli bir uyku için beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekiyor biraz da onu konuşalım :

Her şeyden önce ihtiyacımız olan sağlıklı ve yeterli bir beslenme biçimi. Sağlıklı ve yeterli bir beslenme beynin yeterli uyku için ihtiyaç duyduğu nörotransmitterlerin sentezini sağlar.

 Kafein kişinin kendisini daha uzun süre uyanık hissetmesini sağlar. Öğleden sonra  kafein alımını azaltmak; yani çay, kahve, kakao, kola gibi içeceklerden uzaklaşmak uyku kalitesini iyileştirir ve uykuya geçiş sürecini kısaltır.

Yeterli su içmeye dikkat!  Vücuda ihtiyacı olan suyu vermezsek vücut kendini daha yorgun hisseder. Susuzluk ihtiyaçtan fazla uyku haline sebep olabilir.

Şekeri ve işlenmiş ürünleri daha az tüketin. Ulusal Uyku vakfı çok fazla şekerin kan şekeri seviyelerini hızlı bir şekilde artırıp sonrasında da hızlı düşüşe yol açması nedeniyle uyku kalitesini olumsuz etkilediğini açıklamıştır. 

Görüldüğü üzere uyku sadece vücudu dinlendirmek için değil vücudun sorunsuz işleyişi için de yeterli bir şekilde yapılması gereken bir eylem. Uyku kalitenizi ve kendinizi önemseyin, sağlıkla kalın

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)