KULAK ESTETİĞİ

KULAK ESTETİĞİ - KEPÇE KULAK AMELİYATI

 

Kulak estetiği, otoplasti ya da sık bilinen adı ile kepçe kulak estetiği, öne doğru açılanmış,  belirgin kulakların bu görünümünü gidermek ya da çeşitli şekil bozuklukları olan kulakları düzeltmek için uygulanan işlemlerin tümüdür.  Bu işlemler erişkin hastalarda olduğu kadar 6 yaşını doldurmuş çocuklarda da uygulanabilmektedir. Kulaklar altı yaşında gelişiminin çoğunu tamamlamış olurlar, o aileler ve hastalar, kendilerinin büyümesi nedeni ile sorun yaşayacaklarından endişe duymaksızın, bu tip cerrahi girişimi hayatın erken döneminde uygulatabilirler. Erken yaşta ameliyatın en önemli faydası çocukların okul dönemindeki psikolojik ve çevresel sorunlardan (alay edilme, öz güven kaybı gibi) kurtulmasıdır. Erişkinlerde estetik nedenlere ek olarak yaralanma nedeni ile bozulmuş kulakların düzeltilmesi gerekebilmektedir.  Sağlığınız yerinde ise, bu cerrahi girişim için bir üst yaş sınırı yoktur.

 

 

 

KULAK ESTETİĞİ İÇİN UYGUN BİR ADAY MIYIM?

 

Aşağıdaki özelliklere sahip olanlar kulak estetiğinden fayda görürler:

 

Öne doğru açılı kulaklar, sık kullanılan şekli ile kepçe kulak görünümü (kulaklara uygulanan estetik cerrahinin büyük kısmı kepçe kulak düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardır)

Büyük ya da küçük kulaklar

Anormal kıkırdak biçimli kulaklar

Yaralanma sonrası şekil bozukluğu olan kulaklar

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi, kullandığınız her türlü ilaç ya da bitkisel destekleyicileri Doç.Dr. Haldun Kamburoğlu ve ekibi ile paylaşmayı unutmayın, çünkü bunlardan bazıları kanamayı artırabilir. Zaten muayenenizde de bu detaylar size ayrıntılı olarak sorulacaktır.

 

 

 

OTOPLASTİ İŞLEMİNİZ

 

Kulak ameliyatınız öncesinde, estetik hedeflerinizi ve prosedürün nasıl ilerleyeceğini konuşmak üzere Doç.Dr. Kamburoğlu ile muayene görüşmenizde bir araya geleceksiniz. Bu muayenede sizin kulaklarınız ile ilgili sorunlar ve bunların çözümleri, iyileşme şekli ve olası riskler size detaylı olarak anlatılacaktır.

 

Kepçe kulak estetiği ameliyatında teknik olarak kulak kenarının ön kısmında antihelikal katlantı oluşturularak ya da artırılarak veya genişlemiş konkal kıkırdaklar küçültülerek, öne doğru çıkıntılı kulaklar düzeltilebilir. Bu teknikler dışında hastanın kulak yapısında uygun olabilecek daha onlarca teknik de mevcuttur. Dr. Kamburoğlu kesileri kulak arkasından , yapmakta ve kolay kolay görülemeyecek şekilde gizlemektedir. Kulak içerisinde ise kıkırdağını uygun yerinde tutmak için özel iç dikişler kullanmaktadır.  Daha sonra kesiler emilebilen dikişler kullanılarak dikilir.

 

Çıkıntılı kulaklara müdahalenin sonuçlarını cerrahiden sonra bandajlarınız ve pansumanlarınız çıkartılır çıkartılmaz göreceksiniz.  Kesilere ve dikişlere bağlı izler kolay kolay farkedilmez, çünkü kulak arkasına çok iyi gizlenmişlerdir. Bunlar için ayrıca özel iz azaltıcı jeller ve solüsyonlar kullanmanız istenecektir.




 

KULAK ESTETİĞİ AMELİYATLARINDA HANGİ TİP ANESTEZİ UYGULANIR?

 

Bu sorunun cevabı kişinin yaşı, daha önce geçirdiği ameliyatlar, işlemin kompleksitesi ve ameliyat korkusu gibi durumlara göre değişebilir. Teknik anlamda; otoplasti işlemi için lokal anestezi uygulanması yeterlidir. Ancak muayeneniz sonrası özel durumunuza bağlı olarak ameliyatın genel anestezi ile yapılması kararı alınabilir. Muayeneniz esnasında bu konuyu Dr. Kamburoğlu ile görüşerek bu sorunun net cevabını alacaksınız.



 

KEPÇE KULAK ESTETİĞİ ÖNCESİ NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

 

Öncelikle her cerrahi veya ameliyatsız işlemde olduğu gibi doktorunuzu detaylı ve doğru yanıtlarla bilgilendirmeniz önemlidir. Dr. Kamburoğlu genel sağlık durumunuzu ve gerekli tetkik sonuçlarını değerlendirerek; ameliyat öncesi dikkat etmeniz gerekenleri, ameliyata uygun olup olmadığınızı, ameliyat sonrası sonuçlara dair öngörülerini muayene sırasında sizinle detaylı olarak paylaşacaktır.

 

-        Kanama bozuklukları konusunda mevcut bir probleminiz veya bir geçmişiniz varsa cerrahi işlemlerin bir çoğunda olduğu gibi kulak ameliyatı öncesinde de mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Dr. Kamburoğlu, muayene esnasında bu konu hakkında sizi bilgilendirecektir.

 

-        Genel olarak; ameliyattan 7 gün önce kan sulandırıcı ilaç (aspirin vb.) E vitamini, vişne, kiraz gibi kan sulandırıcı etkiye sahip ürünlerin kullanımını bırakmanız önerilir. Dr. Kamburoğlu özel durumunuza bağlı olarak bu konuda gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.

 

 

 

OTOPLASTİ SONRASINDA İYİLEŞME

 

Kulak estetiği işleminizden sonra yaranız pansuman ve bandajlarla kapatılacaktır. Ayrıca cerrahi işleme bağlı oluşabilecek rahatsızlığınızı hafifletmek ve rahatlamanızı sağlamak için ağrı kesici alacaksınız.  İlk 24 saatte kulakların biraz şişkinlik ve hafif ağrı hissedebilirsiniz. Şiddetli bir ağrı beklenen bir durum değildir. Beklenmeyen veya normal olmadığını düşündüğünüz tüm durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Ameliyat sonrası ilk pansumanınız Doç.Dr. Haldun Kamburoğlu tarafından yapılacaktır. Bu pansumandan sonra saç bandı takmaya başlayacaksınız. Hastalar genellikle 48 saat içerisinde işlerine dönebilmektedirler. Dr. Kamburoğlu, toparlanmanız açısından ek bilgileri sizinle paylaşacaktır, çünkü bu durum yaşınıza ve cerrahi işlemin kapsamına göre değişiklik gösterecektir.

 

Kepçe kulak ameliyatı sonrası toparlanma genellikle birkaç günü bulur.  Bir ay sonunda spor dahil aktivitelerinizin tümüne devam edebilirsiniz. Bu süre zarfında ilk 1 ay sürekli, ikinci ay ise sadece geceleri saç bandı takmanız önerilir.  Tüm gerekli takip randevularınızı Dr. Kamburoğlu ve ekibiyle görüşeceksiniz.




 

KEPÇE KULAK ESTETİĞİNDE BAŞARILI SONUÇ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER NELERDİR?

 

Her estetik cerrahi işleminde olduğu gibi; kulak estetiği ameliyatlarında başarı ameliyat öncesinde, hasta ile doktorun ilk karşılaşmasında başlar. Hastanın fiziki ve psikiyatrik sağlık durumunun, beklentilerinin ve ameliyata dair öngörülerinin detaylı değerlendirilmesi estetik operasyonlarda başarılı sonuç için gereken en önemli  konulardan biridir. İkinci adım hastanın ameliyata uygunluğunun değerlendirilmesi ve ameliyat planıdır. Bu bağlamda, doktorunuzu ne kadar doğru bilgilendirdiğiniz ve bununla beraber doktorunuzun sizi ne kadar detaylı muayene ettiği en belirleyici unsurdur.

 

Kepçe kulak estetiği ameliyatlarında kulaktaki kepçe görünümünün düzeltilmesinin yanı sıra, yüz ile uyumlu, doğal görünümlü ve simetrik kulaklar estetik anlamda başarılı sonuç anlamına gelir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)