Obezite

Yazar Müge ÖzcanPsikolog • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Malum karantina döneminde en görmek istemediğimiz şeylerden biri tartı. Fakat bunun dışında da kilo probleminin normal sınırını aşması yani obezite çağımızın en büyük sorunlarından. Obezite yaş sınırı son 10 yılda önemli ölçüde aşağı çekilmiş durumda.

Peki Obezite hastalığının nedenleri neler? Biraz bahsedelim..

Genetik Faktörler

Hormonal bozukluğa bağlı sebepler az yense dahi kilo problemine sebep olabilir. . Obezitede yağ dokusu artışına bağlı olarak endokrin ve metabolik fonksiyon bozuklukları oluşturur. Buda diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, koroner kalp hastalığı gibi obezite ile ilişkili hastalıklara yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre tüm dünyada beden kitle indeksi (BKİ) 25 kg/m2'in üzerinde olan yetişkin 1 milyar, BKİ >30 kg/m2 olan 300 milyon kişi bulunmaktadır. Son 30 yıl içerisinde obezitedeki artış genetiğin önemini vurgulamıştır. 

 

Fizyolojik Faktörler

 

 Fizyolojik değişiklikler kilo alımına sebep olabilir.Menapoz, hamilelik,  gelişim süreci (çocuklarda) vb. 

 

Rutin Alışkanlıklarımız

 

Sağlıksız beslenme karbonhidratı fazla olan besinleri tüketmek.

Fazla yada az uyumak uyku düzensizliği.

Fazla alkol tüketimi obeziteye sebep olan problemler arasında gösterilebilir.

 

Psikolojik Faktörler

Stres, kaygı bozuklukları, geçmişte yaşanan travmatik durumlar duygusal yeme bozukluğu ortaya çıkarabilir.

Duygusal yeme bozuklukları; özellikle çevremizden göremediğimiz ilgi ve sevgiyi, kendimize verebilmek ve iyi hissetmek için yemek yemenin zevkinden yararlanmak istemekten kaynaklanabilir. Yediğimiz zaman mutlu olduğumuzu hissederiz. 

Duygusal yeme problemine sahip insanlar, hayatlarını sürekli yemek yeme ihtiyacı içinde geçirir. Bu ihtiyacın yarattığı yeme isteği ve sonrasında gelen suçluluk duygusu; uzun vadede tekrar yeme isteği yaratacak negatif duygular olarak geri dönüyor. Yaşanan duygusal problemler yemek yiyerek bastırılmaya çalışılıyor.

 

Obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yaşam standardını bozar ve birçok sağlık sorunlarına sebep olur.. Kilomuzu standartlar içinde tutalım, sağlıklı mutlu yaşayalım.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)