Koronavirüs

Yazar Beray TohumPsikolog • 21 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile karşı karşıyayız. Bu süreçte, kendimizi izole ederek sağlığımıza önem verdiğimiz kadar ruhsal sağlığımıza da önem vermemiz ve psikolojimizi beslememiz gerekiyor. Bu sıralar, kendimizi salgını düşünmekten alıkoyamamak, tehlikedeyim, her an bana veya sevdiklerime bulaşabilir, güvende değilim, bedenimizi her an sorgulamak gibi düşünceler beynimizi sürekli kurcalıyor olması beklendik bir süreç. Bu sürecin bedenimizde gerginlik hissi bırakması da bir o kadar beklendik bir semptomdur. Fakat bu semptomların üzerimizde bıraktıkları izleri azaltamaz ya da baş etmeyi bedenimize ve düşünce sistemimize öğretemezsek durumlar daha da olumsuzlaşabilir. Bu sebeple, baş etme stratejileri üzerinde durmalıyız…

Kendimize öğreteceğimiz ilk teknik; duygu, düşünce ve davranışlarımıza odaklanmak. Onların bizde bıraktığı izleri doğru okumak, doğru anlamlandırmak. Bugün kendimizi duygusal olarak nasıl hissediyoruz? Bu hislerimiz, bizde ne gibi düşünceler ortaya çıkarabilir? Bedenimizde, ne gibi belirtilere neden oluyor? Bu sorularımız bize bir harita çıkardı değil mi? Şimdi güvenli alan oluşturma zamanı. Kendimizi tamamen sakin ve rahat hissettiğiniz bir anınızı düşünün. O ana iyice odaklanın. Odaklanırken, o resimdeki sesleri, kokuları ve etrafınızdakileri fark etmeye çalışın. Siz o resimdeyken hissettiğiniz duygularla, bedeniniz gittikçe gevşiyor ve rahatlıyorsunuz, rahatlarken bu olumlu duyguları bedeninizin neresinde hissettiğinize de odaklanın.

Gelelim olumsuz duygularınıza. Olumsuz duygu ve düşüncelerle karşı karşıya kaldığınızda, zihninizde bir kutu hayal edin. Ama biraz ayrıntılı hayal etmeye çalışın. Rengi, şekli, dokusu… Bu kutu öyle bir kutu ki, tüm olumsuzluklarınıza göğüs gerebilecek, içerisine koyduklarımızın dışarı çıkmasına izin vermeyecek sağlamlıkta bir kutu. Şimdi de, tüm olumsuz duygularınızı o kutuya hapsettiğinizi hayal edin. Ama hayal ederken, anıları canlandırdığımız gibi gerçekliğine inanarak uygulamayı yapmanızı tavsiye ederiz. Tüm bunları yaparken, yavaşça nefes alıp vermek ve belki en sevdiğiniz şarkıyı dinlemek daha fazla verim almanıza yardımcı olabilir.

 

Anın tadını çıkarın, bedeninizin, zihninizin nasıl rahatladığına odaklanın…

 

Keyifli deneyimler dileriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)