Koruyucu Ortodontik Tedavi

Yazar Mustafa HafızoğluDiş Hekimi • 20 Haziran 2017 • Yorumlar:

Genel olarak ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek ortodontik anomalilerin önlenmesine ve erken dönemde teşhis edilen bazı kötü alışkanlıkların giderilmesine yönelik yapılan uygulamaları içerir.

Bu uygulamalardan bazılarını sayacak olursak;

→ Erken dönemde kaybedilen süt dişlerinin yerine yapılan yer tutucular
→ Parmak emme ve hatalı yutkunma (yutkunurken dilin dişler arasından çıkması) gibi alışkanlıklar mevcutsa giderilmesine yönelik yapılan dil önleyici apareyler.

Ortodontik tedaviye başlamak için kesin bir yaş sınırı olmamakla beraber (böyle söylediysek 2 yaşındaki çocuğu muayeneye getirmek gibi bir hata yapmayacağınızı umuyoruz) 7 yaşından itibaren bir ortodontisti ziyaret etmekte fayda vardır. Bu dönem 6 yaş dişlerinin ve ön bölgedeki kesici dişlerin sürmeye başladıkları dönem olduğu için olası üst çene darlığı, ön çapraz kapanış üst dişlerin olması gerekenin aksine alt dişlerin arkasında yer alması veya dişlerin öne doğru fırlak (dişlek) olması gibi bozuklukların erkenden teşhisi amacıyla önemlidir. Bunun yanında parmak emme ve ağız solumu yapma gibi alışkanlıkların erken dönemde teşhis edilmesi de ilerde uygulanacak tedavi ihtiyacını azaltacaktır. Hatta daha da önemlisi bu dönemde tam kapsamlı bir ortodontik tedaviye ayıracağınız paranın çok daha azına durumu kurtarmak mümkün olabilir. Ama siz yinede fazla ümitlenmeyin çünkü basit vakalar dışında ilerleyen yaşlarda, başka bir deyişle kalan daimi dişlerde sürdükten sonra tekrar bir ortodontik tedavi maalesef gerekli olabiliyor. Aslına bakarsanız bu konuda iki farklı görüş mevcut. Kimi ortodontistler hem erken dönemde 7-8 yaş civarında hem de ilerleyen dönemde 11-12 yaş civarında çift aşamalı tedaviyi daha uygun bulurken, diğer ortodontistler 11-12 yaşında yapılacak tek aşamalı tedaviyi uygun görmektedirler. Bu durumda neden 14-15 değil de 11-12 yaşında başlamak daha uygundur sorusu akla gelebilir. 11-12 yaş dönemi, genelde çocukların büyüme gelişim atılımına başladıkları yıllardır, eğer çocuğunuzda diş bozukluğu dışında iskeletsel olarak ta bir çene bozukluğu mevcutsa bu yaş döneminde uygulanacak tedavi daha uygun olacaktır. Unutmayın ki ortodontik olarak uygulanan iskeletsel tedavide tamamen çocuğunuzun büyüme ve gelişimini yönlendirerek düzelme hedeflendiğinden çocuğunuzun iskeletsel büyüme hızı ile tedavi neticesinde oluşacak düzelme hızı da birbirine paralel olacaktır. Bu yüzdendir ki çocuğunuzun büyüme gelişimi yavaşladıktan veya sona erdikten sonra iskeletsel düzelme pek mümkün olmayacaktır.Bunun yanında 11-12 yaş döneminde uygulanan ortodontik tedaviyi çocuğunuzun kabullenme derecesi ilerleyen yaşla birlikte azalacaktır.

Uzun lafın kısası uzmanınız der ki: Çocuğunuzu ilk ortodontik muayeneye 7-8 yaşında iken getirmek yine de en doğrusu olacaktır. Özellikle parmak emme ve ağız solunumu yapan çocuklarda bu dönem de yapılacak müdahaleler bazen hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Ancak olmazsa olmaz tavsiyem şudur ki; 10-11 yaşında mutlaka bir ortodontisti ziyaret şarttır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)