Kulak Kiri (Buşon) - Kulak Zarı Delinmesi

Yazar Esra EryamanKulak Burun Boğaz Doktoru • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

Buşon(kulak kiri) Dış Kulak yolunu pamuklu çubukla temizleyen ya da cildi yağlı olanlarda daha sıklıkla gözlenir.

Kulakta kaşıntı, tıkanıklık hissi, ağrı, işitme azlığı yapabilir. Şikayetler özellikle su ile temas sonrası (banyo, yüzme vs) artar.

Tedavisinde buşon küreti yardımıyla ya da gliserin damlatılıp yumuşatıldıktan sonra aspiratörle emilerek çıkarılır. Rahatsızlık vermiyorsa çıkarılması gerekmez.

Eskiden kulak yolunu basınçlı suyla yıkama yöntemi kullanılırdı. Hem kulak zarına zarar verebileceğinden hem de hijyenik açıdan sakıncalı olabileceğinden kullanımı oldukça azalmıştır.

Bu tip temizlikten önce kulak zarının delik olmadığından emin olunmalıdır.


Kulak Zarı Delinmesi

Kulak zarı tavma veya enfeksiyona bağlı delinebilir. Kulakta zaman zaman akıntı ve iştme kaybı oluşur. En az 6 hafta içinde kendiliğinden kapanmaz ise , operasyon ile kapatmak gerekmektedir. Kulak zarı uzun yıllar delik kalır ise,orta kulak dış ortama açık olduğundan orta kulak mukozasında enfeksiyonlar oluşur ve sonunda kronikleşir. Kulak kemikçiklerini eriterek ilerleyen pis kokulu akıntılar ve kulakta kalıcı tahribat oluşabilir.İşitme kaybı artar.Kulak zarı operasyonu mirengoplasti dediğimiz , kıkardak zar veya fasia kullanarak yama yaptığımız bir ameliyadır. Eğer kulak zarı deliklerine orta kulak ve mastioid kemikte polip ve enfeksiyon eşlik ederse kulak kemiklerini turladığımız daha geniş bir operasyon yaparız (timpanoplasti çeşitleri veya mastoidektomi) . Eğer kulak zarı delinmelerinde beraberinde orta kulak kemik iletiminde sorun var ise aynı zamanda orta kulak kemik tamiri de yapılabilir(timpanoplastiçeşitler,ossiküloplasti) . Sonuçta kulağı enfeksiyondan arınmış, işitebilen kapalı bir ortam haline getirmek önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)