Kurubaklagiller

Yazar Gülçin IşıkDiyetisyen • 20 Mart 2018 • Yorumlar:

Bakliyatlar vitamin mineral ve lif açısından oldukça zengindir. Bakliyat deyince akla en çok; kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut ve mercimek geliyor. Gelin bunların içeriği hakkında kısa bilgiler verelim:

Mercimek; en fazla demir içeren bakliyattır. Bu nedenle demir eksikliği olan kişilerde, özellikle de vejeteryan olan bireylerin mercimeği sıklıkla tüketmesini öneriyorum.

Bezelye; diğer bakliyat ürünlerine nazaran nişasta içeriği daha fazla olduğundan porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kilo kontrolü sağlamaya çalışan ya da kilo vermeye çalışanların porsiyon boyutu 1 çay bardağını geçmemesi gerekmektedir.

Kuru fasulye; sadece buğday kepeği ve kuru fasulyede bulunan konsantre fitat kaynağı ‘Ca absorbsiyonunu’ azaltır. Bu nedenle kalsiyum kaynaklarıyla (yoğurt, ayran, cacık, yayla çorbası vb.) bir arada tüketilmemesinde fayda var. Böylece diğer besinlerdeki kalsiyumdan da faydalanabiliriz.

Soya fasulyesi; 100 gramında 15 gram protein içeriğiyle tam bir protein şampiyonu! Hatta bu sebeple protein tozu üreticileri hayvansal gıdalara alternatif olarak soyayı kullanmaya başladılar.

Nohut; manganez, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerden zengin bir bakliyat ürünüdür. Ancak kalorisi bezelyeye benzer şekilde diğerlerine göre yüksek olduğundan porsiyonlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Dilerseniz ana yemeklerde yöresel etli nohut yemeği olarak tercih edin, dilerseniz ara öğün alternatifi olarak bir avuç leblebi olarak tüketin, seçim sizin:).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)