KÜRTAJ

Anne karnında kalp aktivitesi olmayan, veya anomalili veya isteğe bağlı gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılabilmektedir.

Farklı kürtaj yöntemleri olduğundan, kullanılacak yöntem ultrasonografik veya jinekolojik muayene sonrasında hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Halk arasında düşük yapmak amacıyla kullanılan bir çok yöntem ve bazı illegal ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunlar anne sağlığı açısından son derece riskli ve tehlikeli yöntemlerdir.

 

Kürtaj olmanız gerekiyorsa, bunu mutlaka klinik ortamında, alanında deneyimli ve el becerisine sahip bir jinekoloğa yaptırınız...

 

Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir ve bir aile planlaması yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Bununla birlikte istenilmeyen ve/veya sonlandırılmak istenilen gebeliklerden kurtulmanın en sağlıklı ve güvenli yolu KÜRTAJ'dır.

Ancak kürtaj operasyonun yapılacağı kliniğin güvenilirliği, gerekli hijyen ve ekipman ile donatılması ve müdahaleyi yapacak ilgili hekimin bu konuda yeterli bilgi birikimi, deneyim ve el becerisine sahip olması , kürtaj sırasında ve sonrasında görülebilecek komplikasyonların ortaya çıkıp çıkmamasında belirleyici olabilmektedir.

 

Bu nedenle kürtajın bu konuda yeterli deneyim ve el becerisine sahip KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM UZMANI tarafından gerekli ilgi ve özen gösterilerek dikkatli bir şekilde yapılması, operasyon sırasında ve sonrasında görülebilecek komplikasyonların gözlenmemesi açısından son derece önemlidir.

 

Bu web sitesi, kürtaj yaptırmaya karar veren çiftlerin sağlıklıbir şekilde , güvenli ve hijyenik şartlarda kürtaj yaptırma hakkına ulaşabilmeleri amacıyla bilgilendirme ve bilinçlendirme amacı ile hazırlanmıştır.

 

KÜRTAJ OLMAYA KARAR VERDİM, NE YAPMALIYIM ?

Kürtaj olmaya karar veren kişi, bu müdahalenin sağlıklı ve hijyenik bir şekilde yapılabileceği bir hastane, kürtaj merkezi, kürtaj kliniği veya muayenehane araştırmaktır.

Kürtaj işleminin mutlaka hastane de yapılmasına gerek yoktur. Kürtaj kişi için konforlu ve sağlıklı bir şekilde doktor ofisi - muayenehane ortamında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilmektedir.

 

Kürtaj işleminin yapılacağı yer için araştırma yapılırken, kürtaj işlemini yapacak hekimin bilgi ve tecrübesi sorgulanmalı, müdahalenin yapılacağı ortamın sağlık açısından sorun yaratmayacak şekilde hijyenik olup olmadığı, kürtajı yapacak hekimin bu konuda ne denli hassas olduğu araştırılmalıdır.

Kliniğimizde yapılan kürtajlarda kişi bilgileri hasta kartlarına kayıt edilir, hasta dışında hiçbir kurum ve kişi ile paylaşılmaz ve gizli tutulur.

 

İSTENİLMEYEN GEBELİKLERDEN KURTULMANIN ANNE SAĞLIĞI AÇISINDAN EN GÜVENİLİR YOLU KÜRTAJDIR !

KÜRTAJ YAPTIRMADAN ÖNCE, KÜRTAJ YAPTIRACAĞINIZ KLİNİĞİN MODERN EKİPMANA SAHİP, HİJYENİK KOŞULLARA SAHİP OLDUĞUNDAN VE KÜRTAJI YAPACAK JİNEKOLOĞUN BU KONUDA YETERLİ BİLGİ BİRİKİMİ, TECRÜBE VE EL BECERİSİNE SAHİP OLDUĞUNDAN EMİN OLUNUZ.

NEREDE KÜRTAJ OLMALIYIM ?

 

Kürtaj olmaya karar veren kişi, bu müdahalenin sağlıklı ve hijyenik bir şekilde yapılabileceği bir hastane, kürtaj merkezi, kürtaj kliniği veya muayenehane araştırmaktır.

 

 

Kürtaj işleminin mutlaka hastane de yapılmasına gerek yoktur. Kürtaj kişi için konforlu ve sağlıklı bir şekilde doktor ofisi - muayenehane ortamında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilmektedir.

 

Kürtaj işleminin yapılacağı yer için araştırma yapılırken, kürtaj işlemini yapacak hekimin bilgi ve tecrübesi sorgulanmalı, müdahalenin yapılacağı ortamın sağlık açısından sorun yaratmayacak şekilde hijyenik olup olmadığı, kürtajı yapacak hekimin bu konuda ne denli hassas olduğu araştırılmalıdır.

 

Kliniğimizde yapılan kürtajlarda kişi bilgileri , hasta dışında hiçbir kurum ve kişi ile paylaşılmaz ve gizli tutulur.

 

Kliniğimiz hastaların rahatı düşünülerek konforlu bir şekilde düzenlenmiş, muayene ve müdahale odaları da son teknoloji ekipmanları ile donatılmıştır

 

KÜRTAJ NEDİR ?

 

Anomalili, anne karnında ölmüş veya istenilmeyin gebelikleri sonlandırmak için uygulanan tıbbi yönteme kürtaj adı verilmektedir.

 

Halk arasında kürtaj kelimesinin eş anlamı olarak çocuk aldırma, bebek aldırma, gebelik sonlandırma ve küretaj gibi tabirlerde kullanılmaktadır.

 

Kürtaj sadece gebeliklerin sonlandırılması amacıyla kullanılmaz. Düzensiz adet kanamaları, adet kanamasının fazla olması, menopoz sonrası kanamaların tanı ve tedavisi, kısırlık araştırmalarında yumurtlama olup olmadığını anlayabilmek için de yapılabilmektedir.

 

 

 

Kürtaj Olmayı Düşünüyorsanız Ülkemizde İsteğe Bağlı Kürtaj Olmak İçin 10.Hafta Sınırı Olduğunu Unutmayın !!!

 

KÜRTAJ ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER NELERDİR ?

 

Gebeliğinizi sonlandırmak için kürtaj olmaya karar vermeden önce mutlaka aşağıda ki hususları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Ülkemizde isteğe bağlı kürtaj olmak için yasal süre 10 hafta ile sınırlıdır. Gebeliğinizin ortaya çıkması ve sizin gebe olduğunuzdan haberdar olmanızın bir kaç hafta süreceğini de göz önüne alacak olursanız, gebeliğinizi öğrendiğiniz tarihten itibaren yasal süreyi aşmamak için önünüzde fazlaca vakit kalmayacak. Bu yüzden gebeliğinizi öğrendikten sonra hızlı bir şekilde karar vermeniz gerekeceğini unutmayın.

Kürtaj basit bir operasyon olsa da sonuçta bir cerrahi müdahaledir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtajında az da olsa riskleri vardır. Steril olmayan şartlarda, özensiz yapılan kürtaj, rahimde enfeksiyon gelişmesine sebep olabilir. Bu yüzden kürtaj olacağınız hekimi ve yeri dikkatli bir şekilde belirleyin. Kürtaj olacağınız hijyenik bir ortam olduğundan ve tek seferlik steril aletler kullanıldığından emin olun.

Kürtajı kısa süreli intravenöz genel veya lokal anestezi ile olabilirsiniz. Genel anestezi lokal anesteziye göre daha konforludur. Çünkü hasta uyutulduğu için hiç bir acı hissetmez. Genel anestezi ile kürtaj olmayı düşünüyorsanız kürtaj olmadan önce 6 saat aç ve susuz kalmanız gerekeceğini unutmayın.

 

Kürtaj sonrası her hangi bir sorun yaşamamak için mutlaka hekiminizin verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanın ve hekiminizin tavsiyelerine azami şekilde uyun.

 

KÜRTAJ NASIL YAPILIR ?

 

Kürtaj uygulamasına başlamadan önce;

Hastaya işlem hakkında ayrıntılı bilgi veririz. Yine hasta ile birlikte hangi anestezi yönteminin kullanılacağını belirleriz. Burada hastalar ister lokal anestezi isterse de kısa süreli genel anestezi yöntemini tercih edebilirler. Her iki anestezi yöntemi tercih edilebileceği gibi genel anestezi ile yapılan uygulamaların ücreti bir miktar artırsa da hastanın hiç acı hissetmemesine sebep olarak hasta için en konforlu tercih olacağı unutulmamalıdır. Kürtaj operasyonu aşağıdaki yöntemlerin biri veya birkaçı ile kombine edilerek yapılabilmektedir.

 

MEDİKAL YÖNTEM;Bu yöntem ile hastaya ağız yolu, intarvaginal veya intramuskuler ilaç verilir ve rahimde bu ilaç etkisi ile kasılma sağlanarak gebelik ürününün dışarı atılması beklenir. Ancak bu yöntem daha çok 3 ay üzeri anne karnında ölmüş veya anomalili gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin başlıca olumsuz yönleri şunlardır.Özellikle 10 haftanın altındaki gebeliklerde çoğu zaman bir-kaç doz ilaç uygulaması ile istenilen başarı elde edilememektedir. Bu nedenle tekrar tekrar ilaç kullanımı gerekmekte, bu da ilacın karaciğer, böbrek ve dolaşım sistemi üzerine olan yan etkileri nedeniyle sırf ilaca bağlı komplikasyonlar görülebilmektedir.Yine küçük gebeliklerde beklenen etki görülse bile,uterus içinde rezidüv materyal kalmakta ve tamamlayıcı olarak yine kürtaj gerekebilmektedir.İlaç uygulamasını takiben genelde etki 6-18 saat içerisinde başlamakla birlikte, bazen sancıların başlaması günler alabilmektedir. Bu da tekrarlayan ilaç kullanımı nedeniyle ilaca bağlı kompikasyon olasılığını arttırabilmektedir.

 

DİLATASYON & KÜRTAJ ( D&C); Bu yöntemde; rahim ağzının açılmasını sağlamak için değişik büyüklüklerde Hegar Buji si denilen metal aletler kullanılmaktadır. Rahim ağzında yeterli genişleme sağlandıktan sonra Keskin Küret adı verilen küretler ile rahim içine ulaşılmakta ve operasyon gerçekleştirilmektedir.Bu yöntemin genel anestezi altında yapılma gerekliliği, özelliklede bu konuda yeterli deneyim, bilgi ve el becerisine sahip olmayan hekimler tarafından kullanıldığında, işlem sırasında veya sonrasında komplikasyon oranının yüksekliği yöntemin eksileri arasındadır ( Servikal yırtılma, uterin perforasyon, enfeksiyon, endometrial yapışıklıklar vs )

 

VAKUM KÜRTAJ ( KARMAN ASPİRASYON YÖNTEMİ); Halk arasında enjektör ile vakumlama yöntemi ile kürtaj yaptırma olarak da bilinmektedir. Negatif basınç etkisi ile vakum oluşturan büyük enjektör veya vakum-aspiratör kullanılarak yapılan kürtajlara verilen addır. İnce silikondan yapılan kanüller bu sistemin diğer parçalarıdır.Vakum kürtaj genellikle lokal anestezi ile yapılmakla beraber genel kısa süreli genel anestezi altında da yapılabilmektedir.Bu yöntem ile yapılan kürtaj işlemi hekimin tecrübe ve yeteneğine bağlı olarak çok kısa sürmektedir. Kürtaj işlemi esnasında eskiden küret denilen ucu keskin metal aletler kullanılmaktaydı. Bu yöntem ile yapılan kürtajlarda hem işlem daha kısa sürmekte hem de işlem sırasında ve sonrasında görülebilen komplikasyonlar minumum düzeye inebilmektedir. Ayrıca bu yöntemde kullanılan aletler tek kullanımlık hastaya özel olduğundan olduğundan vakum kürtaj tekniği enfeksiyon riskini azaltmakta, uterusun zarar görmesi ve operasyon sırası ve sonrasındaki ağrı çok az veya hiç olmamaktadır.Özellikle erken dönem gebeliklerin sonlandırılmasında; uygulama pratikliği ve komplikasyon oranının düşüklüğü nedeni ile tercih edilen ve edilmesi gereken bir yöntemdir. Ancak bu konuda tek kullanımlık kanül kullanımı ve uygulayıcı hekimin tecrübe ve deneyimi son derece önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ünal Ersoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)