Kronik Kabızlık (Konstipasyon) ve Beslenme

Yazar Ayşegül Yılmaz • 13 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Kronik kabızlık, kalın bağırsak kaslarının çok yavaş ya da yetersiz kasılmasından dolayı meydana gelen ve en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir . Dışkının çok daha yavaş hareket etmesi daha fazla su kaybetmesine neden olarak kabızlığa sebep olur. Kişi haftada 3 defa ya da daha az dışkılama ihtiyacı hissediyorsa bu durum kabızlık ( konstipasyon) olarak adlandırılır. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında yaygındır. Bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilir. Açlık,  seyahat, ortam değişikliği ve sakatlanma gibi durumlarda pek çok kişinin bağırsak faaliyetlerinde geçici değişiklikler olabilir. Bu durumlar haricinde ortaya çıkan, uzun süre devam eden dışkılama problemi kronik kabızlık olarak tanımlanır.

Kronik kabızlığın sebeplerini 5 ana başlıkta toplayabiliriz.

1- Yanlış beslenme :Yeterince posalı yiyecek tüketmemek ve yeterince su içmemek.Sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat etmeden rafine ve işlenmiş gıdaları bolca tüketmek.

2- Bozulmuş bağırsak florası: Antibakteriyel ilaçlar ya da yetersiz beslenme gibi etkenlere ek olarak ani sıcaklık değişiklikleri, seyahat, çevre kirliliği, hormon kullanımı, stres gibi durumlar barsak florasının bozulmasına yol açar. Bu nedenle barsaktaki  iyi bakterilerin (probiyotik)  sayısı ve çeşitliliği azaltırken, zararlı bakterilerin sayısı da artmasına bu da mikrobiotanın bozulmasına sebep olur.

3-İlaçlar: Morfin, kodein, meperidin gibi narkotik ağrı kesicilerin kabızlığa yol açma olasılıkları çok yüksektir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda ibuprofen ve aspirin gibi ilaçları uzun süre kullanan kişilerde kabızlık riskinin çok daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

4-Hipotiroidi: Tiroid bezlerinin yavaş çalışması.

5- Otoimmün hastalıklar:  Haşimato, diyabet , MS, graves sendromu gibi hastalıklar.

Bağırsaklar vücudun temel 'detox' yani toksin atma organlarından biri hatta en önemlisidir.  Her gün  dışardan beslenme yoluyla aldığımız hem de sindirim artıkları olarak vücutta ürettiğimiz toksinleri dışkı yoluyla dışarı atmak zorundayız.  Bu süreç aksadığında yani günde en az bir kere dışkı çıkaramadığımızda atılması gereken toksik maddeler bağırsak yüzeyi ile çok uzun süre temas ederek bağırsak yüzeyine zarar verirler. Atılamayan bu toksinler bağırsaklardan geri emilip kana karıştığı için kronik bir zehirlenme durumu ortaya çıkıyor. Uzun vadede bağırsak kanserine yol açabilecek bir zemin oluşturabilir.

Kabızlığı ortadan kaldırabilmek için önce bu duruma yol açan sebebi belirlemek ve ortadan kaldırmak gerekir.  Altta yatan metabolik bir sorun yoksa , yanlış beslenme alışkanlıkları değiştirildiğinde  kabızlık sorunu  doğru beslenme ile ilaçsız ve kalıcı bir şekilde ortadan kalkabilir.

Özgür Diyet Öneriyor:

Sabah uyanır uyanmaz önce içinde 1 ince dilim limon ile oda sıcaklığında bekletilmiş bir bardak su için.  Bu, mide-bağırsak hareketlerini uyarıp bağırsak hareketlerini başlatacaktır.Ardından  posa içeriği yüksek bir meyve ile güne başlayın.  

Kahvaltıdan önce, kayısı, armut, incir, k. erik, portakal, mandalina gibi lifli bir meyveyi tüketip üzerine tekrar 1 bir bardak su için.  Kafein duyarlılığınız yoksa ardından bir küçük sade kahve içerek de bağırsak etrafındaki kasları uyarmaya yardımcı olabilirsiniz.

Yeterince su tüketin.  Yeterli su miktarını belirlemek için kilonuzu 0,034 ile çarpın. Çınkan sonuç 1 günde içmeniz gereken su miktarının kaç litre olduğunu verecektir.

Lahana( mor,beyaz, brüksel) , pırasa, brokoli, karnıbahar gibi sebzeleri hafif  diri kalacak şekilde pişirip yemeklerin yanında  salata gibi veya  yoğurt ilavesiyle tarator gibi  tüketin.

Bağırsak içeriğini yumuşatmak  ve dışkı içeriğini kayganlaştırmak için  günde en az 2 fincan iyi demlenmiş ıhlamur çayı tüketin. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)