PANKREAS KANSERİ AŞISI MÜMKÜN MÜ?

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

Cerrahi, kemoterapi ve radyasyon terapisi, kanserle mücadelede en yaygın kullanılan araçlardan üçüdür. Bazı kanser türleri için bu tedaviler son derece etkilidir. Bununla birlikte, pankreas kanseri için, bu geleneksel terapiler her zaman yeterli değildir.

 

Örneğin, ameliyat bir tümörün tüm izlerini kaldırmak için kullanılabilse bile, hastalık bir süre sonra sıklıkla geri geliyor. Bunun nedeni, pankreas kanseri, diğer kanserlerden daha erken dönemde pankreasın dışına, tespit edilemeyecek şekilde yayılmasıdır. Bu mikroskobik hastalık yayılımı ameliyatla kaldırılamaz ve sadece kemoterapi ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Maalesef pankreas kanseri için, mevcut kemoterapilerin pek çok hastada etkinliği sınırlıdır. Bu durum, pankreas kanseri tedavisinde oldukça zorlanıyor.

 

 

Kanser ve Bağışıklık Sistemi

 

Kanser, vücudun bağışıklık sisteminin (veya savunma sistemi) nasıl çalıştığından yararlanır. Kanser hücreleri bağışıklık hücreleri tarafından tehdit olarak tanımaz. Kanser hücreleri bağışıklık sisteminden kaçabilir, büyür ve vücuda yayılabilir.

 

İmmünoterapi, vücudun bağışıklık sisteminin kanseri tanımasına ve kansere saldırmasına yardımcı olmak için ilaçlar kullanıyor. Dünya üzerindeki doktorlar ve bilim adamları, pankreas kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserlerin tedavisinde immünoterapiyi aktif biçimde araştırıyor.

 

 

Gelişmekte Olan Pankreas Kanseri Aşıları

 

Bilim adamları, vücudun bağışıklık sisteminin kanseri teşhis etmeye ve sonra kanserle mücadeleye yardımcı olan yeni bir aşı geliştirdi.

 

Bir grup araştırmacı şu anda bu pankreas kanseri aşısını klinik araştırmalarda test ediyor. Araştırmacılar, aşı tedavisinin pankreas kanseri tedavisini nasıl daha iyi hale getirebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için çabalıyor. Çoğu aşı, hastalığı önlemek için uygulanırken, bu aşı zaten pankreatik kanser teşhisi konan hastalarda kullanılırabilecek.

 

Aşı, inaktive pankreatik kanser hücrelerinden oluşmaktadır. Bilim adamları bağışıklık hücrelerini kanser hücrelerine çeken belli bir molekülü serbest bırakmak için bu hücreleri değiştirdiler.

 

Aşı tedavisi vücudun pankreastaki kanser hücrelerine ve vücudun kanserin yayılabileceği başka herhangi bir yere saldırmasına neden olur. Aşının metastatik hastalığa karşı kabiliyeti (kanser pankreasta başka bir organa yayılırken) kilit önem taşır çünkü sistemik pankreatik kanser tedavisinde bugüne kadar yapılan pek çok tedavinin uzun vadede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

 

Araştırmacılar, bu terapilerin hastalara en iyi şekilde nasıl faydalı olabileceğini tam olarak araştırmaya devam ediyor. Şu ana kadar bu aşı, pankreas kanseri ile mücadelede çok potansiyel sunuyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)