Kuru Gözde Gözyaşı Kalitesini Artırmak

Yazar Selim HüsrevoğluGöz Doktoru • 25 Nisan 2022 • Yorumlar:

Göz damlasının etkisi 5-6 dakikadır, sonra aynı şikâyetler yeniden başlar. Göz kuruluğunda gözyaşının kalitesi çok önemlidir. Kaliteli gözyaşı gözde durur, korneayı sıvar, gözü besler.

Gözyaşının az olduğu düşüncesinden uzaklaşın. Hastanın şikâyetlerini dinleyince göz doktoru “Göz kuruluğunuz var.” Hasta “Benim gözüm çok sulanır “ der. Doğrudur, sulanıyor, ama yarar sağlamıyor, gözden akıp gidiyor. Doğrudur, gözyaşı az olunca beyin gözyaşı bezinin aşırı çalışması için emir veriyor. Test yapılıyor, gözyaşı ırmak gibi…

Gözyaşı miktarı kadar kalitesi de gözde kalma süresi de yoğunluğu da, gözü beslemesi de, içindeki oksijeni de önemlidir. Gözyaşı akıp gitmemeli, gözü terk etmemelidir.

     Gözyaşının kalitesini neler sağlar?

     Denge: Muköz, aköz (su) ve (lipit) yağ. Bunlar arasındaki denge bozulursa göz kuruluğu ortaya çıkar

     Aköz: Aköz (su) kısmının miktarı önemli. Aköz (su) miktarını azaltan nedenler incelenmelidir. Gözyaşı üretimini azaltan hastalıklar, ilaçlar, vitaminler, omega3... Göz önünde bulundurulmalıdır.

     Musin: Yüzeyi nemlendiren müsin önemli. Musin üretimini azaltan, yapısını bozan durumlar gözden geçirilmelidir. Musin yetersiz olursa göz ön merceği kornea epiteli zedelenir, batmalar başlar

     Lipit: Gözyaşını gözde kalmasını, göze bulaşmasını sağlayan yağ önemlidir. MGD gözyaşında yağ kısmının üretimini sağlayan Meibomius bezinin fonksiyon bozukluğudur. 

     Bu üçünün denge ile çalışması, dengenin korunması önemlidir. Aköz azalırsa müsin ve yağ birleşir çapak oluşur.

     Osmolarite: (Yoğunluk) Gözyaşının osmolaritesi yani yoğunlu da önemlidir.

    Kırılma zamanı: Kırılma zamanı, göz açıp kapattığınız zaman göze damlatılan flouresein’ in parçalanma zamanı da önemlidir. Bu sürenin kısalması göz kuruluğu demektir.

     Beslenme ve sosyal yaşam: Gözyaşının içindeki vitaminler, omega3, elektrolitler ve beslenme, su alımı, böbrekten su atılımı gözyaşı kalitesini etkiler. Alkol; sigara ve kahvenin fazlası gözyaşı kalitesini bozar.

     Toksik maddelerin, artıkların ortadan uzaklaştırılması gözyaşında saflığı ve kaliteyi artırır.

    Göz kuruluğu yapan hastalılar, sistemik ilaç alımı da gözyaşı kalitesini etkiler.

     Kaliteyi nasıl artıracağız? 

     Bu iş tedavi işidir, göz doktorunuz yapacaktır. Bunu kuru göz damlası damlatarak olacağını düşünmeyin. Bir dizi inceleme ve uygulama gerektirir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)