Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi ; rahim ağzı, vajen ve vulvanın bir ışıklı alet yardımıyla 4 ila 40 kadar büyütme yapılarak, rahim ağzının yakından incelenmesinin adıdır. Bu işlemin yapıldığı aletin adına da kolposkop adı verilir.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

1) Smear testi sonucunda anormal hücrelerin varlığında , bunun nedenini ortaya koymak için kolposkopi yapılmalıdır.

Anormal smear sonuçları nelerdir ? ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL, HPV pozitifliği , normal olamayan smear sonuçlarıdır. Bu hastaların hepsine kolposkopi yapılmalıdır.

2) Jinekolojik muayene sırasında anormal bir durum gözlendiğinde kolposkopik inceleme eşliğinde biyopsi yapılmalıdır.

Kolposkopik inceleme; çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojilerin ve kanser öncüsü lezyonların net olarak incelenebilmesine olanak sağlar.

Smear testi toplum taramaları için uygun bir testtir. Ekonomiktir ve herhangi bir sağlık personeli tarafından kolaylıkla uygulanabilir.

Smear testi ve HPV testi ; bir tarama testidir.Servikal kanser ( rahim ağzı kanseri ) ve kanser öncüsü lezyonların tanısında hala en ucuz ve en etkili tarama testidir. Smear testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. Smear testi anormal çıkan hastaların kesin tanısı için kolposkop eşliğinde rahim ağzından biyopsi alınması gerekmektedir.

Kolposkopi Hakkında Merak Edilenler

Kolposkopi işlemi ağrısız bir işlem olduğundan hastaların genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.

Eğer kolposkopinin ardından biyopsi örneği alınırsa hafif kasık ağrısı veya kramp hissedilmesi olabilir.Kolposkopiden 24 saat önce vajinal ilaçlar veya vajinal tampon uygulanmamalıdır, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Kolposkopi sonrası 2-3 gün kadar lekelenme tarzı kanama veya koyu renkli vajinal akıntı yaşanması olağan bir durumdur. İşlem sonrası en az 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve vajinal tampon kullanılmamalıdır.

Alınan biyopsilerin patolojik inceleme sonucunda anormal bulgular çıkan hastalar; konizasyon ve ya LEEP adı verilen operasyonlarla tedavi edilebileceği gibi, smear testi ile periyodik olarak takipte edilebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gonca Oğurlu Pakay Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)