Kolposkopi İşlemi

Tanım

Kolposkopi işlemi, rahim ağzı, vulva, vajina ve anüsün büyütülerek bakılmasına olanak veren mikroskop benzeri bir sistem olan kolposkop cihazı ile incelenmesi işlemidir.

Kolposkopi Ne Zaman Yapılır?

Kolposkopi anormal çıkan rahim ağzı kanseri tarama sonuçlarının ileri incelemesi amacıyla yapılır. Rahim ağzı kanseri taraması için yapılan smear anormalliklerinde ya da HPV testinde yüksek riskli HPV varlığı tespit edildiğinde kolposkopik inceleme gerekebilmektedir. Bunun dışında rahim ağzında çıplak gözle görülen lezyon varlığında, anormal epitel varlığında yine biyopsi amacı ile kolposkopi yapılmaktadır.

Kolposkopi sırasında anormal dokunun gözle görülebilir hale gelebilmesi için asetik asit ya da lugol gibi bir takım kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu maddelerin uygulanmasından sonra normal rahim ağzı dokusu ve anormal dokular farklı tepkiler vermektedir. Kolposkopi eşliğinde bu bölgelerden alınan biyopsilerin sonucuna göre tedavi planı belirlenmektedir.

Kolposkop cihazı

Temel olarak kolposkop, binoküler mercek sistemi, beyaz ışık kaynağı ve yeşil filtreden oluşmaktadır. Görüntülerin dijitalize edilebilmesi için sisteme kamera bağlanabilmektedir. Kolposkop yardımı ileı 3-30 kat arasında büyütülmüş görüntüler elde edilerek çıplak gözle görülemeyen lezyonlar görülebilmektedir.

Kolposkopi İşleminin Riskleri Nelerdir?

Kolposkopi temelde bir muayene ve tanı aracı olduğundan işlemin önemli bir riski bulunmamaktadır. Jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır ve genellikle 10-20 dakika kadar sürmektedir. Eğer biyopsi alınırsa biyopsi bölgesindeki küçük kanamalar spanç baskısı ile, elektrokoter ile ya da monsel solüsyonu ile kontrol edilmektedir. Biyopsiye bağlı ciddi namalara genellikle görülmez.

Gebelikte Kolposkopi Yapılabilir mi?

Evet, gebelikte kolposkopi işlemi yapılabilir. Ancak gebelerde rahim ağzı daha kanamalı, büyümüş ve bez epiteli hipertrofik olduğu için kolposkopik bulguların yorumlanması yüksek deneyim istemektedir. Ayrıca biyopsi alındığı takdirde gebe olmayan kişilere kıyasla kanama miktarı daha fazla olabilmektedir.

Gebelikte yapılmaması gereken biyopsi yöntemi ise rahim ağzı kanalının içerisini kazıma yoluyla alınan endoservikal küretaj işlemidir. Endoservikal küretaj işlemi gebe olduğu bilinen kişilerde yapılmaması gereklidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Öz Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murat Öz

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al