Kolon Kanseri

Yazar Can KüçükGenel Cerrah • 19 Kasım 2018 • Yorumlar:

  • Kolon kanseriyle ilgili kısaca genel bilgi verir misiniz?

Kolon kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra ve kadınlarda meme kanserinden sonra en sık olarak gözlenen 2. kanser tipidir. Hastaların % 90 ı 50 yaşından sonra görülmekle birlikte son yıllarda genç yaşlarda görünüm sıklığı artış göstermektedir.

  1. Kolon kanserini erken tanı ve teşhis edebilmek için yapılması gerekenler nelerdir? Bu kanser türünden korunmak için ne gibi tedbirler alınmalıdır?

Ailesinde kolon kanseri riski olanların 40 yaşından itibaren, diğer insanların 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi olmaları ve 2 yılda bir gaitada gizli kan baktırmaları son derece önemlidir. Bu sayede kanserlerin yaklaşık % 90’ına yol açan polipler kanserleşmeden önce kolonoskopik yöntemle çıkarılabilir. Küçük bir odakta kanser gelişimi var ise, erken teşhis sayesinde tedavi edilebilir. İnsanların fiziksel aktivite oranlarını artırmaları, sebze meyve ağırlıklı bol lifli gıda tüketmeleri, sigara kullanımı bırakmaları, stres faktörünü azaltmaları, mümkün olduğunca işlenmemiş doğal gıda tüketmeleri bütün diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserinin de oluşum riskini azaltır.

  1. Türkiye'de ve dünyada kolon kanserinin sık görüldüğü yerler nereler ve buralarda sık görülmesinin nedeni nedir?

Dünya Sağlık Örgütü sayılarına göre  her yıl dünya çapında yaklaşık 1.000.000 insana kolon kanseri teşhisi konmakta ve her yıl yaklaşık 500.000 kişi kolon kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kolon kanseri gelişimi açısından riskli ülkeler Kuzey Amerika, Batı Avrupa ülkeleri ve Avustralya 'dır. Ülkemizde ise en sık iç anadolu ve doğu anadolu bölgesinde görülmektedir. Bu farklılıkları için genetik ve çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır.

  1. Son olarak öneriniz nedir, neler söylersiniz?

Kolon kanserlerinin önlenmesi mümkündür. Lütfen sağlıklı gıda tüketmeye çalışalım, sigarayı bırakalım ve düzenli kontrollerimizi ihmal etmeyelim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)