Koroner Anjiyografi

Yazar Gürhan GünayKardiyolog • 16 Nisan 2018 • Yorumlar:

İnsanlar yaşlandıkça,atardamarlardaki kan akımı damar duvarında oluşan plaklardan etkilenir.Zamanla plaklar büyüdükçe damar sertleşir ve kanın geçiş alanını daraltarak doku kanlanması bozulur.Bu süreç damar sertliği (ateroskleroz) olarak adlandırılır.Kalp damarlarındaki tıkanıklığın derecesini bulmak için doktorlar koroner anjiyografi denen işlemi yaparlar.

Anjiyografi işlemi kasık (femoral arter) veya el bileği (radial arter) atardamarına ince plastik tüp yerleştirildikten sonra,bu tüp içinden özel kataterlerin kalp damarlarının başlangıç kısmına yerleştirilmesi ve bu kataterlerin içinden kontrast madde( boya) verilip,x-ray altında kalp damarlarının görünür hale getirilmesi sağlanır.Bu şekilde kalp damarları hakkında bilgi toplanır.İşlem anjiyografi laboratuvarında doktor,hemşire ve teknisyen eşliğinde yapılır.

Anjiyografi öncesi yapılması gerekenler:

-Anjiyografiden 12 saat önce bir şey yiyip içmeyin

-İşlemden 3-5 gün önce bol su tüketin

-Kullanmış olduğunuz kan sulandırıcı,şeker ve tansiyon ilaçları hakkında doktorunuzu bilgilendiriniz

-İyod alerjiniz var ise doktorunuzu bilgilendirin.Eğer alerjiniz var ise işlem öncesi ilaç tedavisi düzenlenecektir.

-İşlem kasıktan yapılacak ise bu bölgenin kıllardan temizlenmesi gerekir.Bu işlem herhangi bir enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Ne Beklemeliyiz:

İşlem öncesi sedatif ilaç dışında hiçbir ilaç verilmez,hastalar işlem sırasında uyanıktır.Giriş bölgesi;kasık veya el bileği lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra atardamara kılavuz tel yerleştirilir.Bu telin üzerinden kısa içi boş kılıf katater yerleştirilir.Bu kılıf katater içinden, kalp damarlarını görüntülemek için özel kataterler ile kalp damarlarına ulaşılır.Kataterin dışarda bulunan ucundan kontrast madde verilerek x-ray altında çeşitli açılardan,hareketli görüntüler elde edilir. Hasta kontrast madde verildiğinde bazan sıcaklık hissedebilir. Katatere bağlı olarak bazan damarla da büzüşmenin sonucunda boya akımı yavaşlar,nabız düşebilir. Doktorunuz sizden öksürmenizi isteyebilir.Aynı zamanda kalp içinden ve aort içinden basınç kayıtları yapılır.Kalp kapak hastalıklarında cerrahi kararı vermek için bazan kasık toplardamarına ince plastik tüp yerleştirilip,bunun içinden kalbin sağ tarafına gönderilen kataterler ile basınç kaydı yapılır. Damarlarda siniş uçları olmadığı için kataterin hakeketi sırasında hastalar ağrı hissetmez.İşlem süresi genellikle 30 dk cıvarındadır. Anjiyografi işleminin sonucunda doktorunuz anjiyoplasti,bypass veya ilaç tedavisine karar verecektir. Anjiyoplasti işlemine karar verilir ise aynı seansta yapılabilir.

İşlem bittikten sonra katater çekilir. Plastik tüp kısa süreli bırakılır;herhangi bir komplikasyon olduğunda müdahale edilebilir.Plastik tüp çekildikten sonra 10-15 dk bası yapılır. Eğer kasık damarından yapıldı ise hasta 4 saat düz yatmak zorunda kalır. Bazı özel dikiş malzemeleri veya mantar benzeri cihazlarda kılıf çekildikten sonra kasık damarına yerleştirilerek hastanın erken mobilizasyonu sağlanabilir. El bileğinden yapıldı ise kılıf çekildikten sonra özel bandaj ile kapatılır ve hasta hemen ayağa kalkabilir.

Muhtemel komplikasyonlar:

Kalp kataterizasyonundan kaynaklanan komplikasyonlar çok nadirdir.

-Kontrast maddeye bağlı allejik reaksiyon:hafif bulantı kusma sık görülür.Nadir de olsa ciddi alerjik reaksiyon gelişebilir.

-Giriş yerinde bezelye büyüklüğünde veya fındık büyüklüğünde yumru olabilir.2-3 haftada kendiliğinden geçecektir.

-Giriş yerinde ağrı,uyuşukluş,drenaj olduğunda doktorunuza bilgi verin

-Giriş yerinde enfeksiyon

-Damar yaralanması:anevrizma,hematom,psöudoanevrizma nadir de olasa gelişebilir.

-Nadiren felç

-Börek yetmezliği

-Kalp krizi ve/veya ölüm çok nadir de olsa görülebilir

Anjiyografi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Herhangi bir komplikasyon olmaz ise çoğu insan birkaç gün içinde işine gönebilir.İşlem sonrası 2 gün bol su tüketilmeli ve ağır yük kaldırılmasından sakınılmalıdır.24 saat sonra banyo yapılabilir ancak 2-3 boyunca küvet banyo yapılmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gürhan Günay Kardiyoloji, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)