Kuru Diş Fırçalama Nedir?

Yazar Emrah GüvenenlerDiş Hekimi • 2 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Kuru diş fırçalama,dişleri diş macunu veya su olmadan sadece fırça kullanarak fırçalamaktır. Pek çok kişiye hoş bir fikir gibi gelmese de ağız sağlığı için ciddi faydaları vardır.

*Diş macunları gliserin vb. gibi yağlar ve aromalar içerirler.Bu maddeler diş ve ağız mukozası üzerinde kaygan bir tabaka oluştururlar ve ağızın gerçekte olduğundan daha iyi temizlendiği hissine kapılmamıza sebep olurlar.Bu tabaka dilin üzerini kapladığı için dilin dokunma hissini olumsuz etkiler,dolayısıyla diş yüzeylerinin olduğundan daha parlak ve pürüzsüz olduğu hissine kapılırız.Kuru fırçalama yaptığımızda dilimiz diş yüzeyindeki pürüzleri ve temizlenmemiş alanları daha iyi hisseder.

*Çoğu diş macunlarındaki mentol aroması,ağzımızın temiz olduğu ve dişlerimizde bir sorun olmadığını düşünmemize neden olur.Macunsuz diş fırçalamayı deneyenler,yapay bir temizlik hissi oluşmadığı için dişlerini daha uzun sure fırçalama gereği duyuyor.

*Eskiden diş fırçaları at kılından üretiliyordu ve dişleri temizleyebilmesi için ıslatılması gerekiyordu. Günümüzde diş fırçaları naylondan üretildiği için ıslatılması gerekmiyor. Diş fırçasını ıslatmak temizleme özelliğini azaltır ve etrafa daha fazla su sıçramasına neden olur.

Peki diş macunlarının ağzı bakteriden arındırma veya diş parlatma özelliği yok mu?Hem evet hem hayır!

Bazı antibakteriyel madde (klorheksidin gibi) içerikli diş macunlarının bu özelliği vardır ancak bunlar hekim tarafından önerilmeli ve bazı durumlarda kullanılmalıdır (diş eti kanaması veya cerrahi sonrası iyileşme dönemleri gibi).Yine diş macunlarındaki florun zayıf diş minelerini onardığı ve aşındırıcı ve parlatıcı bazı maddelerin de lekeleri giderdiği doğrudur ama diş fırçalamanın asıl amacı FIRÇALAMA etkisi ile yemek artıklarını ve plağı uzaklaştırmaktır.Benim önerim dişleri yapay tatlandırıcı ve aroma içermeyen veya çok az içeren bir diş macununu çok küçük miktarda kullanarak dişleri fırçalamanız olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)