Koronavirüs ve Psikoloji

Yazar Müge ÖzcanPsikolog • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Dünya binlerce yıl salgın hastalıklarla mücadele etmiş.. Tarihte bugün yaşananların örneklerine rastlanmış..

Sevindirici yan hiçbir salgın çok uzun sürmemiş..İnsanlık hastalıklara karşı bağışıklık kazanmış. Yani bu bir dönem, geçecek..Gelecek güzel günler yakın.. Peki o kadar kolay mı?

Korona dan korunma yollarını yalayıp yuttuk, kolonyayı cebimize koyduk da bu süreçte akıl sağlığımızı nasıl koruyacağız?

Birkaç ipucu 

1- İlk olarak covid-19 (koronavirüs) ile ilgili çok da fazla haber izlemeyin.. Aralıklarla gündemi takip edin. Bu hastalığa maruz kalmış hastaların videolarını izlemeyin. Hastalıkla ilgili endişe etmek bizi ondan korumak için faydalıdır ancak fazla endişe ruh sağlığımız için olumlu olmayacaktır. Tabi ki bu fazla rahatlama anlamina da gelmemeli. Önlemlerimizi alıp maskemizi takmayı da ihmal etmemeliyiz. Doğru davranışlar sergilemeyen önlemlerini ihmal eden insanlarla aramıza mesafe koymalı bir süre görüşmeyeliyiz.

2-Nefes ve gevşeme egzersizleri ,meditasyon kaygıyla başa çıkmamızda faydalıdır, kendinizi rahatlatmaya bedeninizden başlayın. Bunun için yoga, meditasyon videoları izleyip evinizde çok kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.

3-Sağlıklı ve dengeli beslenin, uyku düzeniniz olsun.. Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku birçok probleminizin çözümüdür. Bunun için mutlaka günde üç öğün önerilen, doğru saatlerde besinler sağlıklı olacak şekilde yapılmalı. Özellikle akşam ağır karbonhidratı fazla olan yiyecekler tüketilmemelidir.. uyku ise her gün ortalama 8 saat olmak üzere gece uykusu alınmalıdır. Bölünmüş uykular akşam geç uyuyup gün içerisinde uyumalar kendinizi yorgun hissetmenize sebep olacaktır. Asiri alkol/madde kullanımından kaçının. 

4- Bir hobi edinin. Üreteceğiniz ve kendinizi iyi hissedeceğiniz bir aktivite bulun. Boşluk insanı her zaman ihtiyacı olmayan negatif düşüncelere iter. Evde olmak hiçbir şey yapmamak anlamına gelmez. Resim yapin, bir sporu düzenli olarak yapın bir enstrüman çalmayı öğrenin vb.. kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

5- İletişimi daha çok sizi sakin ve mantıklı düşünmeye iten kişilerle kurun.. Panik ve olumsuz düşüncelerle yüklü insanları bu dönemde hayatınızdan uzaklaştırın. Aslında sadece bu dönemde değil genel anlamda da değil iyi olsa da size negatif enerji veren kendinizi kötü hissetmenize sebep olacak insanlardan uzak durun.

 

Sağlıkla tekrar kucaklaşabildiğimiz günlere.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Benzer makaleler