Kolorektal Kanser

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 15 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kolorektal kanser (kolon ve rektum kanseri), her yıl yaklaşık 56.000 kişinin hayatını kaybettiği, Amerika Birleşik Devletleri'nde kanser ölümünün ikinci önde gelen sebebidir.

 

Kolorektal kanseri nasıl önleyebilirim?

 

Kalın barsak(kolon) hücreleri anormal hale geldiğinde, çoğunlukla bir polip büyümesiyle kolorektal kanser oluşur. Bu polipler, tedavi edilmezse kansere dönüşebilir.

 

Erken teşhis, kolorektal kanserin önlenmesi için hayati öneme sahiptir ve tarama, rutin bakımın bir parçası olmalıdır. Kolonoskopi, gelecekte gelişme ihtimalini önleyen herhangi bir polip tespit edebilir ve çıkarabilir.

 

Diyet benim kolorektal kanser riskini etkiler mi?

 

Ne yerseniz riskinizi etkileyebilir. Mümkün olduğunca, işlenmiş veya kırmızı et miktarını sınırlandırmaya çalışın. Ara sıra burger veya pastırma yemek i dünyanın sonu değil, bu etlerdeki bazı kimyasalların ve koruyucuların kolorektal kansere katkıda bulunabileceğini belirten araştırmalar mevcut, özellikle de sık yenilirse.

 

Bunun yerine, diyetinizi meyveler, sebzeler, balıklar ve tahıllarla doldurun. Bu gıdalar kanser gelişim riskinizi azaltabilir.

 

Hangi semptomlara dikkat etmeliyim?

 

Ne yazık ki, hastalık ilerleyene dek genellikle herhangi bir belirti yoktur. Belirtiğinde belirtiler şunları içerebilir:

 

Gaytada kan, çıplak gözle görünmeyebilir

Anemi

Karın rahatsızlığı

Mide bulantısı ve kusma

Pelvik ağrısı

Kilo kaybı

Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik (örn. Alışılmadık ishal ve / veya kabızlık, ince görünümlü dışkı)

 

Doktorum kolonoskopide bir şey bulursa, ne olacak?

 

Kolorektal kanserede cerrahi genellikle ilk tedavidir.

 

Kanser yeterince erken yakalanırsa, hastalar radyasyona veya kemoterapiye tabi tutulmadan tek başına ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle doktorunuzla kolorektal kanser taramaları hakkında konuşmak çok önemlidir.

 

 

Kolon kanseri için ne tür minimal invaziv seçenekler mevcuttur?

 

Hastalara daha iyi sonuçlar ve daha kolay kurtarma olanağı sağlamak için çeşitli seçenekler bulunmaktadır:

 

Laparoskopik ameliyat : Bu yaklaşımla kanseri kaldırmak için küçük kesilerden küçük bir kamera ve cerrahi aletler yerleştirilir.

Robotik: Robotik aletler daha fazla serbestlik derecesi sunar, böylece cerrah kolaylıkla çalışabilir. Laparoskopi ile aletler düzdür ve bazı yapılara erişimi sınırlayabilir. Robotik ve laparoskopik insizyonlar minimal invaziv tekniklerdir.

 

Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi: Bu teknik, cerrahların anüs aracılığıyla büyük, kanserli olmayan rektum tümörleri ve belirli sayıda olguda erken rektum kanseri çıkarmasını sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)