Koruma Burun Estetiği Konsepti

Bu konseptin temelinde BURNA agresif olmayan ve mümkün olduğunca BURNUN bağlarını, kaslarını, kıkırdaklarını ve kemiğini hem fonksiyonel hem de yapısal koruma yöntemidir.

BURUN tam bir kompleks bir organdır; şekil ve işlevsellik birlikte seyreder.

Geleneksel rinoplasti de,BURUN kemerini düzeltmek çatının üstünden törpü veya keski ile BURUN çatısı çıkartırdık. Bu, iyi solunum için çok önemli olan o alanın anatomisini tahrip ederdik. Sonrasında ise bu bozulmuş anatomiyi onarmaya çalışırdık.Bazen şekil ve bazen de fonksiyonel olan bazı kusurlar ortaya çıkabiliyordu. 

Koruma rinoplastisinde, özel olarak tasarlanmış manuel mikro testereler veya ultrason testerelerle BURUN piramidin bacakları kesilerek kesilir, septumdan uzunca bir şerit çıkarılır. böylelikle tüm BURUN kemeri indirilir. Sanki 10 katlık binanın 3 ara katı aradan çıkarmak gibi hayal edilebilir. Biz buna let-down yöntemi diyoruz.

Koruma rinoplasti let-down, push-down, kapalı BURUN tekniği ve subperiostal ve subperikondrial planlarda yapılan bir dizi tekniği içeren bir konsepttir.

BURUN fonksiyonları korumak BURUN estetiğinin temel bir yaklaşımı olmalıdır. BURUN yapısal olduğu kadar işlevsel bir organdır. Havayı ısıtır, soğutur, nemlendirir, tozunu alır. BURUN solunumu olmaz ise bu hava direk nazofarinkse ve akciğere fiziksel tahripler yapar. Geçmeyen faranjitler, sinüzitleri baş ağrıları oluşturur. Uyku kalitesi bozulur, buda günlük yaşam kalitesini bozar.

 

BURUN da internal valv denilen bir bölge vardır ki hatta elimizle bile kolayca test edebiliriz. Bu açının küçük bir değişikliği solunum sıkıntısı yaratır. Koruma BURUN estetiğinde BURUN sırtı anatomisi bozulmadığı solunum fonksiyon artar.

Fakat biz plastik cerrahlar nihai olmasa da süreç içinde bazı matematiksel kriterlerimiz mevcuttur altın oran gibi. BURUN uzunluğu, BURUN ucu yüksekliği, BURUN alın, BURUN dudak açıları BURUN iç ve dış çizgisi ve yandan görünüşü. Bunlar dışında BURUN kendi içinde birçok estetik subünitleri mevcuttur. Bu unitlerin her birinin bir kişiliği vardır. Bazıları belirgin olmayı sever bazıları geri planda olmayı tercih eder. Bunlar definition değimiz burnun kişiliğidir. Bu subunitleri korumak veya kişiliğini artırmak koruma rinoplasti konsepti ile mümkündür.

Bizim amacımız sadece güzel bir BURUN yapmak değil kişiye güzellik katmaktır. BURUN yüzde merkezde duran bir organdır. BURUN yüzden bağımsız değerlendirilemez. BURUN estetiği olan hasta çoğu zaman başka işlemleri de eklem ister. 

Bazen de bizim ısrarla önerdiğimiz işlemler oluyor. Çene ucu işlemleri, yağ dolguları gibi. Bu işlemler kısa ve aynı zamanda güzellik imajına katkıda bulunacak işlemlerdir.

 

Burun Estetiği

 

ESTETİK BURUN AMELİYATI ile burnunuz küçültebilir veya büyültebilir, burun ucunu veya kemerinin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinizin genişliğini daraltabilir veya burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı değiştirebilir. Aynı zamanda doğumsal veya travmaya bağlı bir şekil bozukluğu düzelir veya solunum problemi giderilir.

ESTETİK BURUN AMELİYATI İÇİN EN UYGUN VAKALAR

Estetik burun kendinize güveninizi arttırabilir. Ancak bu, ameliyatın görüntünüzü mutlaka sizin hayal ettiğiniz yüz görünümüne uyacak şekilde değiştireceği ve diğer insanların ameliyattan sonra size farklı davranacağı anlamına gelmez. Ameliyata karar vermeden önce, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle düşününüz ve bunları cerrahınızla tartışınız. ESTETİK BURUN AMELİYATI için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.

TÜM CERRAHİ GİRİŞİMLER BİR MİKTAR BELİRSİZ RİSK TAŞIR

Burun estetiğinde nadir komplikasyon ihtimali vardır. Bunlar; enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyondur.

AMELİYATINIZIN PLANLANMASI

Doktorunuzla sizin aranızda,iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak;burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır.

Önceki burun ameliyatı veya burun tedavisini,varsa alerji veya solunum güçlüğünüzü, kullandığınız ilaçları ve sigara içtiğinizi cerrahınız size soracaktır.

AMELİYAT HAZIRLIĞI

Cerrahınız size yeme ve içme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilaçları alma yada almaktan kaçınma ve yüzünüzü yıkama dahil olmak üzere ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda bilgiler verecektir. Bu bilgileri yerine getirmeniz, ameliyatınızın daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır.

AMELİYATINIZ

ESTETİK BURUN AMELİYATI yaklaşık İKİ saat sürer. Ameliyat esnasında burun derisi,kemik ve kıkırdak çatısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi , burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişecektir. Biz koruma RİNOPLASTİ temel ilkelerini kullanıyoruz. Son olarak deri, oluşturulan çatının üzerine adapte edilecektir.

Ameliyat tamamlandığında burun üzerine, burnun yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir alçı atel uygulanacaktır. Burnun içindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bölme olan septumu sabitleştirmek için, burnun içine tamponlar veya yumuşak plastik aletler konulabilir.

AMELİYATINIZDAN SONRA

Ameliyatınızdan sonra ilk 24 SAAT boyunca yüzünüzü şişmiş hissedeceksiniz, burnunuz ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığı cerrahınız tarafından reçeteye yazılan ağrı kesici ilâçlar ile kontrol altına alabilirsiniz. İlk gün için tuvalete gitmek dışında başınız yüksekte olacak şekilde yatakta yatmayı planlayınız.

Gözlerinizin etrafındaki şişliğin 3 gün sonra geçecektir.

Eğer morluk oluşursa ilk hafta veya daha uzun bir süre içerisinde kaybolacaktır.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca , genellikle ,burun deliklerinden çok hafif bir sızıntı olur ve birkaç hafta da burnunuzda hafif tıkanıklık hissedebilirsiniz.

NORMALE DÖNÜŞ

ESTETİK BURUN AMELİYATI olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler.

Bununla beraber, günlük yaşam temponuza tam anlamıyla dönmenizden önce ,birkaç hafta geçecektir. Normal hayatınıza dönme konusunda cerrahınız daha ayrıntılı açıklamalarda bulunacaktır. Genellikle ,yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, jimnastik, seks -kan basıncınızı yükseltecek herhangi bir hareket) iki ila üç hafta kaçınmanız, 6 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte yakmaktan kaçınmanız söylenecektir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olunuz.

İhtiyaç olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gözlük için durum farklıdır. Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır.

ESTETİK BURUN AMELİYATI AMELİYAT SONRASI BAKIM REHBERİ

Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır.

  1. Ameliyat salonundan, burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresini doktorunuz belirleyecektir.
  2. Yeterli sıvı almanız önemlidir. Yudum yudum içeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanınız.
  3. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
  4. Burnunuzdan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu pembe /açık kırmızı renkli olacaktır, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.
  5. Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde iki kat plaster ve bir alçı atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmayınız ve bozmayınız; bir hafta içerisinde doktorunuz tarafından çıkarılacaktır.
  6. Burnunuzu çarpmamaya özen gösteriniz. Önden düğmeli kıyafetler giyiniz. Tişörtlerden ve balıkçı yaka giyeceklerden uzak durunuz.
  7. Dişlerinizi dikkatle fırçalayınız ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanınız.
  8. Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (özellikle küçük çocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız.
  9. Bir ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız.
  10. Burnunuzun ucunda ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu birkaç hafta içinde kaybolacaktır..
  11. Tamponlar alındıktan sonra dahi, burnunuz tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyiniz. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapınız. Burun spreyleri veya damlaları kullanmayınız. Şayet hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız açık hapşırınız.
  12. Bazen de uykusuzluk olabilir. Bunu hafifletmeye yardımcı olmak için, ilk hafta boyunca size uyku ilacı verilebilir.
  13. Pansumanlar alındıktan sonra normal iş hayatınıza dönebilirsiniz (yaptığınız işin türüne bağlı olarak). Küçük berelerin gizlenmesine yardımcı olmak için makyaj kullanılabilir.
  14. Ameliyat sonu zorunlu olmadıkça iki ay gözlük kullanmayın. Gözlükler sadece alçı tel yerindeyken takılabilir. Bu dönemden sonra bir parça bantla alnınıza asılmalıdır.

 

Burun Estetiği Sonrası Süreç

 

İSTİRAHAT: Hasta günlük bakımlarını rahatlıkla yapabilir. Fakat EN AZ 5 GÜN 45 derece baş yukarıda yatak istirahati önerilir. Bu hastanın daha huzurlu ve ödemlerin daha hızlı geçmesini sağlayacaktır.

İLAÇ: Hastalara evde antibiyotik ve ağrı kesici kullanır. Ayrıca gergin olan, alerjik bünyelere ve uykusuzluk sorunu yasanlara antihistaminik verilir.

TEMİZLİK: Bu hastaların en büyük zorluk yaşadığı bir durumdur. Hastalar, burun ve genel temizlik yapamamaktan hep yakınırlar. Burunda birçok sebepten dolayı slikon tampon kullanılır. Bu tamponlar 4-7 gün kullanılır. Tamponlar çıkarıldıktan sonra serum fizyolojik veya okyanus suyu ile fiziksel temizlik yapılır. Yağlı pomatlarla da burun içi nemlendirilir. Tampon çıkarmadan önce de bu pomatlarla burun delikleri tabanı ve tamponların çevresindeki kan pıhtıları temizlenir.
Bir hafta boyunca burun cildinin üzerinde atel olduğu için atel ciltte kaşıntıya yol açabilir. Şimdilerde plastik ateller kullanılarak bu şikayet azaltılır. Yaz aylarında serin ortamlarda bulunmak bu şikayetleri azaltır.

Kuaförlerin saç yıkama tekniği ile saçlarını yıkamaları önerilir.Yüz bölgesinde ise, ıslak mendil veya pamukla temizlik yapılabilir.

SOLUNUM: Ortası hava solunuma uyumlu boşluk olduğu tamponlar kullanılması ilk 7 günde burun solunumunda bir rahatlık sağlamaktadır. Tampon çıktıktan sonra yine sorun olmamasına rağmen yaklaşık 24 saat içinde reaktif bir ödem oluşmasından dolayı burun solunumu azalabilir. Burun açılıncaya ve nefesiniz normale dönünceye kadar, birkaç günden, birkaç haftaya uykunuzda rahatsızlık çekebilirsiniz. Ağzınızdan nefes almaya ihtiyaç duyduğunuz zaman, naneli şeker veya sakız çiğnemek ağzı nemli tutmaya yardımcı olur. Bu durum nefesinizi daha almanızı sağlayacaktır.

ŞİŞLİKLER VE MORLUKLAR: Burun ameliyatlarında oluşması normal bir durumdur. 36 saat buz uygulanması faydalı olur. Göz çevresi ödemleri 3 GÜNDE AZALIR. Sonrasında yanak alt belgesine yer değiştirebilir. Morluk çok nadir oluşur. Olursa 1-3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. ARNİCA kullanılabilinir.

PSİKOLOJİK BOYUTU: Estettik operasyonu olan biri hayattaki merkezi o bölge olmaktadır ve her daim ayna bakmakta ve dışardan yorum istemektedir. Bu işlere yeni başlamış cerrahiler endişeli, korkak ve obsesif davranışlar acemi cerrahları da etkilemekte ve süreci kontrol edilemeyen bir kısır döngüye dönüştürür. Burna odaklanma azaltılırsa,iyileşme daha hızlı olacaktır. Minor problemler oluşması durumunda daha sabırlı ve güçlü olunmalıdır. Aksi durumda daha dramatik sonuçlarla karşılaşılır.

SONUÇ: Doktor hastanın ne talep ettiğini bilmeli,ameliyatın olabilirliğini ve süreci hastaya doğru bir şekilde anlatmalı ve hasta da talimatlara uymalıdır.

 

Erkek Burun Hastası

 

RİNOPLASTİ, plastik cerrahinin en karmaşık ve uğraştırıcı ameliyatlarından biridir. Bu zorluk erkek hastalarda daha fazladır. Çünkü erkek hastalar daha çok şey bekler, ne istedikleriniz bilmezler ve muayene esnasında daha az dikkatlidirler.

Gorney ise potansiyel problemli hastaları SİMON bekar (single), olgunlaşmamış kişi yapısı (immature), erkek (male), aşırı beklentisi olası (overexpecteted) ve kendini beğenmiş (narsist)) kısaltması ile göstermiştir.

Genelde erkekler deformeleri konusunda kadınlardan daha az anlayışlıdırlar. Ayrıca istedikleri değişiklikleri de anlatmakta zorlanırlar.

Bilgisayar görüntülenmesi hastanın, ameliyat beklenen sonuçlarını daha iyi anlamasına ve endişenin azalmasına olanak sağlar. Aynı zamanda yüz uyumunun önemini vurgular ve hastanın, cerrahi sonucunun belirlemesine olanak sağlar.

Estetik olarak hoş bir yüz oluşturmak için yüz yapıları arasındaki belirlenmiş oranlar ve ilişkiler vardır. Kadın hasta için bu oranları ve kadın ile erkek arasındaki farkları kısaca açıklayalım:

1. Burunda herhangi bir deviasyon not edilmelidir. İki kaş arası ortasının dudak ortasına çekilen çizgiye göre değerlendirilmelidir.

2. Burun sırtı sınırları (iç nazal çizgi) erkeklerde kadınlara burun sırtı daha geniş ve daha az konkavdır.

3. Burun kemiği taban genişliği (burun dış çizgi) normal burun taban genişliğinin %70-80’ine denk gelmelidir. Burun tabanı aşırı daraltılırsa kadınsı bir görünüm yol açabilir.

4Burun taban genişliği her iki göz arası aralığına eşit olmalıdır.

5. Burun kanat simetrisi değerlendirilmeli ve operasyon sırasında erkeklerde daha keskin sınırlarda olmasına dikkat edilmelidir.

6. Burun kanadı ile burun orta direği bir martı kanadı görünümünü uyandırmalıdır.

7. Erkekte burun kökü ile burun ucu arasında bir yayvanlık bulunmamalıdır. Yine de burun ucu arkasındaki bölge daha düşük olmalıdır.

8. Burun ucu arkasında hafif bir çukurlaşma normal kabul edilir. Erkekte olmayabilir.

10. Burun dudak açısı erkekte 90-95 derece olmalıdır. Bu açının daha fazla olması kadınsı buruna işaret eder.

Önemli bir özelikte erkek hastaların burun deri kalın olmaktadır ve sonuçları daha belirsiz olmaktadır. Her şeye rağmen iyi sonuçlar alındıkça erkeklerde burun estetiğine ilgisi artırmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Cemal Yılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)