Kulak Burun Boğaz

Bireyin, bir ya da her iki kulağında ara ara ya da sürekli duyduğu nadiren dışarıdan da işitilebilen bir ses duymasıdır. Kulak çınlaması bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Bu durumun pek çok sebebi olabiir. Bu sebepler kulak kiri gibi kolay tedavi edilebilen basit bir durumdan, işitme siniri üzerine yerleşmiş tümörlere kadar geniş bir yelpazededir. Çınlama şikayeti olan hastanın kulak burun boğaz hekimi tarafından detaylı muayene edilmesi, hasta farketmese bile mutlaka işitme kaybı yönünden araştırılması ve çınlamaya sebep olabilecek kansızlık, vitamin eksikliği, şeker hastalığı, tiroid bozuklukları gibi kan değerlerinin görülmesi gerekmektedir.

Burun tıkanıklığı nedenleri nelerdir?

Burun, dışarıdan alınan havanın akciğerlere ulaşana kadar ısıtılmasını nemlendirilmesini ve temizlenmesini sağlayan organımızdır ve burun tıkanıkığı, hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda azaltan bir durumdur. Burun tıkanıklığı sebepleri arasında en sık görülenler burun kıkırdağı ve kemiği eğrilikleri, burun etlerinin allerji ya da enfeksiyon sebepli büyümeleri, akut-kronk sinüzitler, geniz bölgesinin iyi ya da kötü huylu kitleleridir. Burun tıkanıklığına bağlı ağız solunumu, boğaz enfeksiyou sıklığını ve horlamayı artırır, akciğer ve kalp rahatsızlıklarını ağırlaştırır, cinsel fonksiyon bozukluklarına ve psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden burun tıkanıklıklarına sebep olan hastalıklar ilaçla ya da cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Bademcikler ve geniz eti hangi durumlarda alınmalıdır?

Bademcik ve geniz eti hastalıkları özellikle çocuk yaş grubunda görülürler. Bademcik ve geniz eti büyüklüğü ya da sık iltihaplanması çocuklarda sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve ağzı açık uyuma- horlama şikayetine sebep olur. Tedavi edilmediği takdirde sık antibiyotik kullanımına, ağzı açık uyumaya bağlı kalıcı çene ve diş bozukluklarına, gelişim geriliğine, okul başarısızlıklarına neden olur.  Bu sebeple bademcik ve geniz etinin kendiliğinden küçülmesinin beklenmesi doğru değildir. 

 

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabı çocukluk çağının en sık enfektif hastalıklarından biridir. En sık, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında virüs ya da bakterilerin östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağa yerleşmesi sonucu meydana gelir. Şiddetli kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı şikayetleri oluşur. Tedavi edilmediği zaman iltihap kulak zarını delerek kulak kanalından kanlı akıntıya sebep olur. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Sık orta kulak iltihabı tedavi edilmediği takdirde kalıcı kulak zarı deliğine ve işitme kaybına sebep olabilir.  Eğer sık tekrarlayan kulak iltihabı söz konusu ise enfeksiyon kaynağı olabilecek geniz eti değerlendrilmeli gerekli görüldüğü takdirde geniz eti alınarak kulaklara tüp takılmalıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Elif Koçlu Hetemoğlu

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al