Kötü Boyun Duruşu

Yazar Turan UsluFizik Tedavi Uzmanı • 24 Ekim 2018 • Yorumlar:

Başın bir inç (yaklaşık 2.5 cm) öne eğilmesi boyun omurlarına binen yükü bir kafa ağırlığında artırır. Kafanın üç inç kadar öne eğilmesi boyun kaslarına binen yükü altı kat kadar artırır.

Boynun kötü duruşu başın öne doğru kaymasına sebep olur, bu duruma Forward Head Position (FHP) adı verilir, bu durum boyun, omuz, baş ve sırt gerginlikleri ve buna bağlı ağrıların en sık karşılaşılan sebebidir. Bu durum uzun sureli oturmaya, klavyeli cihazlar kullanılmasına, akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların kullanımına, uzun süreli araç kullanımlarına, uygun olmayan yastık ve yataklara, kazalara ve mesleki zorlanmalara bağlı olabilir.
 

Boyunun  uzun süren duruş bozuklukları; kas zorlanmalarına, boyun omurları arasında bulunan diskleri fıtıklaşmalarına, yozlaşmalarına, kireçlenmelere, sinir sıkışmalarına, görsel ve estetik problemlere sebep olabilir. Boyun omurgasının sağlığının bozulması buradan geçen omuriliğe de zarar verebilir. Uyku hijyeni bozulabilir. Boyun ve baş bölgesinde aşırı terlemeye, horlamaya sebep olabilir. Ayrıca bu hastalarda sürekli bir yorgunluk bitkinlik olabilir. Sağlıksız boyun omurgası ve FHP (başın öne eğik durması) sendromu fibromiyalji, çene eklemi ağrısı sendromu, miyofasial ağrı sendromlarına yol açabilir.

Boyundaki duruş bozuklukları boyun omurgasını normal açılanmasını bozarak boyun düzleşmesi hatta boyun aksının ters dönmesine sebep olabilir. Bu durum; boyunda bulunan adale, ligament (bağ), kemik gibi sert ve yumuşak dokuları zorlayarak dejeneratif omurga hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur, bir anlamda omurganın daha erken yaşlanmasına ve kireçlenmesine sebep olur.

 

Kötü boyun duruşunun etkileri;

Kötü duruşun olumsuz etkileri sadece boyun ile sınırlı kalmaz. Bel ağrıları, baş ağrıları stresle ilgili semptomlar görülebilir. Kötü duruşun kendisi ve kötü duruşa sebep olan faktörler dirsekte ve el bileklerinde sinir sıkışmalarına ve diğer yumuşak doku bozukluklarına sebep olabilir. Kötü duruş solunumdan hormonal sisteme kadar birçok sistemde bozukluğa sebep olur. Omurga ağrıları, baş ağrıları, duygudurum bozuklukları, kan basıncı bozuklukları, akciğer kapasitesinde azalma, nabız değişiklikleri oldukça sık görülür.

Oldukça zor olmakla birlikte kötü boyun duruşunun restore edilmesi, boyun aksının kısmende olsa düzeltilmesi yukarıda sayılan birçok semptomun tedavi edilmesinde boyun omurgasını yaşlanmasının yavaşlatılmasında anahtar rol oynar. Bu aksı düzeltmek için çoğu zaman bir çok tedavi yöntemini birlikte uygulamak gerekir.

Başın öne doğru eğik durması disklere, omurga kaslarına, bu bölgede bulunan damarlara, spinal oluşumlara, sempatik  sinir sistemine ağır baskılar oluşturur. Ayrıca bu hastalarda görme keskinliğinde azalma, kulak çınlamaları, baş dönmeleri görülebilir.

Kötü boyun duruşunun çözümleri

Tedaviye başlamak için yapılması gereken ilk şey farkındalığın oluşturulmasıdır. Hastaya genel olarak postürün ne demek olduğu, duruş bozukluğunun nelere sebep olabileceği anlatılmalıdır. Egzersiz çoğu zaman en önemli tedavi olmakla birlikte yeterli olmayabilir. Paravertebral kas spazmını çözmeye yönelik yöntemler, kaybolmuş boyun eğriliğini yeniden oluşturmak için özel aparatlar, özel korseleme yöntemleri gerekebilir. Bazen problem sırttan kaynaklanabilir. Bu durumda özel sırt destekleri kullanmak gerekebilir. Mesleki zorlanmaları en aza indirmek için gerekirse departman değiştirmek işyeri ve ofis modifikasyonları gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Turan Uslu Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)