Kürtaj

Kürtaj Nedir ? nasıl yapılır , ne kadar sürer ?

Kürtaj Fransızca kökenli bir kelime olup jinekoloji de rahim içini kazıyarak parça alma işlemine denir. Ancak günümüz teknolojisinde kürtaj vakum aspirasyonu ile yapılıyor. Hasta sedasyon anestezi ile uyutulur ve vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj işlemi yapılır. Bu işlem 7 dakikada sürer. Uygulama tamamlandıktan sonra hasta 1 saat kadar gözetim altında tutulur ve taburcu edilir.Hasta normal hayatına devam eder. Hastadan 1 hafta sonra hastadan kontrole gelmesi istenir , kürtaj sonrası hastaya herhangi bir nedenden dolayı rahimde enfeksiyon oluşmaması için antibiyotik reçete edilir. Hastalarımızın bilgileri mahremiyet açısından gizli tutulmaktadır. 2012 sayılı yasa gereğince hasta mahremiyeti açısından kürtaj bilgileriniz gizli tutulur ve kimse ile paylaşılmaz. Hastalarımıza kürtaj uygulaması öncesinde aile planlaması hakkında bilgilendirme yapılır. Kürtaj uygulaması 5-6 dakika içinde yapılır ve hasta uyandırılır ve 20 dakika kadar dinlendirilir. Hastanın kontrolleri 4D ultrason ile yapılır ve hastamız taburcu edilir. Kürtaj olduktan 1 hafta sonra hasta kontrole çağırılır. Kürtajdan sonraki ilk adet kanaması 25-26 gün sonra gelir.

Kürtaj bilgi gizliliği nedir ?


Hastaların kişisel bilgileri hasta mahremiyeti açısından, zorunlu haller dışında paylaşılamaz. Hastaneden bilgilerinizin gizli tutulması konusundaki hassasiyetinizi bildirebilirsiniz, paylaşılması suçtur ve yasaktır.

Kürtaj Ne Kadar Sürer ?

Kürtaj işlemi yaklaşık 7 dakika kadar sürer. Başvuru süreci, Muayene ve ultrason görüntüsü,1 saat sürer, Kürtaj sonrası kontrol altında bekleme süresi ise 1 saattir.

Kanun ile müsaade edilen haller ile tıbbi zorunluluklar dışında, hastanın özel hayatının ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Kişi, rızası ve Bakanlığın izni olmaksızın tıbbi araştırmalara tabi tutulamaz. Hasta mahremiyetinin korunmasını açıkça talep de edebilir.


Kürtajda Vakum Metodu

Vakumlu kürtaj olduktan sonra en az 3 ay tekrar gebe kalınmamalı ve tekrar gebelik sonlandırma işlemi olmaması gerekir.  Kürtaj olmak için doğru zaman gebelik kesesinin ultrasonda görüldükten sonraki zamanıdır. Mutlaka Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı jinekolog tarafından yapılmalıdır.

Vakum yönteminin riskleri araştırılmış olup daha sonrasında yaşanacak hamilelikler için herhangi bir kötü bulguya rastlanmamıştır. 

Kürtaj olmak için neler gerekli ?

Kürtaj olmak için randevu oluşturup işlem günü hastanemize gelmeniz ve gelirken yanınızda kimliğinizin olması şarttır. Rıza formunu imzalamanız yeterlidir. İşlem öncesi sedasyon anestezi alınacağı için 6 saat kadar aç kalmanız gerekir. Kürtajdan sonra 1 saat kadar gözetim altında kalır daha sonra taburcu olur normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Lokal anestezi ile istiyorsanız aç olmanız gerekmez.

 


 

Kızlık Zarı Dikimi

Kalıcı ve geçici olmak üzere 2 çeşit kızlık zarı dikimi yapılmaktadır. Kalıcı olan yöntem herhangi bir zamanda yapılabilir flep yöntemidir. Geçici yöntem ise düğün gecesinden 1 hafta 10 gün kadar öncesinde yapılması uygundur. Bilgi için hasta danışmanımızı arayınız.

 Kürtaj sonrası adet düzeni?

 

Kürtaj sonrasında 3-4 ay adet düzensizliği görülebilir. ilk adet kanaması 35-40 gün sonra gelir. Kürtaj sonrasında kanama bitene kadar cinsel ilişki önerilmez ve 3 ay kadar tekrar hamile kalmamanız önerilir. Kürtaj sonrası kanama bitene kadar bir süre havuz, deniz jakuziye girmemeniz önerilir. Henüz açık olan rahim içi yaralar enfeksiyon kapmaması açısından önemli bir konudur.İşlem sonrası antibiyotik tedavisi uygulanır.

 

Kürtajda Hangi anestezi kullanılır ?

Kürtaj işleminden önce hastaya uygulanan anestezi tekniği sedo yani sedasyon tekniğidir. Sedasyon anestezi hasta yarı uyku halinde olur işlem sonrası kısa sürede uyanır ve hiç bir şekilde ağrı sancı hissetmez.  

Kürtaj sonrası adet düzeni ?

Kürtaj sonrasında 3-4 ay adet düzensizliği görülebilir. ilk adet kanaması 35-40 gün sonra gelir.Kürtaj sonrasında 1 ay kadar cinsel ilişki önerilmez ve 3 ay kadar tekrar hamile kalmamanız önerilir.

 

Kaç kere kürtaj olunur ?

Kürtaj olmanın belli bir sayısı ya da sınırı yoktur. Dikkatli bir şekilde yapıldığında dokulara zarar verilmeden alındığında sorun olmaz, ancak Çok sayıda kürtaj yaptırmak iyi değildir. Kısırlık ihtimalide yükselir aile planlaması öneririz.

 

Kürtaj Nerede Yapılır ?

Kürtaj Hastanede Yapılır. Sağlıklı ve hijyenik ortamda olması gerekir. kullanılan kürtaj aletleri materyal ve tıbbi malzemelerin tek kullanımlık olması şarttır. Hastane veya cerrahi tıp merkezlerinde kürtaj yaptırmak yasaldır.Çünkü acil müdahale gereken durumlarda yoğun bakım ortamı gerekli olursa acil müdahale edilmesi gerekmekte olduğundan kürtaj olduğunuz merkezde ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi olmasına dikkat edin. İsteğe bağlı olarak kürtaj raporu verilmektedir. Hastane ve cerrahi tıp merkezleri haricindeki özel klinik muayenehane gibi yerlerde kürtaj yapılması yasaktır.

 

Kürtaj Sonrası Hamilelik

Kürtajdan sonra ilk aylarda yeni bir hamilelik önerilmez. Eğer ki uygulamada doku kaybı olmadıysa yeniden gebelik oluşabilir. Kürtajın riskleri elbetteki doktor becerisi ve kabiliyetine göre farklılık gösterir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muzaffer Şengül Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)