Koroner Bypass Cerrahisi

Yazar Emrah ErerenKalp Ve Damar Cerrahı • 2 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Kalp Damar Cerrahisi denildiğinde ilk akla gelen ameliyatlar koroner bypass ameliyatlarıdır. Kalbimizi besleyen atar damarlar olan koroner arterler bir kral tacı gibi kalbimizi çevrelerler. Bu damarlardan kalbin sol tarafını besleyeni sol ana koroner arter (LMCA), sağ tarafı besleyeni ise sağ koroner arter (RCA) olarak adlandırılır. LMCA çıkışından hemen sonra 2 dala ayrılarak sol ön inen arter (LAD) ve sirkumfleks arteri (Cx) oluşturur.

LAD,Cx Ve RCA nın tıkanıklıkları veya darlıkları saptanan hastalar koroner arter hastalarıdır. Bu damarlardaki tıkanıklıkların sayısı, tıkanıklığın ciddiyeti, tıkalı veya dar kısmın uzunluğu tedaviyi belirler. İlaç tedavisinin yetersiz, stentveya balon gibi işlemlerin başarısız olduğu ya da başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda kalp cerrahisi devreye girer.

Tıkalı ya da ciddi seviyede darlık olan damarı arkasına köprüleme yapılması ameliyatına koroner bypass denir. Köprü vazifesi için çoğunlukla meme atar damarları (IMA=ITA), kol atar damarları (radial arter) veya bacak toplar damarları (safen ven) kullanılır. Ameliyatlar kalp-akciğer pompasında veya pompasız yapılabildiği gibi kalp çalışırken veya kalp tamamen durdurularak yapılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emrah Ereren Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)