Koronavirüs ve Beslenme

Yazar Gülçin IşıkDiyetisyen • 30 Temmuz 2020 • Yorumlar:

1. Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinlerden faydalanmalıyız?

Kesinlikle organik, mevsiminde sebze ve meyve, organik beslenmiş ve besi ürünleri kullanılmadan, antibiyotik kullanılmadan, hormon kullanılmadan yetiştirilmiş hayvansal gıdalar, yüksek doz C vitamini içeren ağırlıklı sebze bağışıklığınızı güçlendirmekte çok etkili olacaktır. Örnek olarak; tatlı kırmızı biber, patates, soğan, tatlı patates,  kuşkonmaz, portakal, limon, maydanoz sayılabilir.

Yine çinko içeriği fazla olan organik yumurta, deniz balığı, otla beslenmiş hayvanların etleri, kabak çekirdeği, badem bunlara örnek olarak sayılabilir.

Kişinin bağışıklığını güçlendirmek için özellikle bireysel hareket etmesi, vücudunun ihtiyacına göre dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir.

Bunun haricinde birebir Coronaya etkili olduğu düşünülen (viral replikasyonu durdurduğu, virüs enfeksiyonunu sınırlandıran ) klorokin fosfat içeren mucizevi bitki olan Kına Kına ağacı kabuğundan yapılan çay, hastalığın tedavisine yardımcı olacağı düşülmekte olan doğal ürünlerden birisidir.

 

2. Dezenfektanlar virüsü öldürmede ne kadar etkili? 

 Korona virüs ve birçok diğer virüsler zarflı virüsler ailesinden olduğu için yağ çözücü içeriği bulunan(alkol bazlı) dezenfekte edicilerle virulanslarını kaybederler.

3. Evde dezenfektan yoksa virüslerden arınmak ve korunmak için neler yapılmalı?

 Extra paralar ödemeye, maliyeti artırmaya, insanların virüs öldürüyoruz diyerek hayatlarını tehlikeye sokacak kimyasal maddelerle temasını artıracak girişimlerde bulunmalarına gerek yoktur. Kolonya, sabun, çamaşır deterjanlarının hepsi, arap sabunu, sabun tozu, borlu deterjan, borlu antiseptik maddeler virüsten arınmak ve korunmak için yeterlidir.

4. Marketten alınan ürünleri ve gelen kargoları eve alırken nelere dikkat etmeliyiz?

 Standart asepsi ve antisepsi kurallarına göre organik besinleri suyla yıkayarak, organik olmayan cisimleri alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemek yeterli olacaktır.

5. Koronavirüsün çocuk ve gençlere daha az etki etmesi ve belirti göstermemesinin sebebi nedir?

 Bu konuyla alakalı farklı dinamikler ve düşünme biçimleri olmasına rağmen henüz ispatlanmış bir veri bulunmamaktadır. Ancak virüs enfeksiyonu çocukların yapısal durumundan kaynaklanan nedenlerle bağlanacak yeterli reseptör bulamaması, çocuklarda diğer çocukluk çağı hastalıklarının çapraz immunizasyonun koruyucu etkisi, çocukluk çağında kullanılan aşıların çapraz koruyucu etkisi nedeniyle bu hastalığın çocuk ve gençlerde daha az görüldüğü düşünülmektedir. Bunlara ek olarak çocukların ve gençlerin beslenmelerine daha dikkat ederek(sigara, alkol gibi şeylerden uzak olma veya ebeveynlerin onların beslenmelerinde kendilerininkine  kıyasla daha özenli davranmaları...) gibi bağışıklığı güçlendiren durumların daha kuvvetli olması da bir başka sebep arasında yer alıyor.

6. Hamilelerde doğum anında bebeğe korona virüsün bulaştığı vakalar var. Bu bulaşmayı önleyebilmek için neler yapmak gerekiyor?

Buzağılarda yeni doğmuş hayvanın annesinin ilk sütünü(colostrum) içmesini hem korona virüs hem de diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyileştirici ve koruyucu olduğu kesin olarak bilinmektedir. İnsanda da durum bundan farklı değildir. Ancak hasta annenin çocuğa bulaştırmaması için standart asepsi, antisepsi kurallarına uymak ve gerektiğinde pasif immunizasyonla çocuğu immunize etmekle engellenebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)